Маријан Ивануша (СЗО): Србија релативно близу затварања

Затварање би имало тешке економске последице, а знамо да оне утичу на здравље људи, зато сматрамо да то треба да буде крајња мера, рекао директор СЗО у Србији

Директор СЗО у Србији Маријан Ивануша (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Директор канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша изјавио је данас да се плаши да је Србија релативно близу затварања због погоршавања епидемиолошке ситуације, али да мисли да тај дан још није дошао.

Ивануша је истакао да, ако би 95 одсто грађана користило маске, држава не би никад дошла у ситуацију да заустави живот.

„То је једноставна и јефтина мера, али је треба поштовати”. истакао је Ивануша на ТВ Н1.

Он је додао да се ситуација у последњих неколико недеља континуирано погоршава и додао да се, ако се то настави, плаши да ће и Србија доћи до тренутка да се заустави живот, преноси Танјуг.

„Затварање би имало тешке економске последице, а знамо да оне утичу на здравље људи, зато СЗО сматра да то треба да буде крајња мера… Плашим се да смо у Србији релативно близу тог дана, али тај дан још није данас”, рекао је Ивануша.

Он је истакао да нема универзалног одговора на питање када је тај тренутак када је неопходно затварање, наводећи да то зависи од тога на који начин се шири вирус, где, и колики су болнички капацитети у некој земљи.

Каже да ово што се тренутно догађа у Србији можемо назвати трећим таласом, тј. трећим погоршањем епидемије.

„Враћаће се вирус у још више таласа све док не постигнемо колективни имунитет, али то можемо постићи само вакцином, која изгледа близу, али је и далеко”, оценио је Ивануша.

Он је поновио став СЗО да школе треба да остану отворене што је дуже могуће, јер, како је рекао, „школе нису извори заразе”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Koliko lazi na jednom mestu…

Оставите коментар