Никола Варагић: Завршени избори у САД и шта сад?

Чак и ако не дође до нереда и озбиљних сукоба на Западу, у политичком, културном и идеолошком смислу Запад ће још неко време остати дубоко подељен и увек на ивици сукоба

Трампов митинг на Међународном аеродрому Вилијансбург у Њупорт Њузу у Вирџинији, 25. 9. 2020. (Фото: Дру Енгерер/Гети)

Тешко је, у овом тренутку, тачно предвидети шта ће се дешавати у САД и у свету након недавно завршених избора у САД. Конзервативци ће покушати да докажу да је било превара на изборима и не признају Бајдена као новог председника САД, а демократе по сваку цену желе да спрече да Трамп буде реизабран за председника САД. Колико далеко су и једни и други спремни да иду?

Власт у Русији је идеолошки ближа конзервативцима, али далеко од тога да се може рећи да су пријатељи или савезници, а власт у Кини идеолошки је ближа левичарима из САД. Трамп је ушао у сукоб са Кином и није са њом имао добре односе. Али исти лоби који је Трампа терао у сукоб са Кином – на пример, због тога што Запад губи трку са Кином што се тиче 5Г технологије и „интернета ствари“ (IoT) – на овим изборима је подржао Бајдена. Да ли ће Бајден дозволити кинеском Хуавеју да продаје и уграђује 5Г мрежу у свету, а посебно у НАТО државама? Због тога Кина и Русија имају у плану стварање војног савеза. Бајден је интервенциониста и империјалиста и може да покрене нове ратове.

Фото: Алекс Плавевски/ЕПА

Да ли су ови избори у САД показали да је и јеврејски лоби подељен? Трамп је имао добру сарадњу са премијером Израела Нетанијахуом, али и Нетанијаху има јаку опозицију, која већ неко време прави масовне протесте у Израелу, тако да и Нетанијаху може ускоро да оде са власти. Део Јевреја у САД подржао је Бајдена на овим изборима, а део Трампа. Ако оду са власти и Трамп и Нетанијаху, да ли ће Србија отворити амбасаду у Јерусалиму? Сумњам да ће демократе из САД подржати намеру циониста и хришћанских циониста да главни град Израела буде Јерусалим. Али, ништа није немогуће, посебно ако је то интерес и Лондона. Као што није немогуће да Трамп и Нетанијаху остану на власти још неко време.

Муслимани су углавном на страни Бајдена, односно демократа, али нису заборавили да су демократе Обама и Клинтон бомбардовали и уништили неколико муслиманских држава. На неком вишем духовном нивоу, неки муслимани виде хришћане као савезнике у борби за очување традиционалних вредности, традиционалне породице и заштиту верских права. Наравно, за исламске фундаменталисте и екстремисте, сви хришћани су непријатељи или неверници, дакле, и православни народи. Турска није савезник Русије, не може више да се каже ни да је савезник САД-а. Тренутно су Иран и Русија на истој страни у сукобу између Јерменије и Азербејџана и рату у Сирији, али и то сутра може да се промени.

Мислим да Великој Британији није одговарао изолационизам и пацифизам САД на челу са Трампом, јер Енглеска користи војску САД за своје интересе и ратове. Међутим, може да се догоди да демократе из САД подрже суверенисте из Шкотске у борби за независност. Шкотска жели да остане део Европске уније, а демократе су глобалисти. Зато је могуће да ће глобалисти прво покушати да врате Велику Британију у ЕУ – ако на крају Бајден заиста постане председник САД и не дође до грађанског рата или великих немира у САД.

Мислим да ће и Немачка и Француска бити уз Бајдена, тј. уз демократе у САД, исто као и „енглеске колоније“ (како их назива Игор Панарин) попут Канаде, чији је премијер Бајдену одмах честитао победу на изборима Уз Трампа, тј. конзервативце, остају конзервативци из држава Вишеградске групе и Италије. То значи да ће ЕУ остати подељена на старе и нове чланице, на глобалисте и конзервативце, атеисте и вернике, оне који желе да прихвате још миграната и оне који желе да зауставе улазак нових миграната у њихове државе…

Дакле, Запад је дубоко подељен и у великој кризи, толикој да може да дође до грађанског рата. Али може и да се догоди да не дође до грађанског рата у САД и ЕУ (бар не тако брзо како неки сад мисле). Ако ипак дође до грађанског рата на Западу између трансхуманиста и традиционалиста, левичара и десничара… не смемо да дозволимо да се тај рат пренесе на наш простор и створе исте такве поделе и у нашем друштву. Чак и ако не дође до нереда и озбиљних сукоба на Западу, у политичком, културном и идеолошком смислу Запад ће још неко време остати дубоко подељен и увек на ивици сукоба. То ће утицати на економију, а економска криза може да створи много нових проблема.

Игор Панарин: Енглеске колоније ће почети са признавањем Бајдена за предсједника, као Гваида у Венецуели

Док пишем овај текст, још увек се не знају коначни резултати избора у САД. Трампов тим је најавио судске процесе. И Трамп има савезнике у свету. То што је Бајден већ прогласио победу, и што су те резултате неки у свету већ признали, још увек ништа не значи. А како ће се све то завршити, и шта ће бити после тога у САД и у свету, у овом тренутку је тешко рећи. Због тога је извесно само то да ће све постати неизвесно. Ко год да буде проглашен у јануару за победника у САД, вероватно ће бити први председник који ће наићи на велики отпор и непослушност друге стране, тј. неће бити „председник свих грађана“ САД. Србија има таквог председника и зато је нестабилна држава у којој је све неизвесно.

Да ли Србија може да постане стабилна, и као стабилна држава, да нађе начин да са што мање жртава или штете прође кроз нестабилност у коју је свет ушао због пандемије, а који ће додатно дестабилизовати криза у САД? Стање у Србији је лоше и много је проблема за које нису криви други, и који немају везе са стањем у свету. Ако се не поправи стање и не реше проблеми које имамо, а које сами можемо да решимо, чему да се надамо у оваквом свету? Не морамо да будемо дубоко подељено друштво, можемо да постигнемо консензус и јединство око основних људских вредности, око унутрашњег државног уређења и спољне политике. Дакле, ако то не урадимо, чему да се надамо?

Прочитајте јошCategories: Светске ствари

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Отворим прозор јутрос да се надишем свежег ваздуха кад оно… смрђе.
  Чукарички рукавац шири своје мирисе по целом Београду.
  У Железнику се запалила депонија, пре неки дан, па смрђе за неиздржати.
  Од Обреновца стиже сумпора таман колико треба да се дише на шкрге.
  Онда овде, овај, чланак који ме баци у несвест, амери завршили изборе?
  Па и нису морали, све док се не преброје преко нишана.
  У грлу ми кнедла, да’л од узбуђености, да’л од сумпора или од короне, кој ће га знати?
  Дијагноза тек следи.

Оставите коментар