Роберт Ејбел: Драма о Холокаусту „Дара из Јасеновца“ нажалост служи за намиривање рачуна

Јасеновац је био још један пакао на земљи за Јевреје. Епика варварства и болећивости режисера Антонијевића хоће да представи да је тежиште заправо на уништавању Срба

Дара из Јасеновца

(Los Angeles Times, 4. 2. 2021)

„Дара из Јасеновца“, српски филм на тему из Другог свјетског рата, драма је о дјетету у логору за истребљење. Вјешто направљен у сврху манипулације, нативистички, с танком глазуром историјске стварности, представљаће испит стрпљења чак и за најстроже проучаваоце културолошког представљања геноцида.

Истина, фашистичка Хрватска под терористичком управом усташа била је кошмарни марионетски режим Сила осовине, а њен велики комплекс логора Јасеновац још један пакао на земљи за Јевреје. Међутим, епика варварства и болећивости режисера Петра Антонијевића хоће да представи да је тежиште заправо на уништавању Срба, и да су дјеца имала логор за себе. Да макар нема призвук скупљања бодова у давнашњим локалним размирицама… Сцена у којој се нациста згражава над призором садизма својих хрватских домаћина у уредним униформама (укључујући инцестни однос између брата и сестре) спрам српских затвореника јасно говори да је у питању пропаганда.

Нама је највише запала за око опрезна српска дјевојчица Дара (игра је Биљана Чекић), десетогодишњакиња са зрелошћу четрдесетогодишњакиње, која, окружена суровим војницима, злим опатицама и мајчинским фигурама и заштитничким и сумњивим, не допушта да је одвоје од млађег брата. Бити на страни Даре и затвореника изложених бруталностима је лако. Тешко је, међутим, схватити како нам било шта од тог може допринијети да разумијемо то чемерно доба. Нарочито одбија Антонијевићева употреба елемената фантастичног код сваке смрти – гдје, на примјер, ликови израњају из засљепљујуће, сњежне бјелине и улазе у вагон, сједећи једни поред других, да би се све потом користило за стварање напете атмосфере.

Можда најциничније од свега је да је „Дара из Јасеновца“ кандидат Србије за овогодишњег Оскара. За жаљење је што је то још један знак да за неке људе пут до награда и угледа – и, изгледа, дјелотворно слање порука комшилуку – води преко Холокауста.

С енглеског посрбило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

5 replies

 1. Ејјјј бел, види се да немаш маште и да цедиш последње атоме јалове маште и злобе…да имаш атом људскости погодио би те свачији ужас сличан овом. Ти размишљаш о културолошкој представи…они који су ти наручили огавни текстић не знају да је све по сведочењима, зато ћете добити тужбу, и било би добро да лупетате опет…и да опет добијете тужбу…и да опет платите, јер сте буђ планете, и вероватно би сте исто реаговали на филм о сваком народу који је страдао а није обрађен и није присутан колико шоа (Shoah) јесте.Замисли сцене масакра северноамеричких индијанаца, грка, абориџина, јермена, индијаца..страдања којасе мере десетинама милиона жртава. Ти би био културолошки згрожен. Буди..и чекај позив суда..за узурпацију истине…доста сте се возили на крештање и грактање. Жртве и крв невиних пробија са Неба и траже да се о њима зна. Бедниче.

  22
 2. А да, извињавам се, још једна глупост у изобиљу глупости, не шаље се порука комшилуку преко холокауста, већ преко геноцида над Србима, и њима и целом свету. Закључак је глуп толико, да очекујем да ћеш да уђеш у градски превоз Л.А. и да пробаш да ако си видео рекламу банке, уплатиш. По тужби наравно.

  12
 3. Вучићу, ево ти саветника!

  9
  4
 4. О.К ако су страдали Јевреји,шта се чека са оптужницом за холокауст,ако не подржаваш злочине над Србима геноцид над Јеврејима и свако његово порицање је величање истог.

  12
 5. Protiv ovoga gospodina pokrenuti optuznicu zbog negioranja genocida nad Srbima.
  I obavezno uvesti u svim jevrejskim skolama dan sjecanja na genocid nad Srbima, posto oni Srbima uvode dan sjecanja na holokaust, pa bi red bilo da se i oni sjecaju genocida nad Srbima.
  Sto se tice stradanja Jevreja u Jasenovcu, koliko ja znam, tamo su glavni u logoru bili Jevreji, isto kao sto je i u ustaskom rukovodstvu bilo puno Jevreja.
  A Jevreji su i stvorili i ustaski i komunisticki pokret, te snose odgovorost za genocid nad Srbima.

  7
  1

Оставите коментар