Митрополит Амфилохије: Нећу умријети док на врх Ловћена не вратим Његошеву цркву

Зар да оставимо проклетство над потомцима и народом. Не, Његошева воља биће испоштована и тим чином проведриће се изнад Црне Горе, рекао је митрополит црногорско-приморски

Митрополит Амфилохије (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Митрополит црногорско–приморски Амфилохије поручио је да неће умријети прије него што на врх Ловћена врати Цркву Светог Петра Цетињског.

– Немој да мислиш да сам стар за то. Не, Господ ће је, за мога живота, вратити тамо гдје је била – изјавио је митрополит Амфилохије за београдску “Политику”.

Он је подсјетио да је у завјетној капелици коју су саградили Петровићи, управо Његош “дао обијелити /цркву/” и да се сваке године по његовој заповједи Литургија служила у њој за душу неумрлих црногорских јунака.

Свети Петар Цетињски: Моли се Богу и држ се Русије

– Црква Светог Петра била је његова задужбина, подигнута по његовом упутству и за вријеме његовог живота /1846. године/, на мјесту које је сам обиљежио и изричито завјештао да у њој буде сахрањен – подсјетио је митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима, свима је познато Његошево аутентично завјештање, које гласи: “Ја хоћу да ме сараните у ону цркву на Ловћену… То је моја потоња жеља, коју вам иштем, да је испуните и ако ми не задате Божју вјеру да ћете тако учинит` како ја хоћу, онда ћу ве оставити под проклетством, а мој посљедњи час биће ми најжалоснији и ту моју жалост стављам вама на душу”.

Петар II Петровић Његош: Тестамент

– Зар да оставимо проклетство над потомцима и народом. Не, његова воља биће испоштована и тим чином проведриће се изнад Црне Горе – рекао је митрополит Амфилохије.

Када је ријеч о изградњи цркве Свете тројице на Цетињу, митрополит Амфилохије подсјећа да за то постоји “аманет краља Николе“.

Остаци Петра Другог Петровића Његоша се од 1974. године налазе у маузолеју саграђеном по пројекту хрватског вајара Ивана Мештровића, који је саграђен на мјесту православне капеле у којој је Његош био сахрањен на врху Ловћена.

Опрема: Стање ствари

(РТРС/Митрополија црногорско-приморска, 15. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар