Вуковар: Борис Милошевић биће у Колони сећања на жртве Домовинског рата

У Колони сећања неће бити председник државе Зоран Милановић који је протеклих дана критиковао одлуку владе о њеном одржавању

Фото: Жељко Драженовић/ХИНА

Потпредседник хрватске владе из реда српске националне мањине, Борис Милошевић учествоваће као члан владине делегације у среду у Колони сећања у Вуковару којом се обележава Дан сећања на жртве Домовинског рата, најављено је данас у Загребу.

У Колони сећања неће, међутим, бити председник државе Зоран Милановић који је протеклих дана критиковао одлуку владе о њеном одржавању, упркос епидемији корона вируса и мерама које забрањују окупљања више од 50 грађана. Он је оценио да је Колона сећања бесмислена, јер ће у њој учествовати само елита.

Реагујући на препоруку Националног штаба цивилне заштите да се у Вуковару окупи до 500 особа, председник државе је навео да обележавање има „истински значај само ако је отворено за све грађане који желе исказати своје поштовање и захвалност погинулима и несталима у Вуковару, а не само за одабране и политичке елите“.

„Почаст жртви Вуковара у овој се ситуацији може и мора одати на достојанствен начин, без политичких калкулација, двоструких правила и угрожавања здравља грађана“, саопштено је из кабинета председника државе.

У саопштењу је наведено да ће председник одати почаст жртви Вуковара у среду преподне полагањем венца и паљењем свеће код спомен-обележја Овчара.

С друге стране, премијер Андреј Пленковић потврдио је данас у Загребу да ће у владиној делегацији у Вуковару бити Борис Милошевић из Самосталне демократске српске странке (СДСС).

Борис Милошевић (Фото: Снимак екрана/Јутјуб)

„Мислим да је то на трагу наше политике – политике помирења, гледања у будућност, суживота“, рекао је Пленковић новинарима.

Он је оценио да је реч о важној поруци и изражавању почасти жртвама Вуковара.

Премијер је истакао да су Милошевићевим доласком у Вуковар заокружени гестови који су важни, вредни, битни, за Хрватску у четвртој деценији њене демократије – поштовања вредности Домовинског рата, присећања жртве хрватских бранитеља, посебно оних који су дали свој живот у Вуковару, Шкабрњи и другим деловима Хрватске“.

Пленковић је подсетио да је Милошевић био у Книну на свечаности поводом акције Олуја, која се обележава као Дан победе и домовинске захвалности, а потпредседник владе Томо Медвед и он ишли су у Груборе, односно Вариводе, где су одали почаст српским цивилима убијеним после Олује.

Борис Милошевић: Имам желудац да одем на прославу „Олује“ ако ће то побољшати статус Срба

Као и претходних година, представници Српског народног већа биће у Вуковару дан уочи службене комеморације. СНВ је саопштио да ће у уторак положити венац у Дунав за страдале Вуковарце и Вуковарчане српске националности, а потом на фарми Овчара, месту тортуре и злочина над бранитељима и цивилима депортованим из вуковарске болнице.

У делегацији ће бити потпредседник владе Хрватске Борис Милошевић (СДСС), специјални изасланик председника Србије Веран Матић, државни секретар Звонко Милас, председник СДСС Милорад Пуповац и представници удружења „Против заборава“.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 16. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар