Србија: БДП опао за 1,1 одсто у четвртом кварталу 2020.

Истовремено БДП порастао у односу на претходно тромесечје за 2,2 процента, објавио Републички завод за статистику Србије

Фото: Пиксабеј

Бруто домаћи производ Србије у четвртом кварталу 2020. године опао је за 1,1 посто у односу на исти период 2019. године, док је, према десезонираним подацима, порастао у односу на претходно тромесечје за 2,2 процента, објавио је данас Републички завод за статистику.

Посматрано по делатностима, значајан реални пад бруто додате вредности на годишњем нивоу забележен је у последња три лањска месеца у грађевинарству, за 9,1 посто, као и у трговини на велико и мало и поправци моторних возила, у сектору саобраћаја и складиштења и услуга смештаја и исхране за 3,6 процената.

Истовремено, највећи раст су остварили сектор индустрије и снабдевања водом и управљања отпадним водама, 1,5 одсто, информисање и комуникације за 5,5 и сектор државне управе и обавезног социјалног осигурања, образовања и здравствене и социјалне заштите за 3,9 посто, јавља Танјуг.

Посматрано по агрегатима употребе БДП-а, у четвртом тромесечју 2020. је на годишњем нивоу реални раст забележен код издатака за финалну потрошњу државе за 4,6 процената, код извоза робе и услуга за 2,1 и увоза робе и услуга за 0,8 одсто.

Реални пад расхода је регистрован код издатака за финалну потрошњу домаћинстава за 2,7 посто, издатака за финалну потрошњу непрофитних институција које пружају услуге домаћинствима (НПИД) за 2,9 процената и бруто инвестиција у основна средства за 4,1 одсто, према подацима РЗС-а.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар