Александар Вучић: Верујем да ћемо успоставити поверење Срба и Хрвата

На свечаности отварања куће бана Јосипа Јелачића у Новом Саду Вучић изјавио да је жеља Србије била да покаже да може да решава проблеме хрватске заједнице

Александар Вучић (Фото: Сајт Председника Србије)

НОВИ САД – Председник Александар Вучић изјавио је вечерас, на свечаности отварања куће бана Јосипа Јелачића у Новом Саду, да је жеља Србије била да покаже, на најконкретнији начин, да може да решава проблеме хрватске заједнице и да пошаље јасну поруку да су припадници хрватске нације грађани наше земље, да су неко ко треба да ужива сва могућа права и неко чија је Србија домовина.

Председник Србије каже да за односе Србије и Хрватске тешко да може да се каже да су икада били сјајни:

„Још од времена рођења бана Јелачића, током 19. века, у време Првог, Другог светског рата, сукоба 90-их…тешко да бисмо могли по било ком питању да се сагласимо, да нађемо исто мишљење и став”, указао је он.

Вучић је рекао да не мисли да је то нарочито важно, те да у овом тренутку имамо преча и важнија посла у будућности:

„Да добро разумемо да само дијалогом, чувајући мир, сигурност и стабилност Србије и Хрватске, почнемо да градимо поверење између нас. Да почнемо не само да чујемо, већ и слушамо једни друге да понекад уђемо у ципеле оног другог и разумемо шта они други осећају”, рекао је Вучић.

Према његовим речима морамо да поштујемо право других на очување националног, културног и другог идентитета, уз побољшање економске позиције Срба у Хрватској и Хрвата у Србији.

Кућа бана Јелачића у Новом Саду (Фото: Срђан Илић)

Како је рекао, без обзира на то шта је у прошлости било, неопходно је да српски и хрватски народ разумеју да су мир, стабилност и поверење кључне поруке на којима треба да градимо будућност.

„Без тога правићемо проблеме, несигурност и нестабилност једни за друге. Сувише смо мали да би могли дозволити себи луксуз свађа и било каквих проблема у будућности”, поручио је Вучић.

Казао је да, што се тиче односа, тешко да би било ко веровао када би говорио о „великој љубави” између Срба и Хрвата, али је, истиче, важно да добро разумемо да једни без других тешко да ћемо да опстанемо.

„Зато је боље да што пре то разумемо и почнемо да се окренемо једни другима, радимо заједно да ће резултати бити убедљиво бољи”, нагласио је Вучић.

Рекао је да је за Србију важно да је један део малих проблема успела да реши, те подсетио на успешно очување хрватског одељења основне школе у Бачком Брегу, проширење мреже профила у школама на хрватском језику, оснивање Лектората на хрватском, подршка Друштву „Јелачић” из Петроварадина, обнова Дома културе у Таванкуту, мост у Моноштуру.

„Сматрам да је веома важно продубљивање сарадње са хрватском заједницом. Такође је веома важно да у овом тешком периоду, када смо сви погођени корона кризом, покажемо солидарност”, додао је он.

Рекао је да ће у складу са захтевом хрватске мањине о значајнијем учешћу у власти, иако се не могу правити паралеле са српском заједницом у Хрватској, ни по броју ни по проценту, Србија изаћи у сусрет И у договору са Хрватским националним већем, покушати да пронађе добра места на којима ће управо Хрвати, било са севера Србије или било ког другог дела моћи да помогну у даљем развоју своје домовине, обезбеде бољу позицију својој заједници.

Вучић је казао да ће држава, спремна да учествује у реновирању овог простора како би постао велелепно место окупљања Хрвата, бити спремна да помаже и даљи развој инфраструктуре ХНВ И хрватске заједнице, преноси Танјуг.

„Желим да Србију увек доживљавате као своју домовину, једнако колико волите своју Хрватску, да тражите од нас да помогнемо, а ми ћемо учинити све што је у нашој моћи, И доживљаваћемо вас, не као неког ко ремети, већ ко доприноси нашем развоју. Верујем да ћемо успоставити поверење између српског и хрватског народа”, поручио је хрватској заједници у Србији.

Боримо се за живот и здравље

Председник Србије Александар Вучић рекао је поводом напада на Кризни штаб, да нешто није у реду са онима који не разумеју да су мере тог тела усмерене на борбу за живот и здравље.

„Не знам шта је била тема, ако је тема ношење маски и то је разлог за Голи оток, онда не знам шта би рекли да смо као у Француској уводили полицијски час на четири недеље или оно што раде у другим европским земљама”, казао је Вучић упитан да прокоментарише нападе на Кризни штаб после одлуке о новим мерама, уз паралеле са Голим отоком.

Он је истакао да морамо да се боримо, тренутно је релативно добра ситуација, али се из дана у дан погоршава.

Напомиње да је у Србији ситуација и даље боља него у другим земљама и да се нада да ћемо успети.

Каже и да је захвалан докторки Дарији Кисић што успева да трпи све те људе што воле да вичу на жене.

„Верујем у њено знање и њену стручност, као што верујем и у све друге наше лекаре, зато Србија и има изузетне резултате, баш као и Хрватска, и надам се да ће и она умети да превазиђе садашњу ситуацију”, рекао је Вучић.

Дарија Кисић Тепавчевић: Маске на отвореном само препорука

„Наше је да се боримо да нам људи остану здрави и живи, а ако неко то не разуме и мисли да је то нечији политички хир, онда са тим људима нешто није у реду”, закључио је Вучић, преноси Танјуг.

Мали Шенген повезује Балкан, чува наше државе

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је срећан због идеје о „малом Шенгену”, оцењујући да је то изузетна иницијатива која може да допринесе да Балкан буде боље место за живот, као и да је такво повезивање економски и политички важно за опстанак свих малих држава и нација на Балкану.

„Не можемо да побегнемо са Балкана, неки би то хтели, али ја немам тих амбиција и зато ово треба да буде боље место за живот. Морамо да се повезујемо и радимо заједно”, казао је Вучић на конференцији за новинаре у Новом Саду, на питање да ли је идеја о „малом Шенгену” утеха за оне који неће ући у ЕУ и какве су њене перспективе имајући у виду да је постала и део Вашингтонског споразума.

Он је изразио уверење да када се почне са градњом и реновирањем пруге Београд-Загреб, а верује да ће се то десити, онда ће моћи да се каже и да наши народи живе боље и да смо изградили веће поверење.

„Изузетно сам поносан, јер на крају и они који нису били најсрећнији због ове иницијативе, јер нису били у управљачком седлу, морали да прихвате да је добра иницијатива јер се ради о четири слободе које спадају у темељне европске слободе, а то су слободан проток људи, робе, капитала и услуга”, навео је Вучић.

Еди Рама: Кроз „мини Шенген“ може се постићи да Србија призна Косово

Он је додао да је веома задовољан и да очекује већ наредне недеље или до краја месеца виртуелну конференцију и да ће се видети преко екрана.

Напоменуо је и да идеја није само његова, већ и премијера Албаније и Северне Македоније Едија Раме и Зорана Заева.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. До када ће ова карикатура од човека да нас брука и понижава и пред Богом и пред људима?

    9
    1

Оставите коментар