Здравко Кривокапић: Наша влада почива на седам стубова

Седам је стубова на којима почива наша Влада – пет су препознати као елементи којима се препознаје рад на просторима ЕУ, изјавио мандатар Здравко Кривокапић

Здравко Кривокапић (Фото: Борис Пејовић/ЕПА)

Мандатар црногорске владе Здравко Кривокапић саопштио је да ће нова влада почивати на седам стубова и представио чланове будућег кабинета.

„Седам је стубова на којима почива наша Влада – пет су препознати као елементи којима се препознаје рад на просторима ЕУ.

Први стуб обухвата зелену економију, други дигиталну трансформацију, трећи је регионална сарадња и повезаност, четврти је унапређење конкурентности. Пети је социјална заштита, шести је друштвено једнаке шансе”, рекао је Кривокапић и додао да је седми процес интеграција ка ЕУ, преноси Танјуг.

„У том делу определили смо се за 12 министарства,” рекао је мандатар у видео обраћању јавности.

Он је објаснио да због ковида није организовао конференцију за новинаре и подсетио на споразум након избора да ће влада бити експертска, преносе Вијести.

„Приликом досадашњег рада определили смо се да први корак буде рационализација која ће дати одговор на све изазове који су специфични за Црну Гору”, казао је Кривокапић.

Он је навео да је направљен специфичан модел, а да ће се фокусирати на владавину права и борбу против корупције и тешког и организованог криминала.

„Други део су финансије и економија. Желимо да финансије буду стабилне а економија тако одржива да видимо бољитке сваким даном у сваком погледу,„ рекао је Кривокапић.

Додао је да следећи елемент који мора да буде обрађен је образовање, јер само онај који има знање може бити на тржишту верификован и вреднован без обзира да ли је у или ван Црне Горе.

„У периоду када је наше здравље угрожено вирусом који не заобилази ни Црну Гору, тај фундамент је четврта карактеристика која представља здравље”, казао је мандатар у обраћању путем видео поруке.

Кривокапић представио кандидате за нове министре

Мандатар Здравко Кривокапић одржао је данас у Подгорици састанак са представницима странака владајуће већине, којима су представљени кандидати за министре експертске владе.

Пре него што предлог буде достављен парламенту на потврђивање, мандатар треба да добије сагласност странака владајуће коалиције.

Мандатар је за министра јавне управе, дигиталног друштва и медија предложио Тамару Срзентић, за министра екологије, просторног планирања и урбанизма Ратка Митровића, а за ресор унутрашњих послова Николу Терзића, пишу подгоричке „Вијести”.

За министарство спољних послова је предложен Ђорђе Радуловић, ресор економског развоја Јаков Милатовић, а за министарство капиталних инвестиција Младен Бојанић.

За министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде предложен је Александар Стијовић, ресор просвете, науке, културе и спорта проф. др Весна Братић, а за ресор здравља докторанд Јелена Боровинић Бојовић.

За министра правде, мањинских људских права предложен је Владимир Лепосавић, а за ресор финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

Кривокапић је за потпредседника Владе и министра одбране предложио лидера Грађанског покрета УРА Дритана Абазовића.

Уколико се тај предлог одбије, решење за министра одбране је Крсто Перовић.

Пре него што предлог буде достављен парламенту, мандатар треба да добије сагласност партијских органа владајућих коалиција.

Дритан Абазовић: Нећу бити препрека ако неко буде спорио мој избор

„Даје се шанса људима који ће својом експертизом да дају допринос. Лично бих имао корекције што се тиче састава Владе, нису испоштовани сви принципи али до краја подржавам мандатара“, рекао је Дритан Абазовић.

Дритан Абазовић (Фото: Борис Пејовић)

Лидер Грађанског покрета УРА, казао је да је изненађен што је предложен за министра одбране.

„Никакву специјалну обавезу мандатар нема према мени ни према коалицији „Црно на бијело“. Ако мандатар мисли да могу помоћи, спреман сам да се жртвујем, али бићу задовољан и са местом у парламенту. Нећу бити препрека ако неко буде спорио мој избор. Друге две опције су ми исто прихватљиве“, казао је Абазовић после састанка са мандатаром Здравком Кривокапиће, преносе „Вијести“.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар