Упокојио се у Господу протојереј Димитрије Смирнов (1951-2020)

У Москви се упокојио протојереј Димитрије Смирнов, један од најпознатијих руских пастира и проповедника

Протојереј Димитрије Смирнов (Фото: Православие.ру)

Протојереј Димитрије Смирнов, један од најпознатијих руских пастира и проповедника, бивши шеф Патријаршијске комисије за питања породице, заштите мајчинства и детињства, преминуо је у Москви.

Шеф Синодалног одељења за доброчинство епископ Пантелејмон (Шатов) служио је парастос о.Димитрију, рекао је портпарол службе Василиј Рулински.

Опело новопрестављеном свештенослужитељу 23. октобра у саборном Храму Христа Спаситеља у Москви служиће управник послова Московске патријаршије први викарни епископ Његове Светости патријарха Митрополит Воскресениј Дионисије. Литургија почиње у 8:30, а опело је заказано за 10:00.

***

Отац Димитрије је рођен у Москви 7. марта 1951. године. Праунук је свештеномученика Василија Смирнова.

Физичко-математичку школу бр. 42 завршио је 1968. године, а затим уметничко-графички факултет педагошког института. У августу 1978. године уписао се у Московску средњу богословску школу коју је ванредно завршио за две године и годину дана касније се уписао на Московску духовну академију коју је такође ванредно завршио за годину и по дана.

Протојереј Димитрије Смирнов: Црквеном браку треба доделити законски статус

Дана 2. августа 1979. године рукоположен је у чин јереја. Године 1980. именован је за свештеника Крестовоздвиженског храма у селу Алтуфјеву, град Москва. Дана 1. јануара 1991. године постављен је за старешину храма Светитеља Митрофана Вороњешког у Хуторској у Москви. Како се повећавао број нових парохијана постао је старешина осам храмова од којих се два налазе у Московској области.

Одлуком Светог синода од 17. јула 2001. године постављен је за в.д. председника Синодалног одељења за сарадњу с Оружаним снагама и установама за очување поретка. Од 7. маја 2003. године је био председник одељења.

Одлуком Светог синода од 31. марта 2009. године (дневник бр. 21) укључен је у састав Црквено-друштвеног савета за заштиту од опасности од алкохола. Од 27. јула 2009. године је члан Међусаборног присуства Руске Православне Цркве. Две хиљаде једанаесте године је постао члан Највишег црквеног савета Руске Православне Цркве.

Одлуком Светог синода од 27-28. децембра 2011. године (дневник бр. 161) укључен је у састав Патријаршијског савета за питања породице и заштите мајчинства (од марта 2012. године – Патријаршијска комисија). Дана 1. августа 2012. године декретом председника РФ укључен је у састав Савета за послове козаштва при председнику Русије.

Протојереј Димитрије Смирнов: Треба да учимо да не живимо само за себе

Одлуком Светог синода од 12. марта 2013. године (дневник бр. 24) ослобођен је дужности председника Синодалног одељења за сарадњу с Оружаним силама и установама за очување поретка и постављен за правог заменика председника Патријаршијске комисије за питања породице и заштите мајчинства и руководиоца њеног апарата.

Одлуком Светог синода од 2. октобра 2013. године (дневник бр. 104) именован је за председника Патријаршијске комисије за питања породице, заштите мајчинства и детињства. Одлуком Светог синода од 25. августа 2020. године (дневник бр. 69) ослобођен је дужности председника и именован за почасног председника комисије.

Са руског посрбила: Марина Тодић

Опрема: Стање ствари

(Православие.ру, 21. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Вјечнаја памјат о. Димитрију!

    Један од најмудријих и најоштроумнијих прегалаца Цркве Христове који је сада, својим упокојењем, ражалостио многе стотине сирочади подигнутих и васпитаних његовим очинским старањем и пастирском љубављу, али задобивши тако искрене молитве њих нишчих, да се и он нађе са десне стране пред Страшним Престолом Господњим.

    Добар ти Рај оче Димитрије!

Оставите коментар