Јутарњи лист: За Хрвате би могла бити добра вест што Дачић није у новој Влади

Није тајна да је Дачић био препрека у нормализацији односа. На Хрватској је (пре)често јачао свој политички имиџ у Србији, оцењује Јутарњи лист

Ивица Дачић (Фото: Дејан Симић/Спутњик)

Загребачки „Јутарњи лист“ констатује данас да је за Хрватску добра вест да Ивица Дачић неће више бити у влади Србије.

Они истичу да је председник Србије Александар Вучић на јучерашњој конференцији за новинаре дао неколико, како то види овај лист, важних и добрих информација за Хрватску, као она да ће у влади бити представници хрватске мањине у Србији.

То што у будућој влади неће бити лидер СПС и што ће та странка имати мање ресора, уз цитирање Вучића са конференције да је влада „могла и без њих“, лист види као „добру вест за Загреб“. Лист наводи:

„Није тајна да је Дачић био препрека у нормализацији односа. На Хрватској је (пре)често јачао свој политички имиџ у Србији. И Вучић је, али он је већ више пута показао да је спреман на коперниканске обрте“.

Лист са задовољством констатује да ће у влади бити представници хрватске мањине у Србији и подсећа и да је хрватски амбасадор у Србији Хидајет Бишчевић изјавио да је добио обећања Београда да ће представници хрватске заједнице учествовати у раду владе, као и покрајинских и локалних власти.

Александар Вучић (Фото: Танјуг / Инстаграм BUDUCNOSTSRBIJEAV)

„Вучић је свестан да се мора што више приближити ЕУ, овог лета му је немачки министар економије Петер Алтмајер најавио додатна улагања, али уз услов да прихвати ЕУ политике. Хрватска на том путу може бити партнер, посебно ова Пленковићева влада. Добросуседска сарадња увек је позитивно оцењена у Бриселу“, тумачи Јутарњи најаву значајнијег учешћа представника мањина у новој влади.

Лист даље наводи да се из изјава званичника претходних дана могло наслутити да се дешава нешто позитивно у смислу хрватско-српских односа, пре свега из изјава Вучића и шефа хрватске дипломатије Гордана Грлић Радмана.

Александар Вучић: Нова Влада имаће ограничен мандат до априла 2022.

Вучић је тада рекао, цитира Јутарњи, да је за два народа добро да се приближавају а не удаљавају, као и да „смо много мањи и једни и други него што о себи мислимо“ и том приликом нагласио потребу очувања мира и бољег заједничког живота Срба и Хрвата.

„Не треба очекивати муњевите потез,е јер Русија и даље дува за врат Вучићу, а око тог врата и даље виси питање Косова, али најављени потези Београда дају мјеста умереном оптимизму“, закључује лист.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Јутарњи лист/Спутњик, 21. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар