Сремска Митровица: Откривен споменик краљу Петру Првом

У Сремској Митровици, 20. септембра 2020. године, свечано је откривен споменик краљу Петру Карађорђевићу, чиме је окончана акција Петрових 800

Градоначелница и Владика сремски са краљевским паром (Фото: Милан Милеуснић)

Испуњен вековни завет

Откривањем споменика Краљу Петру Првом у Сремској Митровици протекле недеље, стављена је тачка на акцију стару један век, испуњен је завет митровачких ветерана, добровољаца Великог рата и одужен део дуга који Митровчани имају према омиљеном српском Краљу, његовом и делу његових војника.

Част да открије споменик монарху који је као уставни владар омогућио народном задружном духу да се покаже у својој пуној снази, припала је Краљевом праунуку Његовом Краљевском Височанству Престолонаследнику Александру Карађорђевићу који је окупљенима на платоу испред Дома Војске поручио да су слобода и правда били основни политички идеали и животни покретачи Краља Петра.

„Мој прадеда, Краљ Петар Први, био је преводилац дела “О слободи”, аутора Џона Стјуарта Мила. У предговору тог дела, он је као основни политички идеал истакаo слободу, једнакост и правду, сматрајући да нема привилегованих појединаца и народа и да тек у слободи народи могу да покажу своје лице и своје могућности развију до максимума. За ту слободу он се борио на унутрашњој и међународној политичкој сцени, њој је остао веран до краја живота и управо то је било оно што је од њега начинило заиста најдражег српског монарха. Због тога је прозван ’Чика Пера’, а за једног Краља нема ништа лепше него да га народ прихвати заиста као свог, рекао је Престолонаследник Александар, и изразио дубоку захвалност свима који су својим радом и трудом учествовали у подизању споменика Краљу Ослободиоцу.

Откривање споменика краљу Петру Карађорђевићу у Сремској Митровици

Иницијативу за подизање споменика заједнички су поднели Јереј шашиначки Миљан Лапчевић и новинар Сремских новина Стево Лапчевић у новембру 2018. године, на стогодишњицу уласка Српске војске у Сремску Митровицу. Убрзо је формиран и Одбор за подизање споменика чији су стални чланови уз иницијаторе били и Предраг Меденица председник Извршног одбора Удружења „Краљевина Србија“, Драган Божић, председник митровачког одбора Удружења, те Борислав Андрић челник лаћарчког одбора. Чињеница да je процењена вредност радова износилa 800.000 динара, условила је покретање широке акције назване „Петрових 800“. Одзив поштовалаца лика и дела Краља Петра Првог био је изузетан па је у септембру прошле године одливак бисте већ био у Сремској Митровици.

„Наша је идеја била да откривање уприличимио око Ђурђевдана, али је читава ситуација око короне ствар мало померила напред. Завршили смо велики посао и сада можемо да се посветимо другим стварима, о којима је још рано говорити, али које ће такође бити на част и на корист нашем Граду. Захвални смо свима који су помогли, а посебно ме радује чињеница да је новац скупљан од добровољних прилога. Водили смо се идејом да Чика Пери као народном краљу његов народ треба да подигне споменик. У томе смо се у значајној мери ослањали на Удружење „Краљевина Србија“ и Културни клуб „Црњански“ преко којег је читава акција реализована, рекао је Стево Лапчевић приликом откривања споменика.

У наставку говора, он је рекао да је захвалан и онима који су својим нечињењем, немањем времена или немаром омогућили „Петровим јунацима“ да заврше велико дело.

Данас, пред нашим очима, завршиће се један век. Читаво столеће, колико је прошло од када су митровачки добровољци ветерани Великог и балканских ратова покренули иницијативу за изградњу споменика своме Краљу сабрало се у један сат у којем, коначно окупљени око Краља Петра здружени стојимо уједињени – потомци и преци. Међу нама данас нема границе. Будите поносни што сте у једном строју са својим дедовима.

Стево Лапчевић

Ми нисмо битни. „Петрових 800“ били су покушај корачања нејуначком времену упркос. Наше је почело и завршило се. Битни су јунаци испред чијих светлих ликова данас стојимо, они ради којих се сабирамо, који и сада у Небеској Србији раде за нас, још више и боље него у данима када су корачали нашом равницом.

Хвала им што су нам помогли да као деца поражене, издане и напуштене генерације луталица можемо рећи да смо са себе скинули макар део терета под којим се сваким даном све више савијамо. Хвала и онима који су својим нечињењем и заборавом нама оставили да завршимо једно велико дело.

Данас смо поново на почетку, баш као и пре једног века када су митровачким улицама шетали јунаци из Старе Србије и Македоније, са Цера, Дрине, Чеврнтије, Легета, Колубаре, Кајмакчалана, они који су, гинући и борећи се, коначно развили мутне облаке и допустили сунцу да обасја и нашу равницу.

На почетку и на крају тог дела стајао је Краљ. Он и данас стоји пред нама, дозива нас и тражи да будемо достојни његовог и дела читавог нашег народа. Он је и данас ту, међу нама, скромно чекајући повратак на место које му припада. Са места нашег искона, наш Краљ ће још једном развејати мутне облаке. Онако како је то чинио Петар Мркоњић, како је то чинио наш добри Чика Пера!

Нема смрти, има само Завета, дате речи и дуга. Ми смо свој умањили. Нека да Бог, да га нестане!

Локална самоуправа дала је позитивно мишљење о читавој акцији, прибавила све потребне препоруке и дозволе, што је омогућило да се ова прича стара читав један век приведе крају. Mитровачка градоначелница Светлана Миловановић изразила је захвалност свим учесницима акције, поручивши у свом обраћању великом броју присутних да је дужност потомака да се са поносом сећају својих великих предака, међу којима Краљ Петар заузима прворазредно место.

Освећење споменика

„Ретки су народи овако бурне и богате историје и ретке су нације које имају свој краљевски дом. Трагови наше историје треба да буду на сваком кораку, зато овај дан треба са поносом да буде уписан у наше памћење. Ово није први споменик Краљу Петру Ослободиоцу у нашем граду, у годинама после Великог рата јужно од Саве и Дунава подизала су се обележја српском војнику, а северно краљевима Петру и Александру. Ми, Митровчани смо то урадили на свој начин, у спомен Краљу Петру подигнута је зграда гимназије, која ће се све до окупације у Другом светском рату, са поносом звати Државна реална гимназија Краља Петра Првог Великог Ослободиоца. Такав споменик и данас образује, васпитава и уводи у живот многе генерације и служи им на најбољи начин, баш онако како је то радио наш велики владар, наш Чика Пера. Част нам је да ћемо од сада имати два обележја у његов спомен, биста коју откривамо будно ће бдети над Улицом Краља Петра, његовом улицом, жилом куцавицом нашег града, града историје и будућности. После Првог светског рата остварена је тежња српског народа да живи у једној држави и данас Влада Републике Србије чине изузетне напоре да у економском, културном и другом смислу обједини српски народ. Ови споменици су одраз тих тежњи. Захваљујем се свима који су следили његов пример и помоћу прилога подигли ову бисту за вечно сећање и за вечну славу“, рекла је градоначелница.

Чин освећења споменика уз саслужење свештенства митровачког Намесништва обавио је Владика сремски Василије који је потом поручио да је Краљ Петар коначно дошао у свој град, једнако страдалнички као што је и сам био.

„Ирида“ са Престолонаследником

„Овом граду Краљ Петар донео је слободу, а народу који у њему живи јединство и тако испунио вековни сан о слози за који су живели Срби Срема. Краљ Петар стигао је у мученички, страдалнички град. То је још једна ствар која га чини једним са тачком у којој је завршио своје сто година дуго путовање, чиме је окончано наше ишчекивање. Радује ме што смо ми били генерација која је дочекала долазак и повратак Краља, што смо били ти који смо показали да нисмо заборавили његово велико дело и што смо и данас захвални на слободи коју нам је донео. На нама је да ту слободу у будућности чувамо и да се за њу боримо онако како је то чинио Краљ Петар“, рекао је Владика Василије.

Да су три најважнија елемента српског идентитета Бог, Краљ и Дом, сетио је иницијатор акције јереј Миљан Лапчевић, који је у свом обраћању нагласио да су Срби били слободан народ само онда када су имали свога Краља.

„Овим чином, сви ми смо заједно показали да су Бог, Краљ и Дом и даље основни стубови нашег идентитета и да смо слободни онолико колико смо спремни да се за ту слободу боримо“, нагласио је је Отац Миљан.

Краљ Краљу

У свечаности на платоу испред Дома Војске учествовали су и глумци Владимир Балашћак и Александар Крстајић, песникиња Жељка Аврић, хор Друштва српско-грчког пријатељства Ирида” под руководством Александре Гаруновић, химну Боже Правде отпевала је Александра Падров, док је програм водила Јована Нинковић-Стевић.

Подршку завршном чину акције пружио је председник митровачке скупштине Илија Недић, заменик градоначелника Петар Самарчић, представници Војске Србије на челу са командантом митровачког Гарнизона мајором Иваном Новичићем, Канцеларија за младе Сремска Митровица, Црвени крст, Полицијска управа Сремска Митровица, Удружење грађана Церски марш и многи други којима су организатори упутили посебно захвалност.

После свечаности

По завршетку програма, Престолонаследник Александар уручио је пригодне поклоне представницима Града, Војске Србије, Владици сремском Василију и најзаслужнијим члановима Одбора, на које је узвраћено истом мером, а један од најлепших полона који је Престолонасленик примио, велики колаж Краља Петра урчучиле су Шашинчанке Гордана Максимовић, Јована Аџић и Марија Шијак.

Краљ на дар

Отисак бисте Краља Петра дар је београдске и националне вајарке Дринке Радовановић и у питању је биста идентична оној која се налази на Опленцу. Укупна висина споменика износи три метра и тежи готово две тоне. Израђен је од плавог тока уз залагање Богдана Ћосића и Милана Гајевца. Одливак је израђен у Смедереву у ливници „Кузмановић“, а постамент је израђен у Кленку, у каменорезачкој радњи „Браца“.

Сремска Митровица: Ускоро завршетак акције „Петрових 800“

Чланак ће бити објављен и у штампаном издању Сремских новина

Н. Милошевић
М. МилеуснићCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Oвакви споменици се постављају испред сеоских школа. Овај споменик није достојан ни Краља Петра као владара, ни Сремске Митровице као града.

    2
    1

Оставите коментар