Дојче веле: Мигранти одгурнути натраг са ЕУ границе

Извештаји о Фронтексу документују, између осталог. ’злостављање миграната’, ’хајке са псима’ и ’нападе бибер-спрејем’ на спољним европским границама

Бројни извештаји сведоче о присилном и противзаконитом враћању миграната са граница Европске уније. На удару критике је грубо поступање хрватске полиције, као и то што такву праксу толерише Фронтекс.

У тексту под насловом „Одгурнути натраг“ минхенски дневни лист Зидојче цајтунг бави се праксом насилног и противзаконитог враћања избеглица на хрватско-босанској граници код Бихаћа од стране хрватске полиције.

„Стотине миграната из Авганистана, Сирије или Пакистана тренутно вегетирају у једном шаторском кампу који се налази на некадашњој депонији на периферији Бихаћа. Многи од њих причају да су пре тога већ успели да пређу на хрватску територију, али да их је тамошња полиција ухватила и, без да им је пружила могућност да поднесу захтев за добијање азила, вратила назад преко границе, делимично и уз употребу грубе силе.

Организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч (ХРW) оптужује хрватску владу да тим такозваним ’пуш-бековима’ систематски крши одредбе међународног права. А Амнести интернешенал оптужује друге државе чланице ЕУ да саучествују у тој пракси: оне затварају очи пред грубим нападима хрватске полиције и уз то још финансирају њене активности.“

Председничино признање примене силе

У наставку текста наводи се да хрватска влада те оптужбе, које су делимично поткрепљене видео-снимцима, увек одбацује, али да је хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић у једном интервјуу за швајцарску телевизију СРФ на неки начин ту праксу потврдила, постављајући истовремено питање да ли је то илегално. Она је изјавила да „њена земља на тој граници штити и границу Европске уније од ’илегалне миграције’. А говорећи о оптужбама за примену насиља рекла је да је их је лично проверила.“ Аутор текста потом цитира речи хрватске председнице: „Мени су министар унутрашњих послова, шефа полиције, као и припадници полиције на лицу места загарантовали да не користе претерано насиље. Наравно да је мало насиља потребно кад се људи протерују“!

Фото: Марко Ђурица/Ројтерс

На крају се у тексту напомиње да је „будућа председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен недавно била у Хрватској, где је тамошњој влади обећала подршку при уласку земље у шенгенски простор, чему се Хрватска нада.“

Фронтекс на удару критике

Да проблеми с применом насиља према мигрантима нису ограничени само на хрватско-босанску границу, види се и из медијских написао о деловању ЕУ агенције за заштиту граница Фронтекс. Тако се рецимо онлајн-издање најтиражнијег немачког листа Билд у тексту под насловом „Фронтекс толерише насилне ексцесе на границама“, осврће на извештај објављен у емисији „Репорт-Минхен“ првог програма немачке јавне телевизије АРД. Ту су, у сарадњи с истраживачким новинарима из британског „Гардијана“ и истраживачког новинарског центра „Коректив“ објављена бројна документа која поткрепљују те оптужбе.

„Извештаји о Фронтексу документују, између осталог. ’злостављање миграната’, ’хајке са псима’ и ’нападе бибер-спрејем’ на спољним европским границама. Оптужбе се између осталог односе на особље задужено за чување граница у Бугарској, Мађарској и Грчкој. Као агенција ЕУ, Фронтекс има могућност да повуче своје сараднике из тих земаља, али Фронтекс ту меру још ниједном није предузео. Тиме та агенција ЕУ постаје саучесник, критикује водитељ консултативног форума Фронтекса Штефан Кеслер.

Осим тога, извештај доноси и цитате из једног интерног документа Фронтекса из којег произлази да су и сами службеници европске агенције учествовали у кршењу људских права. Тако су рецимо малолетни мигранти који су без пратње бивали – протеривани, или су избеглице смириване уз коришћење лекова.“

Лист Билд цитира и Андреаса Потакиса, опуномоћеника за људска права грчког парламента, чији је задатак, између осталог, да посредује у раду између Фронтекса и своје владе: „Агенција ЕУ примењује ниже стандарде када је реч о поштовању начела правне државе од онога што ЕУ прописује својим чланицама. Тиме ЕУ губи морални ауторитет“, сматра Потакис.

Приредио: Зоран Арбутина

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 6. 8. 2019)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s