Гардијан: Ново брутално насиље хрватске полиције над мигрантима

Сведочења која су прикупљена међу жртвама насилних враћања су застрашујућа, каже Шарлот Сленте, генерална секретарица Данског већа за избеглице

Мигрант кога је наводно претукла хрватска полиција на хрватско-босанскохерцеговачкој граници (Фото: Данско веће за избеглице/Гардијан)

Серија нових бруталних напада на мигранте забележена је на граници између БиХ и Хрватске, а осим премлаћивања и пљачкања њихове имовине пријављен је и један случај сексуалног злостављања, пише британски Гардијан.

Према извештајима Данског већа за избеглице, базираном на сведочењима миграната који су били мета наводних напада у периоду између 12. и 16. октобра, починитељи су припадници хрватских полицијских снага.

Хуманитарни радници су описали фотографије и медицинске записнике о овим нападима као „мучне“ и „шокантне“.

„Сведочења која су прикупљена међу жртвама насилних враћања су застрашујућа“, каже Шарлот Сленте, генерална секретарица Данског већа за избеглице, пренела је загребачка телевизији Н1.

Додала је да је више од 75 њих у периоду од једне седмице пријавило „нехумано поступање, премлаћивања, па чак и сексуално злостављање“.

Према речима миграната, насилна враћања се одигравају на хрватској територији, у близини пограничног града Велика Кладуша, тачније насеља Шиљковача – где се налази импровизирано шаторско насеље у којем је склониште пронашло око 700 избеглица и миграната.

„Све особе које су разговарале с представницима Данског већа за избеглице имали су видљиве ране (модрице и посекотине), као резултат насиља којег је наводно починила хрватска полиција. Према изјавама интервјуисаних жртава (с видљивим доказима повреда), насилно враћање је укључивало брутално и изузетно насилно понашање, деградирајуће поступање, као и пљачку и уништавање особних ствари“, наводи се у извештају ове хуманитарне организације.

Мигранти у Бихаћу (Фото: Марко Ђурица/Ројтерс)

Пример сексуалног злостављања забележен је у делу извештаја базираном на сведочењу групе авганистанских миграната, пише британски дневник.

Наводи се да је група прешла хрватску границу с подручја БиХ, код насеља Штурлић, а неуниформисани полицајац их је пресрео код Новог Села, позвао појачање и одведени су у полицијску станицу.

Два дана касније одведени су на суд, где им је речено да ће бити сведоци у случају против једног члана њихове групе, који је побегао а који је оптужен за насилно понашање према полицији.

Мигранти су испричали Данском већу за избеглице како су их полицајци онда одвели на непознату локацију и убацили у комби где су их дочекали “десет наоружаних особа, обучених у црно, с прекривеним лицима, у војним чизмама и са чеоним лампама.

Мигрант с иницијалима М.К. тврди да га је једна од присутних особа сексуално напастовала употребивши грану.

Мустафа Хоџић, доктор у Великој Кладуши, потврдио је да мигрант има ране по леђима и ногама, као и да постоје јасни знаци сексуалног злостављања.

Извештај садржи и сведочење пакистанског миграната, који говори о наводном премлаћивању групе миграната укључујући и малолетнике.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/НСПМ, 21. 10. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар