Сергеј Лавров: Идеја ЕУ о ковид пасошима противна добровољној вакцинацији

Произилази да је идеја о ковид пасошима у супротности са правилима демократије, јер у земљама ЕУ постоји одлука да је вакцинација добровољна, рекао руски министар спољних послова

Сергеј Лавров (Фото: Прес служба МИП Русије)

Увођење ковид пасоша на територији Европске уније било би у супротности са принципом добровољне вакцинације, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Произилази да је ова идеја у супротности са правилима демократије, јер у земљама Европске уније постоји одлука да је вакцинација добровољна. Ако се уведе ‘ковид пасош’ то ćе бити у супротности са принципом добровољности. То значи да ćе људи бити натерани на силу, ако људи, наравно, желе да путују, а у Европи, без кретања између земаља-чланица Европске уније становништво тешко да може да замисли свој живот“, истакао је Лавров.

Он је додао да одлуке Европске уније везане за могуће увођење ковид пасоша не би требало да дискриминишу грађане Русије.

„Још увек не могу ништа да кажем како ће ово утицати на могућности грађана Русије. Морамо сачекати коначну резолуцију по овом питању. Ми смо на нашем нивоу обавестили колеге из Европске уније да рачунамо на доношење одлука које неćе дискриминисати грађане Русије“, одговорио је Лавров на захтев новинара да прокоментарише идеју Европске уније о увођењу ковид пасоша у Европи.

Ангела Меркел: Лидери ЕУ сагласни о дигиталном сертификату о вакцинацији за путовања

Према његовим речима, „биће могуће рећи нешто конкретније када ова идеја добије бар нека прелиминарна конкретна обележја“.

„Да видимо како ће се то завршити. Надам се да ће одлука бити донета узимајући у обзир ставове држава-чланица, а не да им се намеће. Фактор добровољне вакцинације је веома озбиљан“, закључио је он.

Немачка канцеларка Ангела Меркел раније је изјавила да су се лидери Европске уније сагласили о неопходности увођења сертификата о вакцинацији.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 2. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар