Небојша Зеленовић: Три тачке за уједињење опозиције, Косово решити што пре

Мој став је да питање Косова и Метохије треба да буде решено за најкраће могуће време, истакао Зеленовић

Небојша Зеленовић (Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс)

Небојша Зеленовић, актуелни градоначелник Шапца, изнео је своје три тачке за уједињење грађанске опозиције Србије. Зеленовић сматра и да је трагично што западни лидери сматрају да Александар Вучић боље разуме њихове интересе од представника опозиције. Зеленовић је истакао да би питање Косова и Метохије требало решити за најкраће могуће време:

„Продемократска опозиција треба да се укључи у решавање косовског питања. То је мој предлог свим колегама, председницима опозиционих странака. Захтев држави и међународној заједници да уђемо у овај процес. Није добро, нити је нормално да велики део друштва буде искључен из овог процеса. Мој став је да питање Косова и Метохије треба да буде решено за најкраће могуће време. То је државни интерес Србије. За пет, или десет година били бисмо у лошијој ситуацији него данас. То је моје уверење. Када будемо били упознати са стањем преговора, моћи ћемо да износимо и своје предлоге за решење.”

Према његовим речима, „трагично је да запад, а то су и Вашингтон и Брисел и Берлин и Париз, има уверење да Вучић боље разуме интересе Србије и њихове интересе, интересе западних земаља, од продемократске опозиције.”

„Илустрација тога је и  Вашингтонски споразум.  Неколико недеља се води дебата о томе да ли је Вучић седео у фотељи или на хоклици и да ли је обавезујући, или не, нешто што се договорио са председником Америке. Мој став је да је тзв. мини Шенген одлична ствар за Србију. Ако се то оствари сви ћемо живети боље. Око других тачака се може водити полемика, али оне представљају несумњив заокрет Србије према западу. Премештање амбасаде у Јерусалим је крајње проблематично”.

Зеленовић има и предлог за уједињење опозиције:

„Мој предлог за уједињење грађанске опозиције има три тачке: Прво, нови људи у средишту политике; Друго, један стуб спољне политике, а то је запад. Запад су и Брисел и Вашингтон. Тамо лежи партнерство за добар живот грађана Србије. Треће, захтев да се укључимо у решавање косовског питања. Ми сматрамо да заступамо велики део друштва. Недозвољиво је да тај део друштва буде искључен из овог процеса, који представља најважније државно питање. Мој став је да је државни интерес да ово питање буде решено што пре“, рекао је он.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 9. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Угледни издавач. Филозофије паланке.

    18
    3
  2. Како је лег’о на руду, чивија ли једна… Шабачки вашар нема више довољно велику шатру за зелен(к)овића, другосрбијански кловн посве је увежбао своју тачку – дајте му панађур са шатром на спрат, са погледом на брисел…

    14
    1
  3. Jos jedan od klovnova srpskog sunovrata.
    Kako smo dosli do ove situacije, da tako uporno radimo na sopstvenoj propasti, tema je na koju ce istorija mozda jednom dati odgovor.

    5
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading