Први српски одборник у Мостару од рата

Срби прославили уз ватромет што је њихова листа „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар” по први пут успела да пређе цензус и обезбеди једног већника

Фото: Бета-АП/Кемал Софтић

Град на Неретви ових дана био је у фокусу међународне јавности  јер су се избори у овом граду у недељу одржали након чак дванаест година паузе. У граду који је по много чему специфичан и компликован, таква су и изборна правила на која се чекало целу деценију. Иако су у питању локални избори наступило је више странака, битка за гласове, на крају се своди опет на национално пребројавање и на то чији ће Мостар бити – хрватски или бошњачки.

У изборној ноћи победу су прогласили и Хрватска демократска заједница која је поручила да Мостар остаје хрватски „столни” град, али и Коалиција за Мостар око које су окупљене бошњачке странке. Оно што је било велико изненађење јесте да су једино славили Срби чија је јединствена листа „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар” по први пут након рата успела да пређе цензус и обезбеди једног већника. Певало се и славило у српском изборном штабу, а са Бјелушина изнад Саборног храма Свете Тројице испаљен је и ватромет.

Подсећања ради, избори у Мостару се нису годинама одржавали јер су Хрвати на Уставном суду пре десет година оспорили Изборни закон у делу за Мостар који је 2004. наметнуо високи представник Педи Ешдаун, када је формално ујединио до тада подељени град. Тако се десило да су бошњачки гласови вредели више од хрватских у појединим изборним подручјима. Након тога десет година водеће хрватске и бошњачке странке нису успевале да постигну договор о новим правилима. Коначно је то урађено у јуну ове године под покровитељством међународне заједнице. Решење о којем су се договорили СДА и ХДЗ подржале су и српске странке у Парламенту БиХ.

По тим правилима, која су поново ослоњена на Ешдаунова решења из 2004. и Статут Града Мостара, Мостарци су бирали 35 већника и то из шест градских подручја – њих 22 и 13 са јединствене Градске листе.

Предвиђено је и да у градској скупштини која броји 35 већника, ниједан конститутивни народ не може имати више од 15, а мање од  четири одборника. А једног одборника морају имати и „остали”. Мостар је специфичан и по томе што се градоначелник не бира на директан начин већ из реда већника. Сваки већник може бити градоначелник ако добије двотрећинску подршку. Уколико то не успе, иде се у други круг где се опет тражи двотрећинска већина или пак у трећи где је онда потребна натполовична већина, односно 18 руку.

Управо и ови избори били су борба да се дође до 18. руке. Како су ствари стајале јуче, на око 65 одсто обрађених података, пробосанске странке имале су 17, хрватске такође 17 и Срби једну руку. На први поглед могло би се рећи да ће српски већник, др Велибор Миливојевић, који је био носилац листе „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар” одлучити о томе ко ће бити нови градоначелник Мостара – да ли Златко Гузин, који је носио листу Коалиције за Мостар, или Марио Кордић, носилац ХДЗ-ове листе.

Ипак, имајући у виду чињеницу да су ХДЗ и СДА годинама били коалициони партнери у Мостару, многи аналитичари су става да је неминовно да се ово партнерство настави и у будућности.

У првој реакцији након пребројавања гласова лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић прогласио је победу и поручио да је дошло време да се Мостар гради на јасним европским темељима.

„Можемо рећи да је ХДЗ с више од 20 гласова странка која је добила двоструко више мандата што је био наш циљ, са 14–15 мандата верујем да ћемо наћи партнере. То је оно што могу казати на основу досад пребројаног дела гласова”, навео је Човић.

Из централе ХДЗ-а стигла су саопштења да је покрадено на хиљаде хрватских гласова, а Човић је јуче у писму међународним званичницима затражио да се укључе у исправљање бројних нерегуларности у изборном процесу. Друга страна такође је прогласила победу у изборној ноћи, али јуче ујутро су казали да ће за избор градоначелника бити потребна додатна политичка коалиција. Председник мостарског СДА, Салем Марић, наводи да пробосанске странке имају потребних 18 већника, али да треба сачекати крај пребројавања гласова.

„Ми од почетка наглашавамо да смо спремни за разговоре и политичке договоре са свим политичким субјектима које могу обезбедити избор доктора Гузине за градоначелника“, рекао је Марић.

У тих 18 је и пет или шест руку грађанских странка, СДП-а и Наше странке, које су у изборној ноћи поручиле да неће у коалицију са СДА.

Српска страна не оптерећује се рачуницама око формирања власти. Врло су задовољни чињеницом да су успели, по први пут након рата, изабрати свог легитимног представника. Срби у граду на Неретви тврде да је ово историјски дан за њих, јер верују да ће моћи да се заустави безнађе и апатија, те покрену ствари у корист опстанка и будућности српског народа у Мостару.

Носилац листе „Остајте овдје – заједно за наш Мостар”, Велибор Миливојевић каже да ће Срби сада коначно имати своју праву политичку реч која ће осликавати оно што је потреба српске заједнице у Мостару.

„Сигуран сам да ћемо од сутра кренути да се боримо за конститутивност, за равноправност, за приступ буџетима, радним местима. Кроз мирољубиву политику толеранције ћемо бити заштитници свих оних који на било који начин у Мостару буду оштећени или не буду у равноправном положају са свима осталима. Наш глас би могао бити кључан, али не бисмо били срећни да се на такав начин бира градоначелник. Ми смо увек за равноправност и договор и мислимо да једино тако Мостар може кренути у бољем правцу”, рекао је Миливојевић.

И док су се прерачунавали мандати и чекали резултати са свих места, Централна изборна комисија јуче је донела одлуку да се бројање понови на чак 70 бирачких места у Мостару, што је скоро половина.

Сања Бјелица Шаговновић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар