Фронтекс оптужен да илегално враћа мигранте

Враћање миграната је у супротности са међународним споразумима о њиховој заштити, преноси Танјуг

Мигранти се искрцавају на острву Лезбос, 2. 3. 2020. (Фото: Арис Месинис/АФП)

Европска агенција за граничну и обалску стражу Фронтекс суочава се са оптужбама медија да је умешана у илегално спречавање миграната да дођу до Европе преко грчких острва, преноси АП.

Медијске мреже Белингкат, Лајтахус рипортс, Дер Шпигел, АРД и ТВ Асахи спровеле су истрагу чији су резултати објављени у октобру, а у којима се наводи да видео снимци и други доступни материјал указује да је Фронтекс умешан у један инцидент на турско-грчкој поморској граници у Егејском мору.

У извештају се наводи да је особље запослено у агенцији присуствовало још једном инциденту, као и да је било у близини четири друга од марта.

Фронтекс је најавио спровођење интерне истраге, док је извршни директор агенције Фабрис Лежери у октобру рекао да нису пронађени документи или други материјали који поткрепљују било какве оптужбе да су запослени прекршили закон или Фронтексов кодекс понашања.

Дојче веле: Мигранти одгурнути натраг са ЕУ границе

Он је истакао да агенција не толерише никакво кршење фундаменталних права у својим активностима.

Фронтексов одбор састао се прошлог месеца како би размотрио оптужбе које су упућене агенцији, након чега је саопштио да је Европска комисија наредила да одржи следећи ванредни састанак за две недеље како би детаљније размотрила одговоре агенције.

Европска агенција за граничну и обалску стражу тврди да је њен рад у источном делу Егејског мора закомпликовао спор између Турске и Грчке око поморских граница. Враћање миграната је у супротности са међународним споразумима о њиховој заштити, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 12. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Мигранте или избеглице? – није исто?!

  2. Нико се није узрујао када су Србе убијали на Космету у присуству и уз сарадњу европских и светских разноразних организација. Срби у својој земљи немају право на заштиту као „ мигранти у туђим“ ???

Оставите коментар