Предраг Кон: Епидемиолошка ситуација у Београду катастрофална

Епидемиолог и члан Кризног штаба истакао да се тренутно у земљи врши масовна вакцинација, а у исто време постоји и криза око хоспитализације што угрожава вакцинацију

Предраг Кон (Фото: Срђан Илић)

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да је епидемиолошка ситуација у Београду катастрофална.

Кон је, гостујући у јутарњем програму телевизије Прва, рекао да је неприхватљиво да мере буду благе као што је то сада случај, јер је ситуација лоша.

Додао је да ће на састанку Кризног штаба за борбу против корона вируса, који ће бити одржан сутра или у петак, тражити затварање свих кафића и ресторана на најмање седам дана.

„Наилази озбиљан период. Ако не будемо стриктно радили имаћемо експоненцијални пораст заражених“, навео је Кон.

Горан Весић: Медицински део Кризног штаба тражио затварање на пет дана

Он је рекао и да је Србија далеко од увођења ванредног стања, јер је то процедура.

„Проактивно треба радити, ми смо до сада каснили око две недеље. Самим тим што нема те операбилности да се одмах може реаговати. Ми смо пресудили. Медицински део је урадио све што је требало“, рекао је Кон, истичући да је медицински део Кризног штаба још у новембру тражио најригорозније мере, али да им је речено да то не може да се спроведе без ванредног стања.

Додао је да је попуњеност болница све већа и да се стално повећава.

Кон је истакао да се тренутно у земљи врши масовна вакцинација, а у исто време  постоји и криза око хоспитализације што угрожава вакцинацију.

Коментаришући случај Врањанца Слађана Антића, коме је прво дата вакцина компаније „Фајзер“, а потом је грешком ревакцинисан кинеском вакцином, Кон је рекао да то „није смело да деси“.

Врањанац Слађан Антић тврди да је грешком примио различите вакцине

Према његовим речима, у Србији је тренутно вакцинисано око милиона грађана, док је ревакцинисано око 530.000 до 550.000.

Истакао да су они који су примили две дозе вакцине, за ову сезону безбедни.

Кон је јуче упозорио да ванредно стање нема алтернативу и да је медицински део Кризног штаба предложио затварање свега осим апотека, прехрамбених радњи и пумпа.

Међутим, председник Србије Александар Вучић је јуче рекао да сматра да Србија није близу ванредног стања.

Заменик градоначелника Горан Весић је поновио да ће Град Београд на седници Кризног штаба увек гласати против било каквих нових рестрикција па и мере увођења полицијског часа јер такве мере нису предлагане ни у новембру када је дневно у Србији било скоро 8.000 заражених.

Београд: Горан Весић за дужи рад кафића и тржних центара

Весић је истакао да свака мера мора имати и здравствени и економски аспект, подсетивши да епидемија траје већ годину дана, тако да су без зараде остали угоститељи, музичари, туризам.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић јуче је оценио да је потребно наћи баланс између медицинских мера и захтева привреде приликом доношења прописа у борби против корона вируса у Србији.

„Када је реч о предложеним новим мерама, мој став је да има смисла наћи компромисно решење између два екстрема. И једна и друга опција има своју основу и примењује се у различитим земљама. Има смисла скратити радно време јер се на тај начин смањује циркулација људи и мањи је број контаката. Важно је и знати, било коју меру да спроводимо, ефекте ћемо имати најмање за седам дана“, рекао је Радојичић за ТВ Пинк.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Insajder, 3. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар