Ричард Гренел: Није тачно да ће САД укинути визе за грађане Србије и Косова

„Опет нетачно“, сада већ типичан кратак одговор Ричарда Гренела на наводе Петрита Сељимија, извршног директора Миленијумске Фондације за Косово

Ричард Гренел (Фото: И. Милутиновић)

Специјални изасланик председника САД за дијалог, Ричард Гренел, демантовао је наводе косовских медија а који су се позивали на изјаве члана косовске делегације у Вашингтону и косовског министра правде, Сељима Сељимија о томе да би Косово и Србија могли да добију безвизни режим са САД.

„Јак шамар у лице Европској унији и њеном расистичком ставу према Косову ће можда тек доћи од Вашингтона и администрације Доналда Трампа: Косовски медији јављају да ће САД најавити безвизно путовање за Косово и Србију 45 дана након споразума о економској нормализацији“, стоји у твиту Петрита Сељимија, извршног директора Миленијумске Фондације за Косово и бившег косовског шефа дипломатије.

„Опет нетачно“, сада већ типичан кратак је одговор Ричарда Гренела на ове наводе.

Ово није једина ствар коју је Гренел, главни посредник у потписивању јучерашњих докумената у Вашингтону за које тврди да представљају споразум Косова и Србије о економској нормализацији делимично или у потпуности демантовао у вези са наводима медија и званичника о детаљима преговора и церемоније потписивања.

Он је најпре реаговао на писања српских медија о томе да је пред српску делегацију у Вашингтону стављан папир о признању Косова, означивши је као нетачну, да би касније потврдио да је на састанку било изненађења, али не тако великих.

„Некада воле да се пред медијима претварају да је изненађење веће него што јесте“.

Демантија са његове стране било је и у току јучерашњег дана. Тада је демантовао наводе српске делегације да су у Вашингтону потписана два билатерална споразума – један између Србије и САД и други између Косова и САД.

„Потписали су да ће радити заједно, они нису потписали са САД. Ми нисмо потписница“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 5. 9. 2020)

Гренел љут на новинаре: Знате ли ви уопште где је Косово

Потписивање споразума у Белој кући (Фото: Бета/АП)

ВАШИНГТОН – Специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел наљутио се током конференције за новинаре поводом споразума који је јуче потписан у Вашингтону, замеривши им да нису посветили довољно пажње том питању.

Рекао је да су новинари у сали можда превише млади за то што раде и да није сигуран ни да би Косово нашли на мапи.

Гренел је покушао да подвуче важност споразума, истичући напоре које је Трамп уложио да за сто доведе председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија.

„Можда сте премлади да бисте разумели о чему се ради у овом питању. Можда би старији новинари требало да иступе и кажу: ‘Ово је велика ствар. Ово је велико питање”, рекао је Гренел, преноси Танјуг.

Поручио је новинарима и да није сигуран ни да ли знају шта се уопште дешава изван Вашингтона.

Џеф Мејсон, дописник Ројтерса из Беле куће, успротивио се рекавши да нико од његових колега није дошао да слуша предавања.

Гренел је је на то одговорио да је Балкан можда превише компликован проблем за присутне и предложио да одвоје мало времена и поразговарају о овом 21-годишњем питању.

(Политика, 5. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар