Крагујевац: Оскрнављен споменик стрељаним Србима и Јеврејима

На том месту 20. октобра 1941. године нацистичка војска у знак одмазде за своје убијене војнике стрељала је 41 Јевреја и 81 Србина

Извор: У центар

Град Крагујевац најоштрије осуђује скрнављење Споменика стрељаним Србима и Јеврејима у насељу Багремар и апелује на надлежне службе да открију починиоце и примерено их казне. Спомен обележје ишарано је графитима. То је чин којим шаљемо лошу поруку јавности и пред којим нећемо да ћутимо.

На том месту 20. октобра 1941. године нацистичка војска у знак одмазде за своје убијене војнике стрељала је 41 Јевреја и 81 Србина. На том месту сваке године 20. октобра и у јануару, поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, заједно са представницима амбасаде Израела шаљемо поруке мира и толеранције, уз сећање на трагедију наша два народа. Спомен обележје у Багремару, поклон је града Бат-Јама. То је само једна у низу наших светиња расутих по Спомен парку Шумарице, које представљају опомену човечанству да се никада и нигде више не понови.

Град Крагујевац захваљује се радницима ЈКП „Шумадија“ који су током преподнева очистили споменик и још једном апелује на свест и савест о чувању наших светиња.

Опрема: Стање ствари

(У центар, 1. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар