Драган Михајловић: Лећи ћу пред капију базе Кфора, па нека газе

Све војске света су прошле кроз њу! Али ови су најгори. Неће ни да саслушају а камо ли да поштују право, каже Драган Михајловић из Новог Села Маћунског

Драган Михајловић (Фото: Приватна архива/Спутњик)

Лећи ћу пред капију Кфора па нека – газе! Друге ми нема! Све сам покушао! То су речи Драгана Михајловића из Новог Села Мађунског, код Вучитрна, на Косову и Метохији чије је оранице узурпирао Кфор, подигао базу, без Драганове сагласности, и сада је користи без било какве накнаде.

У изнајмљеној кући у којој живи Драган, астал затрпан папирима… На сваком другачији језик, албански, енглески, француски… Гледа у њих беспомоћно већ годинама у нади да ће се нешто променити.

Америчка демократија на делу

„Ишао сам сто пута у команду Кфора само што нисам спавао тамо… Али ништа! Док су били Французи, нешто су и плаћали, али од када су Американци преузели, а томе је ево шеста година, ни динара нису дали! Не само мени, већ ни другима који имају исти проблем,“ прича Драган.

Друга по величини војна база на Косову, подигнута је на 4,97 хектара Драганове земље. Доказ да је он власник те имовине је потврда из земљишних књига које је добио у катастру у Приштини од Албанаца.

„Мој прадеда се у гробу преврће! Прво су нам имовину конфисковали комунисти и таман кад смо је добили назад – запосела их је страна војска!“ каже он.

Стигао и до француског суда и победио

База коју је Кфор подигао непосредно по доласку на Косoво и Метохију 1999. на Драгановом земљишту је у ствари камп за напредно командно место (ФЦП) којим управљају припадници Косовских снага (КФОР) и координира операцијама на северном Косову. ФЦП је задужен за ситуационе патроле, контролне пунктове за возила и јединице смештене у кампу Нотингем Хил и Гејт 1. У ФЦП-у има 48 америчких војника и више од 1.000 особа. Углавном америчко, немачко, француско, мароканско, румунско, швајцарско и словеначко особље оперише из кампа.

Првобитно је базом командовао француски корпус, коме се Драган прво и обратио за накнаду. Драганов случај се нашао на француском суду који је пресудио у његову корист.

Министарство одбране Француске понудило је Михајловићима одштету за шест година коришћења у износу од 52.512 евра, од чега је више од половине отишло на адвокате и друге правне ствари. До овог износа су дошли на основу, како се наводи у документу о поравнању, параметара о годишњој изгубљеној добити од приноса пшенице. Израчунали су цену килограма пшенице и принос од пет тона по хектару и дошли до износа од 6.564 евра по години, за укупно 3,28 хектара. Драган је пристао на понуду.

Американци неће ни да чују да плате

Када су Французи отишли из базе 2014. године, Драган је био уверен да ће се и Американци понашати као и Французи. Уредно је сложио документима и власничким листом и пресудом француског суда појавио се пред њиховим вратима са захтевом да плаћају кирију. Међутим, време пролази, а од њих одговор није стигао.

„Рекли су ми да сачекам пар дана, а ево прође шест година! Сад кажу не може, јер ми не знамо ко ће да плати, да ли ћемо ми (КФОР), или ће да плати Унмик. Деца су ми се расула по белом свету, ја овде самујем и чекам да се деси чудо! Ако будем морао све из почетка да радим, ангажујем адвокате и да се гањам са њима – лакше ће ми бити да легнем пред капију па нека ме прегазе,“ усплахирено прича овај већ времешни човек.

Иначе, база коју Кфор користи се простире на 50 хектара обрадиве, углавном српске земље.

Поднесак који је Драган Михајловић упутио Унмику; у њему наводи да је земља коју користи КФОР у његовом власништву (Факсимил: Приватна архива/Спутњик)

„Све војске света су прошле кроз њу! Али ови су најгори. Неће ни да саслушају, а камо ли да поштују право“, каже он.

Уместо пшенице земља утабана тенковима

Породици Драгана Михајловића из Новог Села Мађунског, код Вучитрна, је 1953. године, према тадашњем закону о земљишном фонду, а на основу такозваног „вишка земље“ одузето 4,97 хектара земље. Та земља је тада постала друштвена својина, односно власништво земљорадничке задруге „Елан“. Скоро 40 година касније, 1992. године, Михаиловићи су добили решење да им се имовина, на основу закона о повраћају одузете земље, враћа у посед.

Није каже, ни лако пролазити сваки дан и гледати свој посед, а немати могућности да му приђеш, посебно није лако гледати војску, тенкове, слушати стране језике на некад растреситој, плодној земљи на којој се некад таласала пшеница, јечам, сада утабаној, притиснутој тенковима, тешким војничким чизмама…

Драган Михајловић (Фото: Спутњик/Приватна архива)

Својевремено се обраћао и Унмику, одакле је 2014. године добио одговор да се по папирима из српског катастра, који је измештен у Крушевац, база КФОР-а у Новом Селу Мађунском налази на друштвеном земљишту, јер у српски катастар није уписано решење које је добио у Приштини.

Бранкица Ристић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 1. 1. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Da, ovde su Ameri okupatori i ponašaju se … pa isto kao i „naši“!

    „Naši“ su započeli administrativni postupak oduzimanja placa u Pančevu 18. novembra, davne 1964. (Postupak započet zapisnikom br. 03 odelenja za finansije opštine Pančevo.) Tako je deo placa ostao „ni na nebu ni na zemlji“, punih 56 godina, sada već teče 57.
    Opština Pančevo uporno odbija da završi ovaj postupak! Uskoro će taj administrativni postupak naslediti treća generacija!

    S kojim pravom onda očekivati da će se Ameri ponašati drukčije?

Оставите коментар