Бизнис инсајдер: Десет компанија контролишe сву храну и пиће на свету

„Нестле“, „Пепсико“, „Кока-кола“, „Унилевер“, „Даноне“, „Џенерал милс“, Келогс“, Марс“, „Асошијетед Бритиш фудс“ и „Монделез“ запошљавају хиљаде радника и зарађују више милијарди годишње

Фото: Sputnik/Маријана Колаковић

Свега десет компанија у свету контролишe скоро сву храну и пића која конзумирамо сваки дан.

Компаније: „Нестле“, „Пепсико“, „Кока-кола“, „Унилевер“, „Даноне“, „Џенерал милс“, Келогс“, Марс“, „Асошијетед Бритиш фудс“ и „Монделез“ – свака запошљава хиљаде радника и зарађује више милијарди на годишњем нивоу.

​Како би натерали компаније да направе позитивне промене у свом раду и како би купац био свестан ко контролише брендове које купује – Оксфам је направио велику инфографику која приказује како су потрошачки брендови у ствари повезани, преноси Н1 писање „Бизнис инсајдера“.

У наставку вам представљамо вредност сваке од споменутих компанија.

„Келогс“ – Приход 2015. године: 13, 5 милијарди долара. Поред „Фрут лупса“ и „Фростед Флејкса“, „Келогс“ је такође власник брендова као што су „Принглс“, „Чиз ит“ и „Его“.

„Асошијетед Бритиш фудс“– Приход 2015. године: 16,6 милијарди долара. Компанија је власник брендова као што су „Дорсет сириалс“, „Твинингс“ ти и „Примарк“.

„Џенерал милс“ –Приход 2015. године: 17, 6 милијарди долара. „Џенерал милс“ је најпознатија по житарицама „Чериос“ и „Чеx“, али такође су власници „Јоплајта, „Хамбургер хелпера“ и „Бети крокера“.

„Даноне“ – Приход 2015. године: 24, 9 милијарди долара. Најпознатији су по јогуртима „Актива“, Јокранч“ и „Оикос“.

„Монделез“ – Приход 2015. године: 29, 6 милијарди долара. Компанија која је милијарде стекла на основу брендова „Орео“, „Тридент жваке“ и „Саур печ кидс“.

Извор: Oxfam

„Марс“ – Приход 2015. године: 33 милијарде долара. Марс не треба посебно представљати, а најпознатији је по брендовима „МиМ“, „Анкл Бенс рижа“, „Старбаст“ и „Орбит“.

„Кока-кола“ – Приход 2015. године: 44, 3 милијарде долара.

„Унилевер“ – Приход 2015. године: 59, 1 милијарде долара. Ова корпорација је власник брендова као што су дезодоранси „Акс“, „Липтон чај“, „Магнум“ сладолед и мајонеза „Хеллманс“.

„Пепсико“ – Приход 2015. године: 63 милијарде долара. „Пепсико“ је власник брендова као што су житарице „Кајакер“, „Читос“ и „Тропикана“.

„Нестле“ – Приход 2015. године: 87 милијарди долара. Поред слаткиша за које сви знамо, „Нестле“ је власник брендова „Гербер“ дечија храна, „Перијер“, Диђорно“ и „Хот пакетс“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 22. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ima na mrezama snimak kada tadasnji CEO Nestlea, austrijanac Peter Brabeck-Letmathe, nonsalantno govori da ljudska bica ( bas tim recima) nemaju pravo na pitku vodu. Inace, ovo je stara i proverena vest. Secam se da su u Egiptu, mnogo pre nego Koka kola kod nas, Pepsiko i jos jedna multinacionalna kompanija, kupile sve izvore pijace vode i apsolutni monopoisti na prodaju flasirane vode.

Оставите коментар