Михаел Рот: ЕУ на Западном Балкану пуца себи у ногу

Ако ЕУ остави вакуум на Западном Балкану, онда ће друге силе, које не деле демократске вредности ЕУ, улетети у тај вакуум, каже немачки државни секретар за Европу

Михаел Рот (Фото: Викимедија)

Ако Европска унија (ЕУ) остави вакуум на Западном Балкану, онда ће друге силе, које не деле демократске вредности ЕУ, улетети у тај вакум, изјавио је државни секретар за Европу у немачком Министарству спољних послова Михаел Рот, преноси данас Дојче веле.

Рот је изразио разочарење што није било напретка у интеграцији држава Западног Балкана током председавања Немачке Европском унијом у последњих шест месеци.

„Хитно су нам потребни позитивни сигнали за Западни Балкан. На коцки је ништа мање од наше веродостојности”, рекао је Рот за лист Ханделсблат.

Рот се нада да ће током португалског председавања доћи до напретка.

„Морамо то да погурамо. Јер мир, регионално помирење и демократија на Западном Балкану јесу од централног стратешког значаја за целу Европу, посебно за непосредно суседство”, оценио је немачки званичник.

Ханделсблат пише да је Немачка на овом пољу доживела „тежак ударац” током председавања ЕУ.

„Након што је Бугарска најпре из унутрашњих разлога блокирала почетак приступних преговора са суседном Северном Македонијом, напослетку су Чешка и Словачка блокирале један важан текст о напрецима планираног проширења ЕУ у југоисточној Европи”, навео је лист.

Ханделсблат додаје да се силе попут Русије, Кине и Турске интересују за регион.

„У Бриселу и Берлину постоји бојазан да би политички и економски интереси сила изван ЕУ могли још да успоре ионако дуг пут до више владавине права, демократије и прекограничне сарадње”, навео је Ханделсблат.

EWB: Да ли је критика из ЕУ довела до нестанка про-кинеског наратива у Србији?

„Ако ЕУ остави вакуум на Западном Балкану, онда ће друге силе, које не деле демократске вредности ЕУ, из геостратешких разлога улетети у тај вакуум. Пуцамо себи у колено”, рекао је Рот.

Он сматра да се оклевање ЕУ тумачи као слабост у свету у којем ауторитарност добија на снази, а демократија долази под све већи притисак.

Немачки политичар повезује питања владавине права и борбе против корупције са одсељавањем из балканских земаља.

Према његовим речима, млађе генерације што одлазе, напуштају домовину јер не виде перспективу. „То је трагедија за балканске земље”, рекао је Рот.

Он подсећа да је ЕУ помогла Србији и суседним земљама са 3,3 милијарде евра у борби против пандемије, да се планира пакет инвестиција од девет милијарди евра, и да ће ЕУ показати солидарност и када су у питању вакцине. Па ипак, додао је Рот, ЕУ мора више да уради како би та подршка била примећена.

„ЕУ мора више да буде присутна у емотивном поимању људи. Не зато да бисмо себе тапшали по раменима. Напослетку, ради се о пробоју Европе у системској конкуренцији са ауторитарним силама које ће се иначе усидрити усред Европе”, додао је Рот, преноси Бета писање Дојче веле.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 1. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар