Срђа Јанковић: Лекари ће можда тражити пооштравање мера

Ситуација је најтежа могућа и треба да се боримо на сваки начин да прво ублажимо епидемиолошку ситуацију па тек онда да причамо о кафићима, ресторанима и тржним центрима, рекао имунолог и члан Кризног штаба

Ред испред ковид амбуланте у Београду (Фото: А. Васиљевић)

Имунолог Срђа Јанковић изјавио је да ће следећа седница Кризног штаба бити ускоро јер ће се разматрати мере за наредну седмицу, наводећи да у овом тренутку не види услове за било каква попуштања.

„Пооштравања ћемо можда тражити и износити аргументе ако то буде неопходно ми лекари. Суштина је да, у овом тренутку, са овим мерама морамо да истрајемо довољно дуго да видимо побољшање, да се растерети систем, да се смањи број људи који пуне болнице. Проценат позитивних међу тестиранима је такође важан параметар који је, такође, веома висок”, рекао је данас Јанковић за Радио телевизију Србије, пренела је Бета.

Како је истакао, „ситуација је веома тешка, заправо најтежа могућа и треба да се боримо на сваки начин да прво ублажимо епидемиолошку ситуацију па тек онда да причамо о кафићима, ресторанима и тржним центрима”.

„Обрнути редослед, бар ја лично не могу да прихватим ни морално ни рационално”, рекао је Јанковић, који је члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, на питање о могућем ублажавању мера.

Срђа Јанковић (Фото: Влада Србије)

Наводећи да се болнице и даље пуне и да се епидемиолошка ситуација не поправља, он је оценио да је незахвално прогнозирати када би могло да дође до ублажавање мера и да је било каква таква изјава „осуђена на бесмисао”.

„Медицински део Кризног штаба је предлагао за нијансу оштрије мере у трајању од бар 14 дана, да раде објекти само за апсолутно насушне потребе – за лекове, храну и гориво, на крају смо постигли овај режим који је спречио потпуну катастрофу која је претила”, рекао је Јанковић.

Он је истакао да је здравствени систем преоптерећен толико да не може да нагласи колико је ситуација озбиљна, додајући да су бројке новозаражених на дневном нивоу нешто мање него у новембру и децембру прошле године, али да не значи да је ситуације била тежа него сада.

„Сада је тежа, јер преовлађују пацијенти са тешким клиничким сликама и преоптерећење система је достигло алармантан ниво”, упозорио је Јанковић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар