Ричард Гренел: О признању Косова разговараће се у ЕУ

O 10. тачки, искљученој из нацрта Споразума у Белој кући, разговараће се у понедељак у Бриселу, појаснио специјални изасланик америчког председника за преговоре

Ричард Гренел

„Дијалог који ће се у понедељак водити у Бриселу, укључиће разговоре о узајамном признавању између Косова и Србије”, сматра специјални изасланик америчког председника за преговоре Ричард Гренел. Разлог због којег је Трампова администрација изузела узајамно признавање из споразума који су у Белој кући потписали Србија и Косово била је чињеница да је ЕУ планирала детаљно да разговара о томе неколико дана касније“, тврди Гренел.

На конференцији за новинаре након потписивања одвојених докумената од стране лидера Косова и Србије, Гренел је упитан хоће ли руководство ЕУ препознати образац Трампове администрације за успех у сукобу о којем је реч.

Гренел је одговорио да у последњих десет година не само Европа, већ ни Вашингтон нису успели да пронађу решење за спор између Србије и Косова.

Затим је додао да је тачка узајамног признавања, за коју је председник Србије тврдио да је 10. на листи ставки, а из нацрта споразума је изузета након што је наводно запретио да ће одустати од преговора, заправо уклоњена јер ће се о њој разговарати у понедељак у Бриселу.

„И дозволите ми да одговорим на питање о овој тачки 10, један од разлога зашто смо били вољни да не разговарамо о томе овде био је зато што је то на дневном реду у понедељак у Европи, а ово покушавамо повезати с Европљанима рећи: ‘Шта можете да учините? Шта можемо учинити да се ово помери унапред?’ Дакле, у понедељак ће се то питање врло детаљно решавати у Бриселу и уверен сам да бисмо могли да радимо с Европљанима на овом питању, па је зато и избачено“,  одговорио је Гренел, а преноси exit.al.

Супротно овој изјави, дан раније, Гренел је негирао да је Трампова администрација председнику Вучићу представила нацрт документа који подразумева признавање Косова.

Челници Косова и Србије имају заказане разговоре за понедељак у Бриселу, под покровитељством главног дипломате ЕУ Ђозеп Бореља и изасланика за дијалог Косово и Србија, Мирослава Лајчака.

Опрема: Стање ствари

(Директно/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 7. 9. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading