Дарија Кисић Тепавчевић: Маске на отвореном само препорука

Кисић је додала да су маске обавезне свуда, као што је и рекла раније данас након седнице Кризног штаба, али не и на отвореном

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Бета/Влада Србије)

Заменица директора Института „Батут” др Дарија Кисић Тепавчевић прецизирала је у изјави за Танјуг да је ношење маски на отвореном ипак препорука Кризног штаба, а не обавеза.

Кисић је додала да су маске обавезне свуда, као што је и рекла раније данас након седнице Кризног штаба, али не и на отвореном.

Маске на отвореном остају препорука, поновила је Кисић.

Мере које остају као обавезне су забрана локалним самоуправама да издају дозволе за различита окупљања и да сви услужни објекти морају да имају одговорно лице, чији је задатак стриктно спровођење превентивних мера, док ће Арена од понедељка поново бити спремна за пријем пацијената оболелих од ковида-19.

(Политика, 16. 10. 2020)

Пооштрене мере у Србији: Обавезне маске стално и свуда

Одлучили смо да се пооштре све до сада мере, у смислу контроле њихове примене, тако да се забрањују окупљања и маске треба да носимо сви стално укључујући и отворене просторе и та мера ступа на снагу практично одмах, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић испред Кризног штаба.

Од данас се уводи и забрана локалним самоуправама да дозвољавају различита  окупљања за већи број људи, додала је Кисић Тепавчевић.

Радно време угоститељских објеката ће и даље бити до 23 сата, а што се тиче њиховог самог функционисања ту су прописане стриктне мере, а од данас сви услужни објекти би требало да имају одговорно лице које ће имати за циљ да се стриктно спроводе све мере, саопштено је на конференцији за јавност након седнице Кризног штаба.

„Сведоци смо да број оболелих полако расте, ситуација у Србији је повољније него у земљама Европе, али то не треба да нас теши јер вирус има велики потенцијал брзог ширења. На нама је да то зауставимо. Налазимо се у сезони респираторних инфекција, а сада је и онај период године када се и корона вирус најлакше преноси“, навела је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, опште мере – физичко дистанцирање и ношење маски показале су се као ефикасне.

„То су основне мере које спашавају животе. Све друге које се доносе, у смислу ограничења рада објеката или друге рестрикције су у циљу да се мере које постоје строжије примењују“, истакла је чланица Кризног штаба.

Од понедељка београдска Арена биће спремна да прима ковид пацијенте како би остале болнице наставиле да функционишу, додала је.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 10. 2020)

Срђа Јанковић: Маске ускоро обавезне и на отвореном

Не треба да чекамо да скочи број заражених па да спроводимо ригорозне мере, рекао је Јанковић

Доктор Срђа Јанковић (Фото: Весна Лалић/Нова.рс)

Ношење заштитних маски ускоро ће бити обавеза и на отвореном простору када долази до контаката, каже имунолог Срђа Јанковић.

Он је на ТВ Прва рекао да у затвореном простору уопште нема дискусије да је маска неопходна и поручио да су физичка дистанца и маске окосница превенције заражавања и оболевања, и превенције умирања од болести ковид-19.

Упитан о тумачењима истраживања америчког Центра за контролу и превенцију заразних болести да је ношење маски непотребно, Јанковић каже да то тумачење није баш сасвим тачно.

„Када погледамо шта пише заиста у Материјалима Центра нигде не стоји да не треба носити маске. Наравно, комплексна је анализа када и колико маске штите“, рекао је Јанковић, који је и члан Кризног штава за сузбијање корона вируса.

Нагласио је да је важно да сви носимо маске јер је, каже, и делимична заштита коју пружају много боља него никаква заштита.

Студије у више земаља су, наводи, показале да да се вероватноћа заражавања обара на свега неколико процената тамо где сви носе маске.

„Не треба да чекамо да скочи број заражених па да спроводимо ригорозне мере“, рекао је Јанковић.

а питање да ли Кризни штаб размишља о новим мерама у случају повећања броја заражених и пребацивање на онлајн наставу за ученике, Јанковић каже да се мере које су сада на снази моду спровести ригорозније него до сада и тако неће бити неопходне неке нове мере.

„Ако та битка не буде добијена, питање је које ће све мере бити неопходне“, рекао је Јанковић и навео да Кризни штаб прати ситуацију.

Мере у школама

Када је реч о школама, Јанковић је навео да тренутни систем довољно флексибилан да прати ситуацију и да се реагује оптимално на локалном нивоу, тако да ћемо можда успети да издржимо до краја овог таласа.

Навео је да, ако дође до значајнијег преношења унутар школе, можда ће морати да се донесе одлука о онлајн настави, али да то није неминовност.

Учење уз заштитну маску (Фото: Политика/Н. Марјановић)

„Циљ нам је да деца што дуже могу да иду у школу, јер је то важно и за психосоцијални развој“, каже Јанковић.

Напоменуо је да је ситуација у вези са корона вирусом у Србији још увек повољнија од земаља у окружењу и већине земаља у Европи, али да то не значи да можемо да се опуштамо и да ће тако да остане ако не будемо ригорозним мерама спречили да се ситуација погоршава.

Каже да постоји консензус међу стручњацима да није сврсисходно убрзавати на било који начин стварање колективног имунитета јер то, наводи, одмах значи да се миримо с тим да не штитимо људске животе.

Навео је да ћемо, ако сви будемо држали дистанцу и носили маске, не само смањити број оболелих од ковида него зауставити и сезонски грип, поготово што имамо и вакцину против тог грипа.

Додао је да сезонског грипа још нема и да се од новембра очекује да се региструју први случајеви.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Нова.рс, 15. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Ја сам неписмена, немам телевизор, немам интернет, никоме се не приближавам, нисам чула за ову меру.И???

    8
    1
  2. Има ли ико храбрости нешто да каже? Докле овај терор може да се трпи? Сме ли да се изнесе другачије мишљење у либералном рају?
    Е јуначка нацијо како ниско може да се падне.

    12
    4

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading