Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Цркву на Ловћену подићи када се сви сагласимо

Ректор Цетињске богословије казао и да Његошев маузолеј треба да остане „као симбол једног времена”

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић (Фото: Радоје Пантовић/Спутњик)

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић рекао је да цркву на врху Ловћена треба подићи онда када се сви око тога сагласе и да ниједну цркву не треба дизати „тако што ће неко некога да напада”.

„Ако део црногорске грађанске јавности каже да црква на Ловћену коју су обновили Карађорђевићи није и Његошева црква, онда ова коју бисмо сви ми Црногорци подигли, не рушећи ништа, не би била ‘карађорђевићевска црква’ него нека трећа или она прва – црква Светог Петра Цетињског на врху Ловћена”, казао је Перовић за телевизију Вијести и додао да је аманет највећег песника и митрополита црногорског, Његоша, да буде сахрањен као православни хришћанин и владика у цркви на врху Ловћена.

Његошева капела на Ловћену (Фото: ИН4С)

Перовић је казао и да Његошев маузолеј треба да остане „као симбол једног времена”.

Изворну цркву на врху Ловћена, коју је подигао Његош 1845. са жељом да ту буде сахрањен, срушили су Аустријанци 1916. године, а након тога су власти Краљевине Југославије обновиле капелу 1925. Поновно рушење се догодило 1972. године и на том месту је изграђен Његошев маузолеј.

„Враћање” Његошеве цркве на врх Ловћена била је велика жеља покојног митрополита црногорско-приморског Амфилохија, преноси Танјуг.

Патријарх српски Иринеј је у недељу на Амфилохијевој сахрани у Подгорици рекао да оно што је Амфилохије носио у срцу и као аманет јесте „љубав према Косову и обнављање капеле на Ловћену”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Гре’ота оче Гојко, нашто зборите тако?! Може ли и сме ли, је ли Богоугодно, приступачно Господу, наспрам Његоша метати некакав малограђански компромис?! Гре’ота оче Гојко, греота…

    9
    1

Оставите коментар