Преминуо Милутин Дедић (1935-2021), познати сликар и брат Арсена Дедића

Академски сликар и историчар уметности, уметник кога су називали сликаром наше културне баштине, Милутин Дедић преминуо у 86. години од последица вируса корона

Милутин Дедић (Фото: Миодраг Зупанц/РТС)

Милутин Дедић, сликар, новинар, писац, рођени Шибенчанин, стари београдски боем и брат Арсена Дедића – преминуо је у Београду у 86. години, од последица вируса корона, сазнају Вечерње новости.

Од првог свог дечачког цртежа чесме у Шибенику, Дедић није престао да отрже од заборава својим минуциозним цртежом и речју која је одисала поезијом, духом, љубављу за живот и људе… И великом ерудицијом – човека коме је, „упркос“ свим потоњим дипломама, пошло за руком да никада не „дипломира“ у основној школи.

„Наша мајка, неписмена али мудра и проницљива жена, желела је само да отргне млађег брата Арсена и мене од улице, али и да нас поштеди радничког, тешког живота каквим је живео наш отац“, говорио нам је Дедић.

(Спутњик, 11. 3. 2021)

Спутњик: Милутин као занимање – великан коме је Шибеник у срцу, а Србија у души

Двојици браће, Србима из Далмације, Арсенију и Милутину Дедићу њихов отац – велики стасити Србин који је био председник црквене општине у Шибенику – није случајно дао та имена. Име је судбина, а код Милутина је било и занимање – каже академик Матија Бећковић на вест о одласку сликара Милутина Дедића.

Академски сликар и историчар уметности, уметник кога су називали сликаром наше културне баштине, Милутин Дедић преминуо је у 86. години од последица вируса корона.

Милутин Дедић (Фото : screenshot/Ras Televizija)

Његовим одласком Београд је изгубио не само истакнутог и неуморног ствараоца, већ и једног од својих најшармантнијих суграђана, препознатљивог далматинског говора и ведрине.

Матија Бећковић подсећа да је Милутин Дедић име добио по српском краљу који је саградио највише манастира, а које је Дедић целог живота хододарио, овековечивши их својим пером и оловком.

„Виђао сам га, дружио се с њим, волео сам га. Нисам ни помислио да ћемо се у овој корони растајати са толиким значајним људима, стубовима наше цркве. Први је од короне погинуо епископ ваљевски, његов имењак Милутин. А ево на крају, после Амфилохија, Атанасија, после нашега Момчила Кривокапића, оног стуба Боке Которске, оде и Милутин Дедић, у великом друштву, са славним људима, где му је било и место.“

Да је Милутину име било судбина, будући да је највећи део живота провео сликајући српске манастире, нарочито Хиландар, уверен је и Матија Бећковић.

Милутин Дедић, Хиландар

„Ја мислим да га је име определило. Номен ест омен. Сигурно да и у његовим силним текстовима које је писао уз цртеже, има и о томе нека реч. Био је неуморан, племенит, образован, паметан, дубоко религиозан и у овим најтежим годинама за наш народ, он је поделио његову судбину. Није га заобишла ова сабља и она га је убројала у праве велике људе и у велике губитке које трпимо у ово време“, каже Бећковић.

Иако рођен у Шибенику, Милутин својим доласком на студије историје уметности у Београд, од 1962. гради своју уметничку задужбину српској култури, уметности, духовности: својим делом, тим јединственим сликарским путописима у којима је и текст на препознатљив начин био исписиван руком.

Говорио је да му је Шибеник у срцу, а Србија у души. Та Дедићева оданост Србији која је била од посебног кова, за Матију Бећковића није неочекивана.

„Србија је највећа у очима Срба изван Србије, то је њихова земља обећана. Они долазе у Србију мислећи да ће ту затећи живе све који су ту икада живели. Само кад помислим кад Срби стижу са свих страна и дођу у Орашац или на Опленац, како се они свечано облаче и како мисле да их тамо чека Карађорђе. И како они мештани одударају од ових гостију. Јер мештани су у својим радним оделима и у свакодневном послу, а ови долазе тамо да се поклоне и спремају се за велике сусрете и догађаје. И ниједан Србин изван Србије није се мерио са великим људима у Србији. Један од тих који је ишао у ту земљу о којој је сањао био је и Милутин Дедић. И кога је год упознао он га је усрећио. И жао ми је оне који ће читати и гледати оно што је он цртао и писао, али неће видети њега. Зато што је Милутин Дедић био оличење онога што је радио.“

Дејана Вуковић

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 11. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Ima li iko na ovoj planeti od poznatiji licnosti da je preminuo u posljednji godinu dana, a da uzrok smrti nije bila korona?
    Gledajte i ucite kako se to radi…. mislim za buducnost…. ako je budemo imali…

  2. Часно и истинито је рећи да је мали арсен тек брат од Милутина Дедића, никако обрнуто… Господ да ти душу насели тамо где праведници почивају, у сијању Лица Његова, Милутине, војниче Христов…

Оставите коментар