Драшко Станивуковић: Бања Лука ће опет бити и ћирилична

Сви званични дигитални канали комуникације Града на друштвеним мрежама и објаве писаће се нашим писмом, што до сада није био случај, рекао градоначелник Бања Луке

Фото: Фејсбук страница Драшка Станивуковића

Бања Лука ће опет бити и ћирилична.

Дрвену азбучну плочу, као симбол моје велике жеље да у што већој мјери очувамо наше писмо, поклонио сам данас предсједнику хуманитарног удружења „Баштионик“ Предрагу Адамовићу. Као градоначелник донио сам још једну Наредбу која се тиче наше ћирилице, а то је да од данас, сви званични дигитални канали комуникације Града на друштвеним мрежама, објаве пишу нашим писмом, што до сада није био случај.

Моје опредјељење као градоначелника Бање Луке биће читава једна стратегија и правац који ћемо дефинисати, а све у циљу очувања ћирилице и рада на једном важном пројекту, да што више јавних установа или предузеће његују наше писмо, а свој ауторитет као градоначелник Бање Луке искористићу да на натписима поред имена јавних предузећа, као што је случај са Еко Топланом, која су сада на латиници, буде истакнута и ћирилична верзија.

Град Бања Лука ће имати једну велику ширину када је у питању сарадња како са хуманитарним удружењем „Баштионик“, тако и са хуманитарним организацијама „Црвени крст“, „Каритас“ и „Мерхамет“, а ја ћу као градоначелник налазити начина да помажемо свим, за Бању Луку, важним организацијама и удружењима. Прије пар дана смо, у разговору са бискупом Комарицом договорили многе важне пројекте које ће Град и Бискупија заједно са организацијом „Каритас“ реализовати у наредном периоду.

Позивам све Бањалучане, да својим малим, али искреним прилогом, предстојеће празнике учине радоснијим, како себи, тако и нашем народу на Косову и Метохији којима је та помоћ потребна.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Драшка Станивуковића, 26. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

 1. Коначно, нашао се неко ко ће зауставити усташко комунистички програм уништавања основа српске културе – ћирилице, што би се могло назвати геноцидом над српском културом, а са тим и српским народом.

  7
  1
 2. Нисам наиван, не могу да верујем да ће Станивуковић успети, јер отров латинице је продро сувише дубоко, али – вреди – више онако, забаве ради, подсетити:
  Одмах по ослобођењу (1.11.1918) Београда од аустроугарске окупације у Великом рату, Управник града Београда, Коста Ј. Туцаковић је издао следећу наредбу (Живети у Београду 1890-1940, стр. 432. Документа Управе града Београда. Историјски Архив Београда, Београд, 2008):
  „Управа града Београда. Свим квартовима и комесаријатима: Непријатељ за време окупације натерао је наше трговце и јавне радње те су на радњама истицали фирме латиницом написане. Наређујем да се ове фирме од данас за пет дана промену, а у року од двадесет дана истакну фирме ћирилицом сходно Закону о радњама. Кварт ће се постарати о извршењу мог наређења, исто објавити и са сваким ко по њему не би поступио – казнити по надлежности.“
  Та наредба је (тада) извршена.
  Данас – то звучи као “science fiction“, зар не?

 3. @Арсеније Стојковић

  Звучи као “science fiction“ зато што „време окупације“ очигледно и даље траје.

 4. Пријатно сам изненађен оглашавањем новог градоначелника Бања Луке Драшка Станивуковића по питању спашавања Српске Ћирилице од потпуног нестанка. Поготово што је он политичко чедо Младена Иванића, који је већ дуго времена велики енглески играч у БиХ. Ако Станивуковић успије у своме плану да српска ћирилица буде бар равноправна хрватској латиници у Бањој Луци, то би могао бити важан сигнал и другим градоначелницима и начелницима општина у Републици Српској.

Оставите коментар