Холандија обуставља међународна усвајања: Владина комисија открила да су нека деца украдена или купљена

Реч је о деци усвојеној из Бангладеша, Бразила, Колумбије, Индонезије и Шри Ланке у периоду између 1967. и 1998. године

Фото: Pixabay

АМСТЕРДАМ – Холандија ће обуставити међународна усвајања деце након што је владина комисија открила да су нека деца украдена или купљена од биолошких родитеља шездесетих година прошлог века, преноси Ројтерс.

Притисак на комисију извршио је све већи број одрасле усвојене деце која су почела да истражују своје корене и која су у великом броју случајева открила да су њихови документи са рођења фалсификовани или украдени или да је њихово усвајање било илегално.

Реч је о деци усвојеној из Бангладеша, Бразила, Колумбије, Индонезије и Шри Ланке у периоду између 1967. и 1998. године, преноси Танјуг.

У неким од најтежих случајева откривено је да су деца усвојена преко посредника била украдена или купљена под принудом над њиховим биолошким родитељима.

Холандски министар за заштиту људских права Сандер Декер је рекао да упркос реформама много тога остаје ван њиховог видокруга у неким страним земљама.

Он је писму у којем је најавио обустављање међународних усвајања упутио извињење усвојеној деци, њиховим старатељима и биолошким родитељима који су у различитој мери били погођени овом праксом.

Декер је рекао да ће следећа влада одлучити да ли ће бити прихваћен систем за усвајање деце из иностранства осмишљен тако да не буде подложан сличним злоупотребама.

Родитељи у Холандији усвојили су око 40.000 деце из 80 земаља у другој половини прошлог века. Учесталост је опала у последњих неколико година, а у 2019. години усвојено је само 145 деце.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар