Шеф СЗО за Србију: Спремите се за најгоре, надајте се најбољем

Маријан Ивануша изјавио да је епидемиолошка ситуација у свету веома озбиљна и да зато епидемиолошке мере морају остати како би на јесен ситуација била што повољнија

Фото: Бета

Шеф канцеларије СЗО у Србији, Маријан Ивануша, изјавио је данас да је епидемиолошка ситуација у свету веома озбиљна, да се број оболелих од корона вируса глобално повећава и да зато епидемиолошке мере морају остати како би на јесен ситуација била што повољнија.

„Нема чаробног лека и вакцине, мере морају да остану на снази и да се поштују. Треба се спремати на најгоре, а надати се најбољем и да вакцине стигну што пре”, рекао је Ивануша за РТС, пренео је Танјуг.

Каже да је у Европи први врх првог таласа био јако озбиљан, па се ситуација смирила ванредним мерама, али да је дошло до погоршања када су се те мере опуштале, не само у Србији већ и у бројним земљама у Европи.

„Ситуација нас није изненадила. Нисмо рекли да ће преко лета вирус да ослаби или нестане, нисмо знали колико ће да буде активан”, рекао је Ивануша.

Директор СЗО у Србији Маријан Ивануша (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Упитан да ли се вирус променио, Ивануша каже да вирус за сада остаје релативно стабилан, да није ни пуно блажи ни жешћи.

„Наше понашање је кључно за то како ће се ширити вирус”, рекао је Ивануша и додао да се вирус може ширити и експлозивно и да зато јесте најбитније да га грађани спрече у томе.

Како наводи, око 40 одсто случајева су блажи, 40 одсто средње тешки и 20 одсто тешки, а од тих 20 одсто, пет одсто критичних и они завршавају на интензивној нези или на респираторима.

Истиче да грађани морају да знају да у било ком животном добу може доћи до озбиљне болести.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Директор Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Марјан Ивануша каже да је социјална дистанца најважнија за спречавање ширења новог корона вируса. Словенац који говори кроацијански директор СЗО у Србији ?
    Уместо физичка намерно се употребљава термин социјална дистанца што значи без разговора , гледања у друге људе , обраћања било коме … Силују нас да будемо усамљени , једноставно да не комуницирамо а да они раде шта им се прохте а мисамо да ћутимо .
    Превише је ****** по Србији .

Оставите коментар