Факти: Демонстранти у Јеревану руше Пашињанов режим

Командант добровољачког одреда „Арап“ – Манвел Јегјазарјан – позвао је посланике да дођу у парламент и да одбаце споразум који је Пашињан потписао

Фото: СпутњикЈермен

И данас кључа јерменски гнев у коме су се помешали осећање понижености због пораза у другом рату за Карабах и хтење да се са политичке сцене уклоне они које је пре две године на власт у Јеревану довела ЦИА-соросевска обојена револуција. Опасније него досад.

У првом плану је – како се и могло очекивати – партија Дашнакцутјун („Јерменска револуционарна федерација“) која је у своје време имала важну улогу у историји земље.

Она је иницирала формирање „Комитета националног спаса“ и предводи масовни покрет за збацивање са власти режима премијера Никола Пашињана.

Протест је почео на Тргу слободе, у центру Јеревана, где је лидер Дашнакцутјуна Ишхан Сагатељан прогласио три циља којима ће тежити опозиција у Јерменији.

„Сада је главни задатак свих нас да спасимо Арцах. То захтева три корака. Први смо формирањем Комитета националног спаса већ начинили. Други је: хитна оставка Пашињана и његове владе. А трећи: спасавање наше земље препуштене непријатељу издајом“.

Окупљени су скандирали „Никол издајник!“

Спутњик: На шта су се обавезале сукобљене стране у Нагорно- Карабаху

Полиција је престала са масовним привођењем и неутрално посматра шта се догађа.

Убрзо потом су хиљаде демонстраната кренуле према згради владе. Да присиле Пашињана да одступи.

„Ако не отерамо Пашињана, то ће значити да је наш народ изгубио достојанство“, рекао је пред владом бивши премијер Јерменије Вазген Манукјан.

Бес доброг дела Јермена није смирило ни то што је Пашињан у међувремену изјавио да би у руке Азербејџанаца – да није пристао на „болне уступке“ – пали и Степанакерт, и Мартуни, и Аскеран.

Фото: Асатур Есајанц/Спутњик

Командант добровољачког одреда „Арап“ – Манвел Јегјазарјан – позвао је посланике да дођу у парламент и да одбаце споразум који је Пашињан потписао.

Странка Просперитетна Јерменија прикупља потписе за сазивање ванредног заседања парламента ради отказивања учешћа Јеревана у новим споразумима о Карабаху.

У њено име је посланица Наира Зограбјан на протесту пред владом рекла:

„Никол Пашињан нас је издао. Предао је Арцах Азербејџану. Ако не знамо где је тренутно Пашињан, знамо да питање његовог смењивања треба да реши парламент који треба хитно да се окупи ради ванредног заседања“.

Демонстранти су својом масом блокирали и део Баграмјановог проспекта.

Сагатељан је испред владе поручио Пашињану:

„Никол, ти мораш отићи. Ако то не учиниш сам – парламент Јерменије је дужан да те смени у наредних неколико сати!“

О расположењу веће дела демонстраната сведочи и то што је већ дошло до упада у просторије Соросове фондације у Јеревану (Фонд Отворено друштво – Јерменија). Са разбијањем свега што се могло разбити.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 11. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. … али зар не би и ове чињенице требало укључити у поређење са открављеним замрзнутим конфликтом а у вези (https://stanjestvari.com/2020/11/12/aleksandar-vucic-da-se-na-kosovu-ne-desi-karabah/) неостављања истог нашој деци?

    Шта мислиш Бебо?

Оставите коментар