Лука Радоњић: Историјска побједа захтијева зрелост и одговорност

Величанствене прославе су биле примјерене историјској побједи, но, историјска побједа захтијева – и зрелост и одговорност свих актера

Фото: Спутњику уступио Виктор Смоловић

Три важне ствари.

Прво, за разлику од оних који су цивилизовано честитали побједу опозиционих листа, браће, комшија, итд, безначајна групица провокатора присталица ДПС се понашала у маниру размажених деришта и добила незаслужену медијску пажњу. Да не заборавимо: ДПС је много пута до сад славио изборне побједе, па им нико није то славље ометао ни провоцирао. Сада су изгубили и народ је имао право да то прослави на начин на који јесте, без обзира на позиве носилаца листа, јер је народ тај који је побиједио. Сем тога, за разлику од ранијих изборних прослава, јуче и прекјуче су биле присутне и тробојке и државне заставе и крсташ барјаци (које преферирају све стране), што је јасна порука слоге и заједништва. Такође, побједничке листе упутиле су поруке помирења. И то је нова вриједност односно вредносна разлика у односу на ранија постизборна дешавања.

Лука Радоњић

Друго, ако је ДПС заиста спреман да прихвати резултате “без обзира што им очекивања нису испуњена”, онда је државничка и политичка обавеза ДПС-а да најватренијим присталицама саопшти да је изборна смјена власти најнормалнија ствар у свакој држави а да је прича о “одбрани државе” од њених грађана, једна застарела, зарђала и превазиђена политичка флоскула. Раније сам говорио да се ДПС опредијелио за агресивну реторику, свјестан да је у мањини, како би подјеле продубио и компликовао постизборни процес. Саопштени су коначни резултати, изборна воља је непорецива, она је темељ поретка у Европи и никакве провокације то не могу довести у питање, али се може продубити политичка криза. На примјер, медијска пропаганда ће притисак усмјерити на УРА, у смислу “зар са овима у коалицију” и сличне превазиђене глупости, а велика славља се могу злоупотријебити за дјеловање провокатора на што су многи већ упозорили. Дакле, без отежавања демократског процеса. Разговори око принципа нове већине су почели и пружимо допринос да се то што прије реализује и формализује нова друштвено-политичка већина.

И треће, славље је у многим градовима било примјерено историјском тренутку. Но, историјски тренутак захтијева и одговорност. Као што се много пута до сада показала снага интегритета у ономе што су други називали “изборним поразима”, тако се и у изборној побједи морају показати одговорност и достојанство. Ако је и Црква поновила апел да се велике прославе у свим градовима више не праве, а на ту тему ће ускоро бити и прес ДФ-а, онда је вријеме да се покажу зрелост и одговорност, а простор у наредном периоду треба да добије политика која ће антиципирати решења за излазак из кризе.
И то је то.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Луке Радоњића)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading