Александар Вучић: Отворене две нове теме, ускоро пред посланицима о КиМ

Чим се буде формирала нова влада и Скупштина почне да ради у пуном капацитету, идемо пред скупштину са темом КиМ, најавио је Александар Вучић

Александар Вучић и Марко Ђурић у Бриселу (Фото: Инстаграм профил Будућност Србије)

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да су, током нове рунде дијалога Београда и Приштине, отворене две нове теме – Заједница српских општина, као и имовина и финансијски захтеви.

Казао је, у изјави новинарима, да је разговарано данас о несталим особама, интерно расељеним и економским питањима, а да је усаглашено да се отворе две нове теме.

Пренео је да ће разговори о ЗСО бити настављени 17. септембре на нивоу шефова преговарачких тима, а потом 28. септембра на високом нивоу, јавља Танјуг.

Вучић је рекао да долазе најтежа питања, према којима постоје потпуно супротстављени ставови, због чега ће бити разговори компликовани и тешки.

„У сваком случају нисам незадовољан данашњим састанком”, подвукао је он.

Тема КиМ ускоро пред скупштином

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас из Брисела да ће се, чим буде формирана нова влада и скупштина почне да ради у пуном капацитету, пред посланицима наћи тема Косова и Метохије.

Вучић је новинарима у Бриселу пренео да је током дана у две сесије разговарао са Авдулахом Хотијем и Скендером Хисенијем, додајући да ти разговори нису никад ни лаки ни једноставни за Београд.

„Чим се буде формирала нова влада и Скупштина почне да ради у пуном капацитету, идемо пред скупштину са темом КиМ. Имали смо пре 5-6 месеци у парламенту, али желимо да сви који учествујемо у разговорима изнесемо пред парламент о чему се разговара, шта је то што радимо, шта је добро, а чему се не радујемо”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Приштина ће донети закон о повратку расељених

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће приштинска страна донети закон о повратку расељених, наводећи да је то било инсистирање српске стране.

Вучић је новинарима у Бриселу рекао да, ипак, по том питању не очекује превелики помак, али да то јесте велико достигнуће у оквиру реалних резултата.

„Не мислим да ће бити толико велико, али ономе ко жели да дочека старост или било шта на свом огњишту, омогући ће му нешто боље услове него што су их имали до данас. Говорим о реалном животу, очекивати чуда то није објективно и није реално”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Наводи да се у Бриселу разговарало и о несталим лицима, као и о могућности увида у све архиве, како би се истражило где су посмртни остаци 1.000 Албанаца и око 530 Срба, који се воде као нестали.

Истиче да је то правда за њих, али и за њихову децу и чланове породице.

Вучић је указао да не прескаче ни једне ни друге, и да и један и други народ заслужују правду, јер се тиме, истиче, гради поверење за будућност.

Важно је да више не буде било каквих такси

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је за Србију суштинска тема, о којој се данас у оквиру дијалога разговарало у Бриселу, јесте економија, односно да се укину све баријере и омогући слободно кретање роба, људи, услуга и капитала.

Вучић је новинарима у Бриселу рекао да је изузетно важно да више у будућности ни са једне стране не буде увођења било каквих такси или тарифа.

„То је за нас важно. Многи људи то потцењују, нарочито они који пристојно живе и не занимају их таква питања, а то су питања од суштинског значаја за нашу земљу”, рекао је Вучић и подсетио да је споразумом у Вашингтону договорено и да се Приштина придружи иницијативи мини-Шенген.

Истиче да ће то створити заједничко тржиште рада и робе и да ће она допринети напредак целом региону, јавља Танјуг.

Вучић наводи да се у Бриселу разговарало и о интерно расељеним и несталим лицима, као и о могућности увида у све архиве, како би се истражило где су посмртни остаци 1.000 Албанаца и око 530 Срба, који се воде као нестали.

Истиче да је то правда за њих, али и за њихову децу и чланове породице.

Вучић је указао да не прескаче ни једне ни друге и да и један и други народ заслужује правду, јер се тиме, истиче, гради поверење за будућност.

Очекујемо разговор о опоравку Западног Балкана

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Бриселу да очекује да се разговара о економском плану за опоравак Западног Балкана.

„Не очекујемо онолико новца колико је причано раније. Али, очекујемо подршку европских пореских обвезника. Свака помоћ ће додатно подстаћи нашу економску агенду”, рекао је Вучић новинарима после нове рунде дијалога Београда и Приштине, јавља Танјуг.

Казао је да се чека да се у наредних месец и по дана обзнани висина помоћи.

Смисао заједничке изјаве – дијалог Београда и Приштине је под окриљем ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је смисао заједничке изјаве, која је потписана у Бриселу, да ће се наставити разговори Београда и Приштине под окриљем ЕУ, као и да постигнути договори у Вашингтону могу дати допринос дијалогу.

Упитан о заједничкој изјави коју су потписали он и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти у Бриселу, уочи данашње рунде разговора на највишем нивоу, Вучић је рекао да су ту изјаву, како је он разумео, потписали сви заједно, са ЕУ.

„Они, ваљда, да су сагледали резултате онога што смо имали у Вашингтону, да ће део тога да користе, да ЕУ наставља да буде фасилитатор дијалога”, рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Он каже да се са ЕУ разговара о свим важним политичким темама.

„Они су сагледали резултате нашег самита у Вашингтону, гледаће да део тога искористе и наставићемо да разговарамо у Бриселу по окриљем ЕУ, то је смисао саопштења”, рекао је Вучић и додао да се саопштење може наћи и на сајту Председништва Србије, преноси Танјуг.

У заједничком саопштењу које је објављено на сајту председништва се наводи:

Поводом наставка дијалога између Београда и Приштине под окриљем Европске уније, председник Александар Вучић и премијер Авдулах Хоти потврдили су високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност и потпредседнику Европске комисије Ђозепу Борељу да највиши приоритет дају европским интеграцијама и наставку дијалога између Београда и Приштине под окриљем ЕУ, који је кључни елемент њиховог пута ка ЕУ.

Такође, посвећени су томе да удвоструче своја залагања како би се обезбедило даље усклађивање са ЕУ у складу са обавезама које је свака страна преузела.

Са тим у вези, недавно постигнути договори у Вашингтону, који се заснивају на претходним обавезама из дијалога које су две стране преузеле, могу да дају користан допринос постизању свеобухватног, правно обавезујућег споразума о нормализацији односа.

Поносан сам на споразум у Белој кући

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан на Споразум који је потписан у Белој кући и на чињеницу што је Србија успела да се избори да не призна независно Косово.

„Последња ствар коју смо слушали када је најављен сусрет у Вашингтону јесте била – ‘признаћеш независно Косово’. Кад су видели да нисмо, онда су почели да говоре о другим стварима, па им одједном сметају ауто-путеви, мини шенген…”, рекао је Вучић за Пинк у Бриселу, поводом коментара дела опозиције у земљи.

Он је додао да ће иза њега остати ауто-путеви и фабрике, а иза неких других само Велики брат и покрадене секунде са РТС и Пинка.

Вучић је рекао да је, наравно, знао шта је писало у споразуму и објаснио да се, како је забележено на видео снимку, окренуо онда када је Доналд Трамп поменуо јул, а он, Вучић, зна да је овогодишњи септембар, што је, иначе, рок за отварање представништва ПКС у Израелу, а премештање амбасаде је планирано за идућу годину, јавља Танјуг.

„Сваком је јасно кад погледа. А, јул је следеће године, а он није нагласио да је реч о следећој години, и то је једини разлог зашто сам се окренуо”, рекао је Вучић.

Поновио је да је иначе „три пута проверавао” и шта стоји у документима и да нам не дође Хотијева фасцикла.

И неће више, каже тим поводом, учествовати у „политичкој задрузи” коју неки покушавају да организују.

А ко има овлашћења, ако не председник?

Председник Србије Александар Вучић подсетио је данас, поводом примедби да није имао овлашћење да стави потпис на споразум у Вашингтону, да као председник Републике по Уставу заступа земљу унутар и изван државе.

„Ја сам председник, који по Уставу заступа земљу унутар земље и у иностранству, који је добио овлашћење владе, које није било ни потребно…. Како без овлашћења и легитимитета, кад имам највећи легитимитет по броју гласова и подршци”, реаговао је на изјаву адвоката Владимира Гајића.

Рекао је за Пинк да је питање „ко би од њих могао да издржи притиске, да су они били у ситуацији у којој је он био у Вашингтону”.

„Видео сам како су издржавали, шта год су им тражили прихватали су и увек излазили у сусрет оних најгорих захтева по Србију”, подвукао је он.

Такве изјаве га, међутим, не брину, већ, како истиче, процес као у Бриселу, због којег је нерасположен.

„Све ћу рећи пред Народном скупштином с којим проблемима ћемо се суочити”, најавио је он, преноси Танјуг.

Вучић је приметио да је тешко борити се против оних којима је савест чиста као што је он и да се не плаши, нити се плашио претњама затвором, као што није ћутао ни на лоповлуке претходне власти.

„Да тако говоре против човека који је отворио више од 200 фабрика, отворио 100 пута више путева и 50 пута више мостова изградио, да не говорим о болницама, школама, вртићима…. Због чега да се плашим? Све сам доживео и преживео. Радим највише и најбоље. Моје је да радим и да се борим, иако није лако”, казао је он.

„Они ни Храм Светог Саве не би завршили још 300 година јер су неспособни. Размишљали су само о пуним џеповима”, закључио је Вучић.

Оптуживали ме за сарадњу с Русијом, а сад да смо наводно у сукобу

До јуче су ме у Хрватској оптуживали да смо „руске слуге” и да је Србија увек у садејству са Русима, а не Европљанима, а сада ме оптужују за сукоб са Русијом, иако нисмо ни у каквом сукобу са том земљом, приметио је данас председник Србије Александар Вучић.

На констатацију новинара да се хрватски медији интересују за све његове разговоре и посете, па и за ону Вашингтону, те да пишу да је био „на рубу суза”, и, што наводи и српска опозиција, да наводно није знао шта је потписао, одговорио је:

„Да ли сам на ивици суза, јер нас ‘напуштају’ Муслимани… Па, да, Муслимани похрлили у Приштину и на Косово, пошто ће они ваљда да буду први који ће да отворе канцеларију у Јерусалиму, па ће зато ваљда да признају Косово”.

Вучић је за ТВ Пинк истакао да би требало пустити Србију да сама решава своје односе.

„А, што се тиче Руса – јесу ли то они исти који су ми цртали мету на челу, говорећи да смо руске слуге, да смо увек у садејству са Русима, а не Европљанима… За то су ме до јуче оптуживали у Хрватској, а сада ме оптужују за сукоб са Русијом, а нисмо ни у кавком сукобу”, рекао је Вучић.

Како је додао, нема сукоба, осим што је био један непристојан пост портпаролке руског Министарства спољних послова, истичући да је поносан на реакцију Србије.

„Поносан сам на реакцију једне суверене, слободне и независне српске државе, која је показала да штити интересе само своје земље и да не пита никога другог, јер ради у интересу грађана. Реаговали смо снажно и захвалан сам и Лаврову, Путину и Пескову”, на реакцијама, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. … за сваки случај ушушкана је у пузајући државни удар.
    Истоветан државном удару из марта који је назадно оверен кад је скупштини дозволило да ради „у пуном капацитету“.
    Не сме да се дозволи ни најмања могућност да после оволиког пузања издаја неким случајем пропадне.

Оставите коментар