Ана Брнабић: Раст броја новозаражених несумњиво последица протеста

Ако помислите да ти протести нису у данима дуго трајали, реално је да поново видимо пад броја новозаражених, јер је заиста највећи проценат у Београду, рекла Ана Брнабић

Ана Брнабић (Извор: Н1)

Премијерка Ана Брнабић на конференцији Кризног штаба је изјавила да је „сада већ очигледно и ван сваке сумње да је овај раст броја новозаражених последица протеста које смо имали“. „То је оно што нам долази на наплату, као што смо и рекли“, рекла је она, додајући да се ситуација у Шапцу и Новом Пазару смирује, као и да има разлога за оптимизам и да ће се видети резултати мера и дисциплине грађана.

Према речима Ане Брнабић, „далеко највећи раст броја заражених је у Београду“.

„Имамо и даље доста нестабилну ситуацију у Краљеву и раст броја заражених у Новом Саду. За разлику од ових градова, видимо смиривање ситуације у Шапцу и Новом Пазару, тако да ми то даје разлог за одређени оптимизам. Пре свега заиста сада је већ очигледно и ван сваке сумње да је овај раст броја новозаражених последица протеста које смо имали, то је оно што нам долази на наплату, као што смо и рекли. За мене је ово очекивано, а кад вам је нешто очекивано, онда се некако са тим бројевима и лакше носите. Београд смо протеклих дана имали нешто стабилнији, па смо имали раст броја данас и јуче, ситуација се погоршала у протекла два дана, ако помислите да ти протести нису у данима дуго трајали, реално је да ускоро кренемо да видимо поново пад броја новозаражених, јер је заиста највећи проценат у Београду“, рекла је она.

Додала је да је други разлог за њен оптимизам „што су грађани заиста дисциплиновани“.

„У највећој мери поштују све превентивне мере, сву заштиту, послушали су апеле Кризног штаба. Све у свему, заиста знам да ћемо видети резултате мера које смо доносили и дисциплине грађана. Данас смо на седници Владе усвојили нове мере које од сутра ступају на снагу – обавезно ношење маске у затвореним просторима на читавој територији Србије, забрана организованог окупљања више од 10 људи на затвореном и отвореном, препорука за ношење маске и на отвореном, обавеза ношења тамо где је немогуће одржати дистанцу од 1,5 метра… Очекујем да ће у наредним данима и ове додатне мере донети резултате, у овом тренутку ситуација заиста јесте тешка, ја макар сада гајим благи оптимизам, зато што видим да смо се сви заједно укључили у борбу, хвала свим грађанима који поштују мере, који су дисциплиновани“, каже она.

Члан Кризног штаба, имунолог Срђа Јанковић, рекао је да је „можда у незахвалној улози да на изречени оптимизам председнице Владе ипак дода и зрнце опреза“.

„Још увек нисмо у ситуацији да епидемија јењава, још увек то све од нас зависи. Постоји бојазан да ситуација може да се погорша и велика нада да неће ако сви доследно спроведемо мере“, каже он.

Директор Клиничко-болничког центра Земун, Драгош Стојановић, изјавио је да га брине што „данас имају десет више пацијената него јуче“.

„Данас ћемо, надам се, ослободити 50 места, али се бојим да ћемо, према динамици доласка пацијената имати најмање 60 пријема. Јесам оптимиста, али сам у овом тренутку опрезан“, каже он.

Драгош Стојановић, директор Клиничко-болничког центра Земун (Фото: Танјуг/Никола Анђић)

Брнабић је, одговарајући на питања, рекла да ће нове мере контролисати кризни штабови на локалу, и надлежне институције, односно инспекције, или у градовима где постоји – комунална полиција.

„Не постоји земља са довољно инспектора, или припадника МУП или комуналне полиције, која може да исконтролише све мере, због тога је важна дисциплина самих грађана. Јако је тешка ситуација данас, нисам оптимиста по томе, али када видим у коликој мери грађани поштују мере, знам да те резултате морамо да видимо у данима пред нама“, каже она.

На питање Н1 о повезивању пораста броја заражених са протестима, Брнабић је рекла да смо „имали благо смањење броја претходних дана“.

„Од првог јула смо имали меру обавезне маске и мислим да је почела да даје резултате. Немогуће је да имате онакво окупљање, онај број грађана на једном месту, велики број демонстраната без маске, у блиском контакту више сати, па и сукобе, где је нажалост неопходно да будете у изузетно блиском контакту и да се то не види у броју, то је немогуће. Чини ми се да смо ова два дана издржали тај највећи број, видећемо и сутра, ја се надам полако стабилизацији, ако се придржавамо мера, то зависи од свих нас“, каже она.

Имунолог Срђа Јанковић је рекао да је преурањено говорити о набавци вакцина.

Срђа Јанковић, имунолог, члан Кризног штаба (Фото: Танјуг/Никола Анђић)

„Пошто вакцина као таква, која има доказе, тренутно још увек не постоји. Постоји велики број потенцијалних вакцина, које тек пролазе кроз одговарајуће фазе клиничких испитивања, тако да о њиховој производњи не можемо говорити унапред“, рекао је Јанковић.

Брнабић је рекла да се разговара са свима за које знају да се баве истраживањем у области вакцина – Кина, Велика Британија, Русија, као и да ће покушати да добију додатне информације из САД…

„Нама је у интересу да чим буде могуће и у складу са свим правним нормама Србије, да и ми можемо да учествујемо у финалној производњи те вакцине и примени те вакцине. Боримо се као што се боре и све остале земље, ја се надам да ће бити могуће оно што је председник Вучић најавио, да пре краја године имамо вакцину“, каже она.

На питање зашто не носи маску у затвореном простору, рекла је да је „ушла са заштитном маском, и чим заврши, чим се буде окренула према било којој особи, поново ће ставити маску“.

„Скинула сам је док се обраћам вама да бих причала мало разговетније за грађане Републике Србије, тако да је то интенција. Све време носим маску, на састанцима, на седници Владе, надам се и верујем да дајем добар пример грађанима, иако то нисам радила у сваком тренутку“, рекла је Брнабић.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Н1, 16. 7. 2020)

 Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

4 replies

 1. Опет замајавате народ.Велики број заражених у Н. Пазару је био пре протеста а после избора.А озбиљна ситуација у Краљеву је јер већину чине пацијенти из Н. Пазара па се привидно стиче утисак да се у Пазару смирује а у Краљеву компликује. Знамо да је цела ова ујудурма због вакцина за које наш врховни Фауст преговара са „једном земљом“

 2. … ова Особа видовита и као таква без конкуренције први Стручњак у овом Врховном штабу.

 3. Мутаво, тупаво лагање. То не добацује ни до демагогије.
  „Изборе“ и знојаве журке „победника“, кад су се штеточине масовно међусобно заразиле ваљда мисли да „гурне под тепих“.

 4. Да је овако масовно тестирање било и за време изборне кампање,
  не би био ништа мањи број позитивних на корона вирус!
  Природно, логично: што је већи број тестираних свакако је и већи број
  позитивних.
  А, што се тиче “вакцина до краја године“, те вакцине нису србске, а могле су
  бити, да ви нисте продали Торлак, и тако блокирали производњу домаћих
  вакцина, некада у свету цењене и тражене.
  Зашто сте то учинили, и становништво Сребије оставили без могућности
  да се брани од ове пошасти – биолошког рата који је у току, не само у Србији,
  него у већем делу света?
  Овај гест продаје, отуђивање тако важне установе за одбрану Србије од
  биолошког напада, раван је ВЕЛЕИЗДАЈИ!
  И за то треба да одговарате – Ви и камарила која вас окружује!

Оставите коментар