Владимир Умељић: Архиве Ватикана крију број Срба убијених у НДХ

Умељић и даље сматра да је немогуће утврдити прецизан број жртава у Јасеновцу, јер је велики дио документације уништен у вријеме Јосипа Броза да би се прикрио геноцид над Србима

Владимир Умељић (Фото: Вечерње новости)

Историчар Владимир Умељић изјавио је да се број жртава у усташком логору Јасеновац сигурно мјери стотинама хиљада, али да бројкама не треба лицитирати, а статистиком ће се, сматра, “моћи баратати” ако се једног дана деси чудо и отворе ватиканске архиве.

Умељић је за Вечерње новости рекао да и даље сматра да је немогуће утврдити прецизан број жртава у Јасеновцу, јер је велики дио документације уништен у вријеме Јосипа Броза Тита да би се прикрио геноцид над Србима.

Он је навео да је убијеђен да Ватикан неће потпуно отворити и дати на увид документацију у вези са понтификатом папе Пија Дванаестог, на прољеће, за када је то најављено.

Умељић, који је и научник и теолог, истакао је да је у НДХ почињен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, да су само у тој усташкој творевини оснивани дјечији логори, као и да је било евидентно насилно покатоличавање Срба.

Римокатолички свештеници били су интегрисани у највише свјетовне и државне управне структуре НДХ, тврди овај историчар из Њемачке, те додаје да су подстицали, упућивали или чак предводили државне и парадржавне ескадроне смрти, повремено водећи и концентрационе логоре.

Ватикан (Фото: Shutterstock)

– Не постоји ни промил вјероватноће да надбискуп Степинац о томе ништа није знао и да је у том мору смрти и крви, сачувао чисте руке, како то жели да прикаже Католичка црква у Хрватској – рекао је Умељић.

Према његовим ријечима, НДХ је протјерала 334 од 577 српских свештеника, 187 их је убијено, као и 30 монаха и два вјероучитеља, а крај 1941. године живе су дочекала четворица епископа од укупно девет колико их је имала Српска православна црква 10. априла 1941. године у новооснованој хрватској држави.

Умељић је истакао да су српске цркве махом уништене и опљачкане, а неке су претворене у штале и клозете, као и да није забиљежено противљење Степинца ни његове римокатоличке хијерархије.

Он је крајем новембра 2019. године представио резултате својих истраживања у Јерусалиму, на округлом столу о српско-јеврејским односима, који су приредили Институт за студије антитероризма из Израела, Архив Војводине и Центар за друштвену стабилност из Новог Сада, као и Институт за националну и међународну безбједност из Београда.

Умељић је истакао да је ово био први скуп таквог формата одржан изван Србије, уз учешће еминентних истраживача из Србије, Израела, САД, Италије и других земаља.

– Велика је срећа што имамо професора Гидеона Грајфа и јеврејске истраживаче геноцида који могу да буду узор нама и свима осталима. Срби су у изучавању геноцида урадили невероватно мало, а Роми најмање. Докле год аргументи стоје на нашој страни, кад-тад ће истина продријети у свијет – рекао је Умељић.

Опрема: Стање ствари

(РТРС/Јадовно 1941, 11. 12. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , ,

2 replies

  1. Колико су се историчари Совјетског Савеза и постсовјетске Руске Федерације бавили ГЕНОЦИДОМ нацистичке Хрватске државе над Српским народом за време 2. св. рата? Које књиге на ту тему су објављене и преведене?

    5
    1
  2. Ако је судити по онлајн доступним каталозима руских библиотека, совјетски историчари се уопште нису бавили тим питањем. Нешто је боље после 2000. године, захваљујући проф. др Елени Гусковој и истраживачима из њеног круга. Најранији запис о Јасеновцу који сам могла пронаћи је превод књиге проф. Србољуба Живановића Ясеновац [Текст] : избранные труды, статьи, интервью, речи и обсуждения / Срболюб Живанович ; [редактор Весна Пешић ; редактор и переводчик: Самойлова Екатерина Александровна ; предисловие: Черносвитова Марина Альфредовна и др.] Вых.данные Београд :Пешић, 2016. Ако пројекат библиографија радова на страним језицима о српским страдањима у 20. веку буде коначно кренуо следеће године радиће се систематски попис, ово је из тек прелиминарних трагања.

    Вредело би сазнати има ли dr sci. Владимир Умељић нека нова сазнања, будући да су до априла ватикански документи бар кратко били доступни, а и да су први истраживачи били баш из Немачке, и је ли нешто од тога објављено (иако и мало и рано).

Оставите коментар