Ана Глигић: Седамдесет одсто корона тестова поуздано, али немамо другу опцију

Ја рачунам да ту има 30 одсто лажно негативних и лажно позитивних. Али и то је нешто, јер 70 одсто је исправно, рекла вирусолог Ана Глигић

Искуство Илона Маска и певачице Ерике Баду са брзим антиген тестовима на ковид-19 само је потврдило да тестирање на вирус корона није у потпуности поуздано и да му не можемо веровати. Али, другу опцију немамо, јер је за потпуно прецизан тест неопходно најмање годину дана рада само на томе, сматра вирусолог Ана Глигић.

Најновији у низу података о непоузданости резултата тестирања на вирус корона јесу искуство милијардера Илона Маска, који је истовремено урадио четири брза антиген теста у истој лабораторији, на истој машини и са истом медицинском сестром, од којих су се два показала позитивним, а два негативним. Певачици Ерики Баду тест бриса из једне ноздрве био је позитиван, а из друге негативан.

ПЦР тестовима не можемо веровати

С обзиром на то да тестови које су користили Маск и Баду спадају у ред ПЦР тестова, оних на које се цео свет ослања приликом дијагностификовања ове болести, поставља се питање колико и њима можемо да верујемо. Јасно је да свакодневне корона бројке не приказују у потпуности праву слику на терену, али има ли смисла тестирати се?

Певачица Ерика Баду: Једна ноздрва ми је позитивна, а друга негативна на корону

Једна од наших најискуснијих вирусолога Ана Глигић, која је радила са најопаснијим вирусима на свету, наглашава за Спутњик да немамо другог избора:

„Ја рачунам да ту има 30 одсто лажно негативних и лажно позитивних. Али и то је нешто, јер 70 одсто је исправно. Ми немамо другу опцију, немамо избора. У целом свету се тако ради на исти начин. Ја се и консултујем са врхунским стручњацима и питам шта је и како је, они кажу исто да немају другог избора, јер су сви толико претрпани случајевима да немају времена да покушавају нове методе. Кажу ми дај шта даш, ако 70 одсто зајашимо овом методом, супер, зауставићемо нешто! Ипак, вакцина нам треба хитно.“

Због чега долази до различитих резултата

На питање како је могуће да се истовремено узети брисеви од једне особе покажу и као позитивни и као негативни, Глигићева објашњава да до тога може доћи услед неадекватно узетог бриса или услед контаминације, која је код ковида-19 изузетно испољена.

„То су ужасне контаминације. Ја кад сам радила ПЦР методу, на једном месту сам додавала тај брис, односно болеснички материјал, а на другом месту оне прајмере који ће то да хватају. У другој соби сам морала чак да пресвучем мантил да бих била сигурна да неће бити контаминације. А видите колико је контагиозан овај вирус, да чак и не знамо ко све учествује у преношењу. Тако да ја верујем да морамо употребити ове методе зато што су брзе, зато што су савремене, али бисмо морали да имамо и ове друге класичне методе, јер зависно од методе добијате поуздан резултат“, тврди наша саговорница.

Класичне методе најпоузданије

За класичне методе вирусологије које би биле најпоузданије приликом откривања вируса корона неопходно је много времена, а то, према речима Глигићеве, не можемо да чекамо. Она тврди да је сада најбитније да се епидемија заустави постојећим вакцинама, а да се након тога ради даље на вирусу.

Вирусолог Ана Глигић: Kовид-19 никада неће нестати

„Ја имам искуство са најопаснијим вирусом на свету, са марбургом, имам искуство са најопаснијом људском заразом, а то је вариола, и кримска конго. Али ја не бих могла да направим дијагностикум сад ни да ми неко каже да ће да ми плати колико год. Мени би требало сигурно шест месеци“, каже Глигићева, додајући да је њој за један вирус требало осам година рада да би био међународно признат.

Без такозване коморе са потпритиском у Србији се не може радити на тестовима против вируса корона, због чега смо принуђени да ПЦР тестове увозимо. Глигићева указује да ће се ова комора набавити, али да поред тога што сама набавка коморе траје шест месеци, да би Србија радила на тестовима, неопходно је још много времена и искуства.

Бојана Стојадиновић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 18. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар