Мирослав Здравковић: Лепота у оку посматрача или Корона ефекат крваве Мери

Иако доминира женска, црвена, крвава боја, ипак је међу 10 производа са највећим релативним порастом увоза у јуну било чак четири мушких и само један женски

Мирослав Здравковић (Фото: Медија центар Београд)

У шетњи центром Београда пријатељица ме је питала да ли сам приметио колико је девојака у кратким панталонама? Па, након корона затварања у пролеће логично је да дође до веће обнажености у односу на уобичајену. А још и без скидања на плажи крај мора? Имам тинејџере у кући и патим као да сам у њиховој кожи. Замислите за 10 година када их буду питали за средњу школу, како сте је завршили? Па, седели смо кући због короне.

И ето, узмем да проверим податке о трговини одећом да видим да ли је отварање након пролећног затварања утицало на нагли скок куповина хаљиница, сукњица и кратких панталона.

Након раста увоза одеће у јануару и фебруару за 11,7% и 16,8% у марту је дошло до смањења за 35,1%, а у априлу за 37,4%. У мају је, као надокнада за фрустрирано седење у становима и кућама, дошло до раста увоза за 25,8%, а у јуну чак за 49%!

Укупно је увоз одеће повећан за 2%, за шест месеци, са 164,7 на 168,1 милиона евра, и овде је разврстано 100 од 219 група производа четвороцифрене царинске класификације од којих је 98 имало раст увоза у јуну.

Табела: Мирослав Здравковић

Мада је очигледно да доминира женска, црвена, крвава боја, ипак је међу 10 производа са највећим релативним порастом увоза у јуну било чак четири мушких и само један женски, док се преосталих пет не може чврсто залепити ни једном роду. То значи да су нам жене ипак прво мајке и супруге, пре личних задовољстава и потреба.

Када сортирамо производе по полу, ипак се враћамо на потврду уводне интуиције: чак 53 производа са растом вредности увоза у јуну су за жене и девојчице, а само 29 за мушкарце и дечаке.

Увоз прве групе повећан је за 54%, са 10 на 15,4 милиона евра, а друге за 78,1% са 4,2 на 7,6 милиона евра. И овај већи релативан раст код мушкараца и дечака опет доводи до мајки и супруга: толико су се ужелеле да троше новац, па и да својим мушкарцима и синовима купују оно што они и нису тражили.

Као што нисам шоњо у овој Џонијевој песми, ни наше жене нису крваве Мери. Само сам уживао у звучном слагању короне и крваве.

А панталонице? Пажљиво претражите у подацима. Нисам увозник одеће, ни њен продавац да бих се бавио таквим детаљима. И са изнесеним сам задовољан.

Крвава Мери

Данас на линији некадашњој четрдесет три
Гледам како стоји у реду
Чека на бус бас као и ми
Широких бокова, месната лица, фрфља док прича
И држи за руку једног од оних вјечних младица.
Звали су је крвава Мери
Ником није дала олако
Вољела је длакаве звијери
Гонила их страсно дан и ноћ. Имала је обичај да за сат или два
Оствари у пракси све оно сто свака жена мисли да зна
Возала је фрајере дословно око малог прста
Ишла је с њима прво у кревет
А онда у куповину до Трста. Њезин шоњо има нешто као успјешну каријеру
И ради кад му се прохтије
И зато је увијек хвата на дјелу
Она му опрашта љубомору, године и очајан тен
Пуно повјерење у његову глупост и дубок џеп. Боли је брига за проблеме и остали свијет
Трци своју задњу трку, тлак јој је повишен
Пуси, пије, тулумари, гута пилуле
Обожава скупе ствари
Завлачи руке у гаћице

Извођач: АзраCategories: Не само о економији

Tags: , , ,

Оставите коментар