Француска: Свештеници и званичници Римокатоличке цркве злостављали око 10 хиљада деце

Комисију, коју чине 22 правника, лекара, историчара, социолога и теолога, формирали су римокатолички бискупи у Француској 2018. године, после серије скандала који су шокирали ту земљу

Фото: CC0/Unsplash/Shalone Cason

Око 10.000 деце сексуално су злостављали свештеници и други званичници Католичке цркве у Француској од педесетих година до данас, саопштила је у прелиминарном извештају независна комисија која истражује такве злочине.

Комисију, коју чине 22 правника, лекара, историчара, социолога и теолога, формирали су католички бискупи у Француској 2018. године, после серије скандала који су шокирали ту земљу, а у које су били умешани свештеници.

„Могуће је да је број жртава 10.000. Раније процене су потцењивале број жртава“, рекао је АФП-у Жан Марк Сов, председник комисије, преноси РТ.

У јуну прошле године, комисија је проценила да је број деце жртава око 3.000, те да је у око 1.500 свештеника и црквених званичника било умешано у злостављања током деценија.

Та процена била је заснована на добровољним сведочењима које је комисија прикупила од 2019. године преко специјалне платформе. Међутим, сада Сов сматра да та сведочења нису крајњи број жртава. До сада је прикупљено чак 6.500 исказа сведока, док се истражују црквени архиви у потрази за подацима о могућим жртвама које су у међувремену преминуле, као и о онима које нису хтеле да говоре.

„Постојао је прави систем злостављања у бројним католичким институцијама и религиозним заједницама“, казао је Сов. Он је, ипак, додао да су случајеви системског злостављања тек мањи део укупног броја инцидената који су познати комисији.

Сов је додао да се бројке и даље ажурирају и да ће бити прецизније у будућности. Очекује се да комисија саопшти коначни извештај крајем септембра или почетком октобра ове године.

Када је ова комисија формирана 2018. године, поједине групе француских католика тражиле су да истрагу води парламентарна комисија, а не црквена. Сада се очекује да комисија предложи и могућност одштете за жртве.

Међутим, француски медији наводе да Католичка црква у тој земљи неће чекати коначни извештај комисије, већ да би сама до краја марта могла да донесе одлуку о одштети жртвама.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 2. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар