Авдулах Хоти: Србија да нас призна или ништа од споразума

Овај процес се завршава реципрочним признањем. За неколико месеци ћемо доћи до те тачке и закључујемо процес, рекао премијер тзв. Косова

Авдулах Хоти (Фото: ЕПА)

Премијер Авдулах Хоти рекао је да очекује да ће се дијалог између Београда и Приштине окончати узајамним признањем за неколико месеци, а циљ је да се то догоди на пролеће, преноси Индекс онлајн.

Хоти је рекао да ће инсистирати на добијању признања од Србије, јер, како је навео, у супротном споразума неће бити. “Или ће дијалог довести до споразума уз реципрочно признање, или неће бити ничега. Током посета европским главним градовима износио сам наше принципе и са њима улазим у овај процес. Овај процес се завршава реципрочним признањем. За неколико месеци ћемо доћи до те тачке и закључујемо процес. Циљ је пролеће, односно први месеци сљедеће године и никако не настављамо у другом делу године“, рекао је Хоти.

Он је истакао и да ће о месту председника Косова, у фебруару или раније, разговарати и са представницима опозиције, али је навео да то не значи да ће бити проширења коалиције са партијом Кадрија Веселија.

“Нема дискусија о проширењу коалиције као што се прича у медијима јер коалиција има довољно гласова за нормално управљање. Када будемо дошли до питања председника, сешћемо и са опозиционим партијама како би пронашли решење за место председника. Ако будемо могли пронаћи ћемо решење, ако не земља иде на изборе“, рекао је он. Хоти је истакао да не види разлог уласка ПДК у коалицију која функционише и има довољан број гласова.

“Ако се буде појавила потреба за решавање питања председника прије фебруара, треба да седнемо и разговарамо, са свим опозиционим партијама. Треба да видимо шта је у интересу државе, а не у интересу политичких партија. Али ако се не договоримо, морамо ићи на изборе, према уставу“, рекао је Хоти.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар