Индекс.хр: Хрватска „Википедија” постала „срамотни случај”

Чини се да су од хрватске „Википедије” руке дигли не само бројни квалитетни администратори, већ и њени власници и оснивачи, наводи Индекс.хр

ЗАГРЕБ – Хрватском „Википедијом” већ годинама доминирају администратори из редова радикалне, клерикалне деснице који искривљују све важне информације о новијој хрватској историји, због чега је она постала „срамотним случајем” иначе вредног глобалног пројекта, преносе хрватски медији.

Како се наводи, чини се да су од хрватске „Википедије” руке дигли не само бројни квалитетни администратори, већ и њени власници и оснивачи, преноси Танјуг.

„Википедија” за младе, како у Хрватској тако и у свету, данас један од најважнијих извора информација па би оне требале бити поуздане, а не још један извор лажних информација, пише „Индекс”.

Тестирање независних стручњака, које је 2005. објављено у угледном часопису „Натуре”, показало је да је енглеска „Википедија” готово тачна као чувена енциклопедија „Британика”.

Посебно трагично је то што су у хрватску „Википедију” бројни стручњаци уложили велики труд и квалитетно одрадили свој посао, преноси Индекс и поставља питање – како препознати које су теме, а шта је „смеће”?

Нажалост, како се наводи, хрватска верзија „Википедије” потврђено обилује лажима и екстремно десничарском апологетиком у бројним темама, посебно у онима које се тичу новије хрватске историје, што се набоље илуструје упоређивањем прилога о логору Јасеновац у енглеској и у хрватској верзији.

Како се наводи, док енглески успева покрити све најрелевантније теме, као што су политичка позадина, окрутност усташа, полемике око броја жртава и већи број драматичних сведочења очевидаца, хрватска се углавном бави релативизирањем броја жртава, апологетиком Цркве и сваљивањем кривице за мрљу на хрватској историји на пропаганду социјалистичке Југославије.

Проблем хрватске „Википедије” поново је постао актуелан недавно када је на тзв. Мети, средишњој мета-Википедији намењеној координацији између појединих пројеката, покренут нови поступак опозива најспорнијих администратора хрватске „Википедије”, који се крију иза неколико администраторских надимака.

Нажалост сви досадашњи поступци на „Мети” завршили су лошим или половичним резултатима, преноси „Индекс”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 12. 2019)



Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s