Јутарњи лист: ЕУ се распала по свим шавовима

Први пут, након појаве вируса корона у Европи, државе су каскадно затвориле границе и свака је почела да води своју епидемиолошку политику, пише загребачки лист

Извор: Sputnik/CCO

Треба ли Хрватска да у трку за набавку вакцина против корона вируса изађе из оквира Европске уније, пита загребачки „Јутарњи лист“ након констатације да се, како наводе, ЕУ по други пут током пандемије распала по свим шавовима.

Први пут, подсећа овај загребачки дневник, након појаве вируса корона у Европи, државе су каскадно затвориле границе и свака је почела да води своју епидемиолошку политику.

Сада је пак у потпуности пукла политика заједничке набавке вакцина као и план вакцинације који је ЕК сугерисала чланицама, па се лидери појединих држава, како наводе, бесно обрушавају на шефицу Комисије Урсулу фон дер Лајен, а други су панично почели да траже алтернативна решења.

Урсула фон дер Лајен: Ако ЕУ не пожури са „ковид пасошима“, ускочиће Гугл и Епл

С обзиром на то да се, како истичу, Немачкој догодило да има четири пута мање вакцинисаних него Британија, као и да је 12 пута мање него Израел, а немачки министар финансија већ рекао да је стратегија вакцинације ЕК „тотал шит-шоу“, а шефица Комисије хитно покушава да мобилизује све производне ресурсе, диже притисак на поједине произвођаче и припрема „нови европски план вакцинација“, али је јасно да ће због погрешних процена и лабавих договора ЕУ месецима каснити за најуспешнијима.

Лист примећује да су вероватно најагресивнији по питању напуштања заједничке политике набавке вакцина и плана вакцинације они који и иначе не држе превише до демократских стандарда које покушава да промовише већина чланица ЕУ.

Тако је, подсећају, мађарски лидер Виктор Орбан такође напустио заједничку ЕУ стратегију и са Кинезима и Русима договорио набавку значајних количина њихових вакцина.

Виктор Орбан: Имам само лоше вести, следе нам две најтеже недеље

Иначе, указује „Јутарњи“, Мађарска је једна од земаља са истока Европе у којима је јасно видљиво формирање трећег европског таласа пандемије по броју случајева.

И јужне жупаније у Хрватској тренутно бележе врло забрињавајући раст броја случајева заразе, па се отвара питање да ли би у Хрватској трећи талас могао да крене из Далмације и прошири се ка северу и истоку.

„Да ли би требало и ми (Хрватска) у трку за вакцинама ван ЕУ оквира?“, пита стога „Јутарњи лист“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 2. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар