Маријан Ивануша (СЗО): Верујем да ћемо за коју годину имати повећану смртност која није повезана са ковидом

Директор канцеларије Светске здравствене ситуације у Србији навео да СЗО има привремене извештаје који показују да се јесте појачала смртност од кардиоваскуларних болести

Лого Светске здравствене организације (Фото: EPA/EFE)

Директор канцеларије Светске здравствене ситуације (СЗО) у Србији др Маријан Ивануша рекао је да је јако тешко контролисати пандемију корона вируса и навео да бројке о тренутној епидемиолошкој ситуацији показују да се широм планете ситуација континуирано погоршава од децембра прошле године када се вирус појавио у Кини.

„Последњих недеља вирус се шири све брже и у Европи и свету“, рекао је Ивануша гостујући у емисији Прави угао на РТВ.

Говорећи о сумњичавости људи у тачност статистичких података о корони и о томе да многе земље најављују ревизију те статистике, Ивануша је казао да су подаци које СЗО добија званични подаци држава чланица те организације.

Марјан Ивануша: Нећемо избећи други талас корона вируса

„Мене не изненађује да има таквих проблема у многим државама. Врло мало држава има довољне капацитете да се тестира и да се утврди да ли је неко оболео. Исто тако и регистрација умрлих за време ковида – сви системи су врло оптерећени“, рекао је Ивануша.

Навео је да не зна шта је разлог за различиту статистику званичних извора Србије и статистике до које су дошли медији.

Ивануша је рекао и да нема конкретан одговор на питање да ли је смртност од других болести појачана у доба короне, али је навео да СЗО има привремене извештаје који показују да се јесте појачала смртност од кардиоваскуларних болести из више разлога: људи нису успели да стигну на време код лекара, нису успели да на време добију помоћ лекара, болнице и лекари су били презаузети оболелима од ковида или пацијенти уопште нису отишли код лекара јер су се плашили да ће се тамо заразити.

„Верујем да ћемо за коју годину имати повећану смртност која није повезана са ковидом“, казао је.

Додао је да проблеме током пандемије имају и оболели од канцера којима се, између осталих проблема и да се касно открије болест што чини да она напредује.

Шеф СЗО за Србију: Спремите се за најгоре, надајте се најбољем

На питање колико је свет далеко од вакцине против вируса корона одговорио је:

„Јако смо близу, али још увек смо јако далеко“.

Изразио је наду да ће бар нека од десетак вакцина које су сада у фази тестирања бити доступна већ крајем ове године, а да би веће количине могле бити доступне тек у првој половини следеће године.

Опрема: Стање ствари 

(Данас, 7. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. ”Верујем да ћемо за коју годину имати повећану смртност која није повезана са ковидом…”

    Наравно да ћете је имати, очигледан разлог за то сам описао овде:

    https://stanjestvari.com/2020/07/08/misa-djurkovic-fudbalske-korona-bombe/#comment-135240

Оставите коментар