Министарство здравља: Србија купује вакцину против короне од СЗО и фондације Била Гејтса

Борислав Векић је за Танјуг нагласио да преговори трају већ месец и по дана и да ће потписивањем уговора Србија стати у ред са 173 земље за набавку ковид вакцина

Фото: Дадо Рувић/Ројтерс

Србија приводи крају преговоре са међународним програмом COVAX о приступу вакцини против вируса корона и уговор ће бити потписан 18. септембра, рекао је државни секретар у Министарству здравља Борислав Векић. COVAX је организација коју заједно са Светском здравственом организацијом воде ГАВИ и ЦЕПИ, чији је оснивач Фонд Била и Мелинде Гејтс.

Векић је за Танјуг нагласио да преговори трају већ месец и по дана и да ће потписивањем уговора Србија стати у ред са 173 земље за набавку ковид вакцина. То је потврдила и премијерка Ана Брнабић.

Векић је навео да ће упоредо са регистрацијом вакцине у ЕУ ићи и регистрација ковид вакцине у Агенцији за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС).

„Желимо да наши грађани добију сигурну, безбедну вакцину, а она се добија кроз проверу квалитета вакцине и безбедност вакцине у Агенцији за лекове и медицинска средства“, навео је он.

Тако би Србија ушла у круг земаља које су заинтересоване за вакцину развијену захваљујући помоћи два програма чији је главни партнер Бил Гејтс.

Борислав Векић (Фото: Вечерње новости)

Програм COVAX, како је наведено на сајту Светске здравствене организације, укључује „све произвођаче вакцина који су ушли у трећу фазу испитивања вакцине против ковида 19“.

Према наводима СЗО, овај програм заједно са њима воде организација ГАВИ и ЦЕПИ.

ГАВИ је организација коју је основао Фонд Бил и Мелинда Гејтс 1999. године са улогом од 750 милиона долара.

Како се наводи на сајту организације ГАВИ, Фонд Била и Мелинде Гејтс њихов је главни партнер у „моделовању тржишта вакцина“ и на техничком и на финансијском плану.

Циљ организације је шири приступ вакцинама како би што више људи било заштићено од заразних болести.

Поред Фонда Била и Мелинде Гејтс, са организацијом ГАВИ, како стоји на њиховом сајту, сарађују и Светска здравствена организација, Уницеф, Светска банка, државе донори, државе у којима се програми спроводе, произвођачи вакцина, невладине организације, истраживачке агенције и партнери из приватног сектора.

Организацију ЦЕПИ основали су у Давосу владе Индије, Норвешке, Фондација Бил и Мелинда Гејтс, Светски економски форум и Велкам траст.

Циљ ове организације је прикупљање донација за финансирање истраживања вакцина.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 16. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

8 replies

 1. Значи, стали смо у ред код познатог тровача Гејтса?
  Нека Бог помогне ономе који прими ту вакцину.
  Да није и ово потписано у Вашингтону или , као по обичају, трчимо пред руду?

  26
  1
 2. Б. Векић : „Желимо да наши грађани добију сигурну, безбедну вакцину, а она се добија кроз проверу квалитета вакцине и безбедност вакцине у Агенцији за лекове и медицинска средства“, навео је он.
  ++++
  Провера него шта !
  За почетак, на 700.000 чланова СНС као и на свим запосленим по било ком основу на буџету у логору Србија.
  Не заборавити и лекарску „ струку „ .
  Др. Несторовић се већ изјаснио.
  https://stanjestvari.com/2020/05/25/branimir-nestorovic-losa-vakcina-koju-pravi-firma-bila-gejtsa-ne-bih-je-primio/
  А „ доктору „ Пеци дати две, он је заслужио.
  https://srbin.info/politika/dejan-lucic-kon-dobija-190-000-dolara-godisnje-za-promovisanje-gejtsovih-vakcina/

  23
  1
 3. @Кобајаши: Није сасвим јасно да ли сте само против те “ Одвратне, отровне, чиповане Западне, Билове и Мелиндине “, или уопште против било које вакцине?
  Али – ако сте само против “Западне“ – не клоните духом!
  Јер, као што је познато, Сунце се рађа на Истоку – а из Путинленда Вам стиже радосна вест: https://www.rbc.ru/society/15/09/2020/5f606afe9a794742c0bb9501
  Пошто сам сигуран да ћете разумети да је и Србија у том списку (мада Ваше Министарство то дискретно прећуткује), наводим релевантни део текста у оригиналу:
  “…В Российском фонде прямых инвестиций (РФПИ) заявили, что в 2020–2021 годах российскую вакцину смогут получить около 1 млрд человек в мире. По данным фонда, это связано с тем, что более 30 стран, где живет большая часть населения планеты, намерены воспользоваться российской разработкой. В частности, ОАЭ, Южная Корея, Япония, Греция, Сербия, Филиппины, Саудовская Аравия, государства Латинской Америки и другие“.
  Дакле: не брините бригу!
  Оно , истина, пошто су се одважили да и у интернационалној литератури објаве своје резултате, на њих су неки западни, па и по неки руски пакосници објавили нека безобразна питања захтевајући разјашњења и детаље: https://www.nature.com/articles/d41586-020-02619-4?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=247a1596f8-briefing-dy-20200911_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-247a1596f8-45071770
  Колико је до сада познато, Питинлендски аутори су уздигнута чела поносно одбили да одговарају на таква безобразна ситничарска питања, јер – зна се, њихова вакцина је супериорна: https://www.in4s.net/zasto-su-ruske-tehnologije-za-pravljenje-vakcine-uspesne/
  И – шта ту има да још чачка…

  3
  18
 4. @не клоните духом…

  Спочитавате @Кобајаши да није јасан у свом ставу према вакцинама са Запада (вакцинама са отпада?), али зато је јасно да сте ви и против и птица селица, само ако долазе из Русије, пардон постсовјетије.

  Ако већ немате неки лични аргумент заснован на искуству или посматрању, навођење пропагандистичких западних извора као неприкосновених тумача научне истине, и није неки прилог коментарском наслеђу СС.

  Истовремено, поспрдно наводити (про)руске изворе инфо као искључиво пропагандистичке, је јасан доказ Ваше пристрасности. А пристрасан научник је по духу скоро па једнак совјетском политкомесару.

  17
 5. Пуна подршка за шприцање заштитника ове накарадне власти , војске полиције , политичара , оних 30-ак % који су гласали за секту , ботова и наравно за комплетно руководство државе .

  12
 6. @Don Quixote

  Човек зна истину и није му за замерити.
  Али постоје још неке истине.

  https://zekaonica.blogspot.com/2020/05/1.html

  https://zekaonica.blogspot.com/2020/05/blog-post_17.html

 7. @ diplomiraniduduk
  14 на 15/09/2020 на тему : https://stanjestvari.com/2020/09/14/vakcina-protiv-korone-izazovi-i-odgovori/ добили сте одговоре .
  А сада на исти начин, без икаквих нових аргумената Ви настављате исту причу са Вашим „ стручњаком „ из Смедерева. Који је Ваш мотив ? Рекламирање Вашег блога ? кога то интересује ?

  4
  1

Оставите коментар