Вирусолог Ана Глигић: Kовид-19 никада неће нестати

Морамо да будемо свесни да ковид-19 никада неће нестати из наше средине. Овакве вирусе једино нешто из природе може да натера да нестану, каже др Глигић

Др Ана Глигић (Фото: Лична архива)

Други врх првог таласа вируса корона који је погодио Србију трајаће до 15. или 20. јула, а затим ће уследити пад броја оболелих. Ово предвиђа др Ана Глигић, вирусолог и некадашња шефица лабораторије у Институту „Торлак”, која за „Политику објашњава да је потребно да прође 20 дана од тренутка када су се надлежни ухватили у коштац са жариштем да би се ситуација стабилизовала. Ова светски призната научница, која је седамдесетих година прошлог века била на челу тима који је изоловао вирус великих богиња или вариолу веру, изражава наду да ће после овог таласа вируса уследити затишје.

Живот мора да се врати у нормалу. Јер ако наставимо да живимо са овим оптерећењем следи катастрофа, и психичка и економска. Ипак, морамо да будемо свесни да ковид 19 никада неће нестати из наше средине. Овакве вирусе једино нешто из природе може да натера да нестану. Зато ћемо морати да се прокужимо. То значи да ће вирус морати да протутњи кроз нас или ћемо да добијемо вакцину. Али ко зна када ће се вакцина појавити. Много је тешко нешто предвидети после само неколико месеци од појаве новог вируса. Када сам радила, некад је било потребно да прођу по две, три године да бих неки вирус идентификовала и то уз помоћ Јејл универзитета у САД. Ковид-19 морамо да ухватимо и за реп и за главу, сликовито речено – каже др Глигић.

Чују се предвиђања да ћемо се две-три године борити против ове пошасти?

То није искључено. Али неће вирус имати овако јак интензитет када прође овај талас.

Да ли вам се чини да је, можда, вирус мутирао?

Проучавала сам публикације на којима сам радила у вези са другим природно жаришним вирусима. По свим карактеристикама, јављале су се епидемије у три пика. То значи, појаве се, па падне интензитет, па се помисли да је све прошло, а онда епидемија поново букне. Садашња ситуација одговара томе. Вероватно вирус мутира, али пошто немамо сопствених истраживања – то не можемо да тврдимо. Међутим, нема другог објашњења. Мислим да се неке мутације дешавају. Имам неке податке о томе, али не смем јавно о томе да говорим. Слушала сам обраћање др Тање Јовановић, продекана са Медицинског факултета у Београду, која је рекла да они раде на том вирусу и да се бележе мале, ситне тачкасте промене на геному, али да не знају колики оне имају утицај на промену самог вируса. Они имају добро развијене пи-си-ар технике и знају доста.

Поједини лекари сматрају да осим ковида-19 харају и други вируси који дају сличне симптоме?

Неки пацијенти заврше на Инфективној клиници са симптомима респираторних инфекција, а да није у питању ковид-19. Требало би вирусолози да добију те материјале и да тестирају људе на друге респираторне вирусе. Јер не треба заборавити и на друге болести као што је вирус Западног Нила, који преносе комарци. Епидемија те болести је била 2011. године и сада је време да се појави друга епидемија. Такође, треба дијагностиком потврдити и друге корона вирусе, затим адено вирусе. То је сада све помешано. Пацијенти који немају корону али имају другу болест захтевају другачији третман.

А шта ће се догодити на јесен или зиму ако се у исто време поново „пробуди” ковид-19, а јави се и грип?

Биће доста проблема. Има неких који сматрају да ће то довести до рекомбинације вируса, али то није тачно јер је реч о потпуно другачијим вирусима. Здравствене установе ће морати доста да раде серолошка тестирања како би се видело шта је у питању. Увек се штеди на тим тестовима антигенима, а то не сме да се догоди. Треба имати на уму да клиничка слика код ковида-19 и грипа није иста.

Светска истраживања показују да се овај вирус преноси и ваздухом с обзиром на то да су се разболели многи који тврде да нису били у контакту са зараженим особама. Колико истине има у томе?

Од почетка ми је било чудно како се тако брзо велики број људи заражава. Сећам се да сам рекла, „па да се и љубимо и пљујемо једни на друге не би било овако”. Ако се неко ко је заражен налази испред особе и кине, он преноси ситне и крупне капљице вируса на ту особу. Ако кине, а никога нема испред, вирус се искашље на површину која се ту налази, на пример на намештај. Вирус ту остаје, следећи човек наиђе, то пипне и додирне очи, нос или уста и аутоматски се зарази. Вирус када падне на површину осуши се. Ако неко прође поред, или брише прашину, он може да га „подигне” у ваздух, особа да га удахне и он тада започиње своју репродукцију у организму. Па стручњаци у лабораторији суше вирус да би га дуго одржали. Када осушени вирус дође у контакт са влажном средином, као што је респираторни тракт, онда он оживи. Због свега тога је важно да људи носе маске на правилан начин, а не да их скидају па носе у рукама па опет стављају. Тако неко може да унесе вирус.

Има мишљења да је до ширења короне дошло због масовног присуства људи на утакмицама као и због одржавања избора. Какав је ваш став о томе?

Немојмо да се заваравамо, предизборна кампања је постојала, скупови су се одржавали свуда по Србији, а ситуација са вирусом се тајила. Фудбалске и тениске утакмице су допринеле већем контакту између људи. Све око нас је повезано са свим. Ништа не треба искључити као могућност која је допринела ширењу вируса, али су важни научни докази.

Колико су у данашње време научници у Србији у могућности да раде на таквим истраживањима?

Научници раде, али је чињеница да је и наука погођена. Институту „Торлак” је забрањено да ради на изолацији вируса зато што нема специјалну комору. А то је и те како потребно. Други су то урадили, на пример, Загреб је изоловао вирус.

Да ли су направљени неки погрешни кораци, па се вирус разбуктао?

Добро је што је тестиран велики број људи. Један број је био позитиван. Рекли су да код 80 одсто тих људи нема клиничке слике, па не могу човека без клиничке слике овог вируса да стрпају у болницу. Они су их пуштали кућама и онда су ти пацијенти инфицирали своје укућане и комшилук и пријатеље са којима су се дружили, јер нису хтели да признају да носе корону.

Колико су нам у суочавању са „невидљивим непријатељем” помогла искуства стручњака из Кине и Русије који су били у Србији?

Они су дошли да нам помогну и нису случајно овде били и надгледали дезинфиковање наших улица. Они су, између осталог, дошли да узму и материјал, сој вируса, који им је потребан за израду вакцина јер смо заједно са Италијом за њих били интересантно жариште. Сигурна сам да ће једног дана они то и рећи.

Вирусолози су у борби против ковида-19 једни од кључних стручњака, али се стиче утисак да нису много присутни и да не иступају често у јавности. Због чега је то тако?

Предлагала сам да се неки млади стручњаци укључе у тимове, јер је доста седих глава које одлучују. Где је младост? Предлагала сам др Јелену Протић, са „Торлака”, др Куљић, са ВМА, која је доста млађа од мене, и још неке стручњаке. Позову их једном на састанак и више никад. То је случај и са врсним вирусологом Мајом Станојевић.

Радите ли тренутно на неком пројекту који ће открити тајне вируса?

Позвана сам у један пројекат где се утврђују сви узорци јестивих дивљих и домаћих животиња. То је важно јер има вируса корона који нападају пилиће, ћурке а људи су принуђени да уништавају читаве фарме када се такав вирус појави.

Разговор водила: Данијела Давидов-Кесар

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Браво, најзад неко од стручњака да нам каже да је вакцинација илузорна и не треба је прихватити јер ће вирус остати заувек.Још само да то схвати фармацеутска мафија и не продаје нам м… за бубреге.

 2. Госпођа очигледно нема актуелне информације. Пре извесног времена лично сам од ње чуо да је епидемија готова, да је то са вирусом завршено. Имате тај снимак на нету, Н1 је радио. А сад друге прича… Не тврдима да жена није стручна, тврдим само да се понаша као Видовита Зорка. А ту науке нема.

 3. vaseljenska.net/2020/07/19/szo-zabranila-obdukcije-italija-se-oglusila-o-naredbu-i-evo-sta-je-otkrila-kod-umrlih-od-kako-svi-tvrde-korone/

  “СЗО ЗАБРАНИЛА ОБДУКЦИЈЕ: Италија се оглушила о наредбу и ево шта је
  открила код умрлих од, како сви тврде, короне!
  19 јула, 2020

  Италијански лекари нису поштовали глобални закон СЗО о здравству, који их
  позива да не обављају обдукцију умрлих од коронавируса, и открили су да то
  није вирус, већ бактерија која узрокује смрт! Она доводи до стварања угрушака
  у крви и смрти пацијента.

  Тако Италија већ побеђује тзв. Ковид-19, који није ништа друго до “уобичајена
  интраваскуларна коагулација” (тромбоза), пише сајт thelogicalindian. com, који
  доноси и доказе у виду докумената италијанског Министарства здравља.

  “А начин на који ће се носити с тим, то јест његовим лечењем, јесу” антибиотици,
  протуупални лекови и антикоагуланси. ” Пре свега – аспирин?!
  Ову сензационалну вест приредили су италијански лекари обдукцијом пацијената,
  са узроком смрти коју је произвео Ковид-19.

  Отворили су тело, и схватили да су се вене прошириле и згрушавале крв, да су
  све вене и артерије пуне крвних угрушака који ометају нормалан проток крви,
  превозећи кисеоник до свих органа, углавном до мозга, срца и плућа, а пацијент
  на крају умре…Већ знајући ову дијагнозу, италијанско Министарство здравља одмах
  је изменило протоколе лечења против Ковид-19 … И почело је прописивати ​​100 мг.
  аспирина и апронакса својим зараженим пацијентима!

  Резултат: пацијенти су се почели опорављати и појавила су се побољшања.
  Министарство здравља пуштало је и послало кући више од 14.000 пацијената
  у једном дану.
  То је разлог зашто антибактеријски гел делује, и хлор-диоксид …

  Извор: thelogicalindian. com/aleksinac. biz”

Оставите коментар