МУП Хрватске: Одлучно одбацујемо тврдње да предузимамо мере против појединих особа на основу њихове боје коже

Према сведочењима двојице нигеријских студената, хрватске полицијске власти су их присилно отерале у БиХ мислећи да су имигранти

Фото: Аби Кебо/Журнал.инфо

Све је могло проћи  лепо и опуштено: нигеријски студенти су стигли у Хрватску, како би учествовали на једном спортском такмичењу. Сунце, море, млади људи – али све се завршило другачије него што су планирали. Или?

Непосредно пре него што су нигеријски студенти Ебо Кенет Чинеду и Абиа Учена Александро били депортовани преко зелене границе из Хрватске у БиХ морали су да потпишу неки документ – на хрватском језику. „Возило се зауставило. Извели су нас и један полицајац ми је рекао: Потпиши! Ја сам рекао да нећу, не може се од мене очекивати да потпишем нешто што уопште не разумем. Онда је један од полицајаца извукао пиштољ и рекао да ће ме упуцати ако не потпишем. Ја сам се уплашио и потписао сам.“

Овако је Ебо Кенет описао Азри Омеровић, новинарки портала „Журнал“, како су он и његов друг под претњом насиљем депортовани у БиХ. Након што су обојица, како су даље рекли „Журналу“, потписали документе, полицајци су им одузели новац и присилили их да једним шумским путем пређу границу ка БиХ. У истој групи је било више миграната. Сви су завршили у избегличком кампу „Мирал“ у Великој Кладуши.

Без одмора у Хрватској

Двојица студената „Federal University of Technology Owerri“ су заједно са двојицом других студената и једном професорком стигли у Хрватску као део нигеријске репрезентације у стоном тенису како би у Пули од 13. до 17. новембра учествовали на петом Светском првенству међународних универзитета (ИУСЦ) – једној малој студентској олимпијади.

После пет дана, по плану пута, одлазе у посету Загребу. Одакле је требало да се авионом, преко Истанбула врате у Нигерију. За Ебоа Кенета и Абиа Учена је прича кренула у другом правцу.

Након што су у једном загребачком хостелу оставили своје ствари, желели су да прошетају градом, испричали су они „Журналу“. Пасоше су оставили у хостелу. На трамвајској станици су им пришли полицајци и одвели их у полицијску станицу. И онда је све кренуло наопако.

Хрватска полиција све демантује

Као већ често у сличним случајевима, хрватска полиција оповргава инцидент. „Није било интервенције полиције против тих особа“, наводи се у саопштењу хрватског МУП-а. „Тврдње да Хрватска полиција предузима мере посебно против појединих особа на основу њихове боје коже су потпуно недопустиве и ми их одлучно одбацујемо.“

Како су онда оба студента без пасоша, без новца и без разлога – из Загреба удаљеног више од 100 километара завршили у избегличком кампу у БиХ – хрватска полиција није могла да одговори. „Није документовано да су ове две особе Хрватску напустиле на легалан начин“, наводи се у саопштењу полиције.

Тајана Тадић из хрватске организације за заштиту људских права „Are You Syrious“, која пружа помоћ избеглицама, каже да је ни саопштење Хрватске полиције, ни прича студената не изненађују. „С обзиром на то да ове особе нису избеглице ми до сада нисмо имали директан контакт са њима. Но њихов опис протеривања у БиХ је веома конзистентан и поклапа се са стотинама сличних изјава сведока који су такође јавно познати. Ово овде није појединачни случај, већ посебно бизаран пример једне широкораспрострањене и систематске праксе“, каже Тадић.

Иако до сада сви наводи не могу бити проверени, „нама се чини веродостојним да је приликом рутинске контроле Хрватске полиције на основу уобичајене праксе „расног профилисања“ дошло до „грешке“ када су студенти на легалан начин допутовали у Хрватску, а онда се на необјашњив начин нашли на територији БиХ“, каже Тадић.

Ранији случајеви

У прошлости је већ било бројних документованих случајева противзаконитог протеривања миграната из Хрватске у БиХ.

То доказују бројне изјаве погођених и извештаји лекара у извештајима различитих невладиних организација: о насиљу, пљачки и злостављању од стране полицијских службеника, о повредама – и код деце. „Званично, хрватске власти ову праксу правдају прокламованим политичким циљем да желе што пре у Шенгенски простор“, каже Тадић. За то је, како даље каже, неопходно да се прикажу као добар пример чувара спољних граница ЕУ.

Снимак илегално протераних избеглица из Хрватске у БиХ (Фото: Дојче веле)

У случају нигеријских студената хрватски МУП сада покушава да учинити веродостојним другачије интерпретације догађаја. Било је, наводи МУП, већ раније случајева када су спортска такмичења била злоупотребљена за подношење захтева за азил.

Сада се испитује да ли је то био случај и када је реч о двојици нигеријских студента. Јер, студенти нису код себе имали рекете за стони тенис а турнир у Пули су одиграли упадљиво лоше. Ни временски наводи нису тачни, наводи даље МУП: Обојица су рекли да их је полиција депортовала 17. новембра, али пасоше су из загребачког хостела подигли дан касније.

Изјава против изјаве

Званични став хрватских власти сугерише да овде није реч о студентима који су хтели на спортско такмичење, већ о људима који су од почетка имали намеру да остану у Хрватској. Нигеријанци тврде супротно.

Хрватске власти покушавају то да докажу на примеру трећег нигеријског студента: Он се, како наводе, након турнира одвојио од групе и два пута безуспешно покушао да уђе у Словенију. То му је онемогућено јер није имао визу. Након тога је поднео захтев за азил у Хрватској и сада чека на поступак у једном азилантском центру у Загребу.

Ебо Кенет Чинеду и Абиа Учена Александро се тренутно налазе у избегличком кампу „Мирал“ у Великој Кладуши. У међувремену поново имају своје пасоше, један пријатељ им их је послао поштом из Загреба. Власти у БиХ критикују своје хрватске колеге: „Ови људи су жртве противзаконитог понашања хрватске стране“, рекао је министар безбедности БиХ Драган Мектић. „Они морају што је брже могуће натраг у Хрватску“, закључио је он.

Зоран Арбутина

Наслов и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 8. 12. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар