Немачки медији: Гејтс од 2010. упозорава на светску пандемију – и за њу се пословно спрема

Бил Гејтс већ десет година упозорава јавност на избијање пандемије светских размера. Истовремено финансијски контролише СЗО и подстиче програме за вакцинисање широм света

Бил Гејтс (Фото: DPA)

Deutsche Wirtschaftsnachrichten, 24.3.2020.

Амерички милијардер Бил Гејтс већ годинама упозорава на избијање вируса светских размера. При том упада у очи да је пословно увелико уплетен у питања пандемије и вакцинисања.

Према чланку немачког недељника Цајт (Zeit) поводом једног документарног филма из 2017, чињеница је да су Гејтс и његова „Задужбина Била и Мелинде Гејтс“ главни покровитељи Светске здравствене организације из Женеве. Часопис наводи:

„Оно што филм чини занимљивим су везе различитих концерна и СЗО. Према речима Дејвида Мекоја, једног од водећих здравствених стручњака, програм СЗО све више је под утицајем приватних приложника, пре свих Била Гејтса. Ако би Задужбина Била и Мелинде Гејтс престала са слањем милиона долара у Женеву, СЗО би се можда урушила. Милијардер има и одговарајући утицај на програм деловања.

Представник Задужбине у филму оповргава било какав утицај на програм. Али је чињеница да, како филм показује, између СЗО и Гејтсове Задужбине постоје преклапања у погледу запосленог особља. А СЗО се у стварности упадљиво усредсређује на оно што Гејтс жели. На пример вакцинисање.“

Ваља приметити и да је октобра 2019. Гејтс са „Здравственим центром Џон Хопкинс“ и Светским привредним форумом председавао симулацији пандемије у Њујорку. Према наводима самог Центра, „симулација је приказала области где је нужна сарадња између јавног и приватног сектора ради ублажавања далекосежних економских и друштвених последица“. Подаци Универзитета Џон Хопкинс редовно се наводе приликом документовања броја случајева заражених вирусом корона, укључујући Европу.

Поврх тога, Гејтс је посредством својих задужбина широм света веома делатан у развоју и примени програма вакцинисања, како извештава Цајт у једном другом чланку:

„Вакцине се савршено уклапају у овај концепт, као и организације као што је, Гавиʻ, које уживају подршку Гејтсове Задужбине. , Гавиʻ (Gavi) је основан 2000. као Глобална алијанса за вакцине и имунизацију (Global Alliance for Vaccines and Immunization), подржавајући између осталог кампање вакцинисања против дечје парализе. Према наводима на њиховој интернет страници, Гави је од оснивања помогао да се вакцинише 440 милиона деце. Здравствени стручњаци хвале иницијативу јер је смањила смртност деце. Али има и гласова критике.“

Осврт на Гејтсова упозорења из претходних година

Гејтс је 2010. на свом блогу писао о избијању епидемије вируса H1N1, наводећи да је човечанство имало срећу што није било још горе, јер је свет био потпуно неспреман. Избијање епидемије назвао је „позивом на буђење“ ради улагања у боље могућности савладавања смртоносне епидемије, „јер ће у наредним десетлећима наступити друге епидемије и нико нам не јемчи да ћемо и идући пут имати среће“.

На годишњој конференцији ТЕД-а (TEDTechnology, Entertainment, Design) у Ванкуверу 2015. Гејтс је одржао предавање под насловом „Нисмо спремни за следећу епидемију“. Предавање је одржано у сред епидемије еболе. „Ако у следећим деценијама од нечега поумире више од десет милиона људи, то ће највероватније бити услед високо заразног вируса, а не рата. Можете имати вирус при ком се осећате довољно здравима, а у ствари сте заражени“, рекао је између осталог у предавању.

У разговору на Би-Би-Си-ју (BBC) 2016. рекао је да стално држи палчеве „да у следећих десет година не наступи велика епидемија слична грипу“, јер је свет и даље толико рањив.

На Минхенској конференцији о безбедности 2017. Гејтс је на почетку говора рекао да је дошао „јер су нам светови међусобно повезанији него што већина људи мисли“, што значи да су здравствена и међународна безбедност повезане. Напоменуо је да су епидемиолози рекли да брзоширећа заразна клица у ваздуху може за годину дана да усмрти више од 30 милиона људи и да може да наступи у следећих десет до петнаест година. „Опасност од смртоносних пандемија стављам у исти ред с опасностима од нуклеарног рата и климатских промена… Припрема на светску пандемију подједнако је важна као нуклеарно одвраћање и избегавање климатске катастрофе“, рекао је Гејтс према наводима Бизнис инсајдера (Business Insider).

На годишњем предавању у Медицинском друштву у Масачусетсу априла 2018. Гејтс је рекао да живот за највећи део света постаје све бољи. „Постоји, међутим, једна област у којој свет не прави велики напредак, а то је спремност на пандемије.“ То би требало да нас се тиче, рекао је, „јер ако нас је историја нечему научила, то је чињеница да ће наступити још једна смртоносна пандемија широм света“.

Године 2018. критиковао је америчког председника Трампа што је распустио уред за пандемије у Белој кући.

У прилогу у Медицинском журналу Нове Енглеске (The New England Journal of Medicine) објављеном крајем фебруара 2020. Гејтс даје свој поглед на текућу кризу са вирусом корона:

„Сад морамо спашавати животе и истовремено побољшавати начин начелног реаговања приликом избијања пандемије. Прво је хитније, али друго има кључне дугорочне последице. Дугорочни изазов побољшавања нашег реаговања на избијање пандемије није ништа ново.“

Здравствени стручњаци широм света годинама упозоравају на избијање епидемије по тежини сличне епидемији грипа из 1918.

„Два су разлога зашто вирус корона представља такву претњу. Прво, поред старијих људи са већ постојећим здравственим проблемима, може да усмрти и здраве одрасле особе. Досадашњи подаци указују на то да је смртност вируса око 1 посто, што је вишеструко више од обичног грипа.“ Смртност при пандемији грипа из 1957. била је 0,6 посто, а при пандемији грипа из 1918. износила је два посто.

Друго је што се према његовом мишљењу корона преноси прилично брзо. Заражена особа може заразити још двоје или троје људи, што представља експоненцијални пораст. Гејтс наставља: „Постоје и јаке назнаке да је преносе и људи који имају тек лакша обољења или чак још ни немају симптоме. То значи да је вирус корона знатно теже ограничити него МЕРС или САРС.“

Национални, државни и локални органи управе као и јавне здравствене установе могу предузети мере на успоравању ширења вируса. Нарочито су угрожене земље у развоју, јер њихови здравствени системи нису довољни за савладавање текуће кризе. Гејтс зато захтева: „Помажући афричким и јужноазијским државама, можемо спасити животе и успорити ширење вируса широм света.“

Бил Гејтс (Фото: EPA-EFE/Olivier Chassignole)

„Коалиција за иновације у припреми за епидемију“ (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) већ припрема за клиничка испитивања до осам веома обећавајућих „кандидата за вакцину“. Покажу ли се неки од њих при испитивању на животињама као поуздани и делотворни, већ јуна 2020. могли би бити спремни за шира испитивања.

У вези са финансирањем таквих вакцина и поступака, Гејтс наводи да су неопходна државна средства, јер пандемијски производи представљају изузетно ризична улагања.

Висока државна улагања су „ситница“ у односу на штету по привреду као последицу вируса. За време пандемије, вакцине и виростатици не би ваљало да се продају само ономе ко понуди највише. Према Гејтсовом мишљењу, требало би да буду доступни људима у жаришту пандемије, где је нужда највећа.

Скратило и са немачког посрбило: Стање ствари


Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

4 replies

 1. … молим да појасни:

  “Заражена особа може заразити још двоје или троје људи, што представља експоненцијални пораст.”

 2. Без признања или доказа о математичарској квалификацији, кратко објашњење:

  експоненцијални пораст у овом случају се односи на геометријску прогресију где се број заражених у свакој следећој генерацији (преноса заразе) множи са, рецимо, три. На пример у првој генерацији има 1 заражени, у следећој три ново-заражена, а затим девет ново-заражених од та три, па 27 од тих девет итд. Укупан број заражених је наравно већи јер обухвата и ове из претходних генерација (нпр у четвртој генерацији има 1 + 3 + 9 + 27 заражених. У десетој генерацији биће 3 х 3 х 3 …. тј 3 на 10-ти степен (експонент) новозаражених = 59049.

  Сад се сетих, па глава СС-а је математичар, значи ако коментар прође, ја нисам крив ако нешто не штима 🙂

 3. … поштовани @Дон Кихоте, и хвала на одговору.
  Чак сам и папир и оловку узео да разбијем мало дигиталну деменцију.
  Ви сте у примеру бројкама написали практично оно што је (не)дотични и изрекао.

  Можда је моје питање упућено на погрешну адресу. Можда је и требало је да буде упутћено неком епидемилогу али сам се уплашио. Ево и зашто.

  (не)Дотични говори о порасту броја заражених али у јединици чега? Како одредити “корак”?

  Као просечно очекивано време контакта између неиденфификованих совијално недистанцираних особа? А ако додамо свиње, птице, шишмише и Шпанце (који би, кад би могли да говоре, рекли да су у ствари амерички војници)?

  Тако је било могуће ангажовати било коју математичку и/или теорију физике (осим можда астрофизике, квантне механике и теорије релативитета).

  А ако се зарази нула, један или два од 3?

  У врло интересантном чланку врло интересантног аутора (и помало мистериозног)
  може се видети до чега овакво математичко моделовање доводи.
  Марк Е. Јефтовић живи у Канади (очигледно неке од наших Гора лист), писац је и власник је једне успешне информатичке куће. Сам наслов доста говори (у слободном преводу):

  “Испоставља се да је рачунарски модел који је изоловао цео свет био ус(*)ан код”. (sh*tcode)

  (Бонус: Ментор студентима Империјалног колеџа који код писали, нико други него чувени прогнозер и Стручњак за Енглеску Нил Фергусон, пре неки дан даде оставку јер је карантин кршио љубавећи са удатом женом).

 4. … али сам испустио одредницу. Дигитална деменција, дефинитивно.
  https://axisofeasy.com/aoe/computer-model-that-locked-down-the-world-turns-out-to-be-shtcode/

Оставите коментар