Аустралијски специјалци осумњичени за ратне злочине у Авганистану

Аустралијски генерал Ангус Џон Кемпбел рекао да постоје веродостојне информације о томе да је 25 припадника особља аустралијских специјалних снага починило 39 незаконитих убистава

Аустралијски војници у Авганистану (Фото ЕПА/Пол Милер)

КАНБЕРА – Власти Аустралије саопштиле су да ће 19 актуелних и бивших војника бити упућено код специјалног истражитеља због могућег кривичног гоњења за наводно убиство 39 мештана Авганистана, од којих су већина били заробљеници и нису били наоружани.

Износећи детаље налаза дуго очекиване истраге о понашању особља специјалних снага у Авганистану у периоду између 2005. и 2016. године, аустралијски генерал Ангус Џон Кемпбел рекао је да постоје веродостојне информације о томе да је 25 припадника особља аустралијских специјалних снага починило 39 незаконитих убистава у 23 одвојена инцидента.

Према извештају, већина убијених, који укључују затворенике, пољопривреднике и друге мештане у Авганистану, држани су као заробљеници када су убијени и зато их је штитило међународно право, преноси Ројтерс.

Кемпбел је рекао да ће због тога 19 актуелних и бивших чланова аустралијске војске бити упућено код специјалног истражитеља, који ће ускоро бити именован, како би се утврдило да ли постоји довољно доказа да они буду процесуирани.

„Сва та убиства су се догодила изван ‘жаришта’ битке”, рекао је Кемпбел. Он је додао да овакви налази указују на најозбиљнија кршења правила понашања војске и професионалних вредности.

„Противправно убијање цивила и затвореника никада није прихватљиво”, поручио је он, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар