Миленко Васовић: Ма, сад не дам ни мафију!

Кад год ви кажете „рат мафији“, то одјекује као „не дам мафију“. Кад говорите ко су мафијаши, као да машете огледалима

Миленко Васовић (Фото: Зоран Лончаревић/Нова.рс)

Цитат по сећању: „Власт удара на мафију јер не трпи конкуренцију“. Чини ми се да је аутор ове реченице имао проблема са истражним органима у нама суседној држави, па не бих да је понављам. Али парафразираћу досетку која кружи друштвеним мрежама – Вучић ће обележити удар на мафију скромно, у кругу странке.

Највећа мафија у Србији нису навијачке групе, ни нарко кланови већ беле крагне. То су они што носе скупа одела, а мисле у процентима, што воле Србију а новац износе у иностранство, што потписују уговоре и пре вечере с криминалцима сликају се за дневник.

Искуство нас учи да не верујемо у најаве обрачуна власти са криминалом. Био би то класичан суицид. Ко не верује нека угугла два наслова – „Мафија срасла с државом“ и „Мафија има државу“, и видеће да је то један организам. Такав обрачун је неизводљив, то вам је као да неко буши гуме да би брже возио.

Александар Вучић: Победићемо мафију

Кад год ви кажете „рат мафији“, то одјекује као „не дам мафију“. Кад говорите ко су мафијаши, као да машете огледалима. Погледајте пажљиво те одразе, можда вам се лица учине позната. Немојте себе проглашавати борцима против мафије, ћутите и борите се а кад стигну резултати, ми грађани ћемо рећи своје.

Ајмо овако – јурите дилере, рекеташе, хулигане и разбојнике сваки дан, то вам је посао. Хапсите, кажњавајте, не морате ићи у лов с камерама, само нас обавестите кад некога од тих пошаљете на дугогодишњу робију. За то вас плаћамо.

Ајмо даље. Паралелно са јурњавом криминалаца покажите да се мењате, заврните сваку руку која вири из државног ћупа. За почетак то не мора бити удар на групу која извлачи паре из Телекома. Крените од најмањег случаја, на пример од куповине шест палми за калемегдански парк.

Објавите колико је то коштало, колико су плаћене саднице, колико транспорт. Ко је увозник, покажите уговоре и анексе. Само немојте рећи да је то пословна тајна, да шпански расадник и шпедитер нису сагласни. Немојте нас замајавати, не питамо за увоз дронова и мигова. Нема ту тајни, мој друг Мико шумар зна напамет цену сваке биљке, а има више од хиљаду врста у расаднику.

Палме на Калемегдану (Фото: Би-Би-Си на српском)

Протекло је месец дана од како Нова.рс чека одговор од директора Зеленила Београд на најједноставније питање – колико је грађане коштало тих шест палми на Калемегдану. Нема одговора, ћути Зеленило, ћути заменик градоначелника, ћути и онај несрећни доктор. Одговорите макар због оних који су за вас гласали.

Чему тишина ако је све чисто. За одговор вам не треба никакав напор, ниједно ротационо светло, ниједан испаљени метак, ниједна заседа, ништа од онога што треба за хватање неког мафијаша.

Довољно је да Вучић позове Весића, Весић Станојевића, ваљда се тако презива тај што је куповао палме, и за пола сата уговор је на столу код председника. И председник објави. Тачка, нема више сумњи, коштало је толико и толико. Књижимо плус председнику.

Слутим да нас је свака палма коштала минимум пет хиљада евра. Не исплати се радити за мање. Ако је мање платићу доручак у Мадери за сву тројицу. Шта је, нису господа при апетиту?

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 22. 10. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар