Данас: Дијалог Београда и Приштине пада у други план

Врло је тешко разговарати са оваквим политичким естаблишментом у Србији који никако да прихвати и призна реално стање на Косову – наводи Фатмир Шехоли

Фото: BETA PHOTO/ Zucchi Enzo

После оставке Хашима Тачија на функцију председника Косова због оптужнице Специјалног суда у Хагу пред Косовом је или нова политичка нестабилност која ће водити ка новим парламентарним изборима или брзи избор новог председника државе, док ће дијалог Србије и Косова бити у другом плану, коментаришу саговорници Данаса новонасталу ситуацију у Приштини.

Према уставу Косова Тачија ће до избора новог председника државе заменити Вјоса Османи, као вршилац дужности која обавља функцију председнице парламента.

Фатмир Шехоли, директор Института за афирмацију међуетничких односа, за наш лист наводи да би нови председник могао да буде Рамуш Харадинај, бивши премијер Косова.

Шехоли наводи да је новонастала ситуација била је очекивана од тренутка када је извештај Дика Мартија постао јаван.

– Ми смо као друштво на Косову и као Албанци били упознати са тим и ово није ништа ново. Оно што је истина је да је Мартијев извештај о трговини органима и многим другим стварима чиста измишљотина и неће бити предмет разговора у Специјалном суду. Врло брзо ћемо имати председника који ће бити изабран у Скупштини Косова. Наравно да нећемо допустити могућност да нас ремети било шта. А на онима који ће бити процесуирани и против којих је подигнута оптужница је да своју невиност докажу на суду и на Косово се врате као победници, јер је ОВК у свом духу била мировна организација. А ако су појединци учинили било шта супротно принципима рата, треба да одговарају. Међутим, врло је чудно да човек који се борио за ослобођење своје куће буде процесуиран на суду док су у Србији људи који су током ’97, ’98, ’99. године били главни хушкачи рата. То је нама нејасно. Било како било правда ће сигурно победити – наводи Шехоли.

Фатмир Шехоли (Фото: НСПМ)

Упитан о роковима за избор новог председника, он каже да вршилац дужности председника може то да буде шест месеци.

– Искрено се надам да ћемо врло брзо у Скупштини бирати председника. Највероватније ће то бити Рамуш Харадинај, који је као коалициони партнер већ дао своју кандидатуру. Зато мислим да ће до избора доћи врло брзо, односно до нове године – процењује Шехоли.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, он указује да разговоре са Београдом води влада Косова која их може наставити без било каквих сметњи.

– Али морамо бити реални да је у оваквим околностима разговарати са Србијом у најмању руку незахвално. Можда је пожељно да се стави мораторијум на њега и да сачекамо друге околности. Врло је тешко разговарати са оваквим политичким естаблишментом у Србији који никако да прихвати и призна реално стање на Косову – наводи Шехоли.

С друге стране, Душан Јањић, оснивач Форума за етничке односе, не очекује брз избор новог председника Косова.

– Сигурно је да ће се Косово сада морати бавити собом. Једна од првих ствари је избор председника. Могуће је да ће се постићи договор, и кључан је договор Хашима Тачија и његове странке са Исом Мустафом о томе да ли ће Османи или Мустафа бити изабрани за председника. Али пре очекујем да неће бити договора. Да то неће дозволити Самоопредељење и сасвим је могуће да ће Косово ићи на нове изборе, прво парламентарне па онда и за председника. Ситуација је нестабилна и само суђење ће добрим делом променити слику о ОВК. А за садашњу слику о ОВК су везане и партија Рамуша Харадинаја, Самоопредељење, партија Хашима Тачија односно Кадрија Веселија. Дакле, мислим да ће бити избори и да је то наставак промена које су се догодиле продором младих људи на последњим изборима, те да ће доћи до озбиљне промене на дужи рок политичке сцене на Косову – предвиђа Јањић.

Душан Јањић (Извор: ТВ Царьград)

Према његовим речима, у тој ситуацији Београд нема веће изазове и највероватније неће бити наставка дијалога.

– На то утиче и тренутна неспремност Лајчака да води дијалог али и одсуство једногласја Брисела и Вашингтона. И они имају интерес да сачекају новог председника Америке и инаугурацију. Од фебруара очекујем обнову дијалога. Београду одговара да се питање Косова склони са дневног реда, јер и сам Београд мора да се спреми за озбиљне разговоре јер сад није спреман. А они ће доћи када се усагласе ставови Америке и ЕУ. Ако нови председник Америке буде Џо Бајден, а највероватније ће бити, Београд мора потпуно другачије да крене – закључује Јањић.

Хашим Тачи је после вести о потврди оптужнице на конференцији за медије рекао да подноси оставку.

– Да бих заштитио интегритет Косова, поштујући партнерство са међународном заједницом, данас подносим оставку на место председника. Осећам се веома поносно на ову одговорност коју сам носио. У овим новим околностима позивам политичке снаге да буду опрезне да се не продубљују у скупу или институционалну кризу, земља нема времена да изгуби, да одржи смиреност – навео је Тачи.

Ђилас: Решење не доносе хушкачи рата и они са крвавим рукама

„Више пута смо као Странка слободе и правде рекли да решење за Косово не могу постићи они који су окрвавили руке чинећи злочине, али ни они који су ‘окрвавили језик’ хушкајући друге да их чине. Подизање оптужнице против Хашима Тачија је корак у добром правцу, али и минимална сатисфакција за све чији су најмилији били жртве ОВК“, рекао је за Данас Драган Ђилас, председник ССП.

Процедура за избор председника

Устав Косова предвиђа да ако председник напусти своју функцију током мандата, његова овлашћења прелазе на председника Скупштине. Према члану 86 Устава, председник се бира у Скупштини Косова, тајним гласањем. Кандидат може бити онај ко обезбеди потписе најмање 30 посланика Скупштине. Посланици Скупштине могу дати само један потпис за номинацију председника Републике Косово. Избор председника се врши са две трећине гласова свих посланика Скупштине. Уколико на прва два гласања ниједан кандидат није добио већину од две трећине неопходних гласова, организује се треће гласање на којем се гласа за два кандидата са највећим бројем гласова у другом кругу гласања и за председника се бира кандидат који је добио већину гласова свих присутних посланика. Уколико се ни трећим гласањем ниједан кандидат не изабере, Скупштина се распушта и расписују се нови избори, који се морају одржати у року од 45 дана.

Лидија Валтнер

Опрема: Стање ствари

(Данас, 6. 11. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар